Reportaj cu camera ascunsa in groapa de gunoi a Clujului - presa britanica, scandalizata de ce a gasit in Romania

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 21:54
7795 citiri
Reportaj cu camera ascunsa in groapa de gunoi a Clujului - presa britanica, scandalizata de ce a gasit in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul roman este acuzat ca risca viata a mii de persoane pe care le forteaza sa traiasca si sa munceasca la o groapa de gunoi toxic. Un reportaj la gropa de gunoi de langa Cluj releva ca femei, copii si barbati incearca sa traiasca din ce aduna din deseurile toxice.

Potrivit reportajului postului britanic de televiziune Sky News, multi dintre acestia fac parte din comunitatea rroma si au fost evacuati din locuintele lor si gazduiti in adaposturi din apropierea fostei gropi de gunoi chimic a unei fabrici.

Oamenii rascolesc cu mainile prin gunoaiele aruncate ulterior peste gunoiul toxic. Locul are o inaltime de 100 de metri si un diametru de 500 de metri - este o vasta groapa de gunoi care fumega, scriu reporterii britanici.

Imigranti romani exploatati in Marea Britanie? Channel 4, acuzat ca a difuzat un reportaj fals

"Mirosul de gunoi in descompunere te invaluie. Nu poti sa stai afara mai mult de un minut. Asa ca trebuie sa porti o masca ca sa stai afara. Cat despre oamenii care locuiesc langa groapa cu gunoi toxic? Nu pot sa spun cum se simt sau cat de bolnavi sunt. Sunt mereu bolnavi si nu isi permit sa mearga la doctor sau la spital pentru ca nu au asigurare", a povestit Alex, un localnic.

Desi filmarea este interzisa la groapa de gunoi, un angajat a fost de acord sa strecoare o camera de luat vederi pentru a demonstra conditiile dramatice in care se desfasoara munca cautatorilor prin gunoaie. Desi deseurile apartin Guvernului si unor contractori privati, cautatorii prin gunoaie primesc o suma infima pentru a colecta gunoaiele reciclabile.

Televiziunea britanica conchide ca oamenii sunt sclavi economici in acest sistem. Deseurile toxice depozitate aici in urma cu decenii inca mai emana gaze si vaporii otravesc aerul, imbolnavind oamenii.

In urma cu cinci ani, cei care acum locuiesc in jurul gropii de gunoi au fost evacuati din centrul Clujului. Familiile locuiesc acum in mizerie, iar sobolanii alearga pe strazi in miezul zilei, scriu reporterii britanici.

In comunitatea rroma, strainii nu sunt bineveniti si ghidului jurnalistilor ii sunt adresate injuraturi pentru ca a adus necunoscuti in comunitate fara permisiune.

Jurnalistii conchid ca acesti romani solicita drepturi egale insa traiesc viata unor outsideri. Sanatatea, educatia si oportunitatile de munca nu le sunt permise.

Tony Novak, un localnic, vorbeste romana, engleza, italiana si germana, pe care le-a invatat singur, de la Tv. Cand poate, lucreaza in Marea Britanie insa in Romania nu poate sa obtina o slujba buna din cauza a ceea ce este.

"Sa obtin o slujba aici e dificil pentru ca traiesc aici. Cand afla, pentru ca la inceput nu afla, nu sunt interesati, insa daca tipul munceste doua-trei luni, incep si fac sapaturi. De unde vii? Unde locuiesti? Care sunt vecinii... si te dau afara", povesteste el.

In Cluj, al doilea oras al Romaniei, nu exista prea multa preocupare pentru cei mai saraci membri ai societatii insa, scriu jurnalistii britanici, in conditiile in care partenerii europeni ai Romaniei se pregatesc sa aloce refugiati in statele membre, exista temeri tot mai mari cu privire la felul in care vor fi tratati refugiatii, in conditiile in care acesti cetateni romani sunt condamnati sa traiasca astfel.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#reportaj britanici rromi Cluj, #groapa gunoi toxic rromi Cluj , #rromi