Romani Criss, despre ideea unui liceul pentru rromi: Haotica, discriminatorie

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 17:28
1776 citiri
Romani Criss, despre ideea unui liceul pentru rromi: Haotica, discriminatorie
Foto: divers.ro

Intentia de infiintare a unui liceu cu predare in limba rromani este haotica, improvizata si constituie o fapta de discriminare, intrucat separarea copiilor in invatamant nu poate avea loc pe criterii etnice, ci doar lingvistice, arata Romani Criss intr-o scrisoare deschisa adresata premierului.

"Romani Criss condamna cu fermitate modul in care s-a propus formarea unui liceu cu predare in limba rromani/liceu pentru rromi si va solicita initierea unei dezbateri publice serioase cu privire la oportunitatea si la modalitatea de infiintare a unui asemenea liceu. In forma prezentata public, initiativa este haotica, improvizata, neprofesionista si vine in contradictie cu prevederile legale nationale si internationale", se arata intr-o scrisoare deschisa a organizatiei Romani Criss adresata, miercuri, premierului Mihai Razvan Ungureanu.

Liceu cu predare in limba rromani, in Bucuresti

In opinia organizatiei Romani Criss, aceasta initiativa abordeaza mai multe probleme fara o legatura reala intre ele, respectiv utilizarea unei foste cazarme militare pentru crearea unui liceu cu predare in limba rromani, un drept garantat minoritatilor nationale din Romania, rezolvarea unei probleme sociale, reducerea abandonului scolar prin oferirea unei mese calde, "toate acestea in lipsa unei consultari publice prealabila a parintilor, a organizatiilor nonguvernamentale si a altor actori interesati".

"In graba cu care s-a promovat aceasta initiativa s-au ignorat unele aspecte elementare, precum faptul ca segregarea copiilor rromi nu este de natura sa conduca la reducerea abandonului sau la imbunatatirea rezultatelor scolare. Ba dimpotriva", arata directorul executiv al organizatiei Romani Criss, Magda Matache, in documentul citat.

Organizatia precizeaza ca, potrivit initiatorilor, liceul va fi cu predare obligatorie in limba rromani, insa nu va fi invatamant integral in limba materna, ci doar cursuri de limba si de civilizatie rromani.

"In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, parintii au dreptul de a decide pentru copiii lor cu privire la frecventarea de catre copii a acestor cursuri, astfel incat obligativitatea acestor cursuri, asa cum a fost propusa de initiatori, incalca dreptul recunoscut de lege parintilor", a precizat sursa citata.

Propunerea in forma prezentata public, fapta de discriminare

Organizatia sustine ca propunerea, in forma prezentata public, constituie o fapta de discriminare, respectiv de segregare.

Vanghelie: Un liceu in limba rromani in Sectorul 5, o idee foarte buna

"Legea recunoaste ca exceptie doar situatia unitatilor de invatamant cu predare integrala in limba rromani sau in sistem bilingv. Separarea copiilor in sistemul de invatamant nu poate avea loc pe criterii etnice, ci doar pe criterii lingvistice. Situatia in care se preda integral in limba romana si se fac cursuri de limba si de civilizatie rromani este prevazuta expres ca o forma de segregare, astfel incat, aceasta initiativa conduce la formarea unui liceu segregat pe criterii etnice, lucru ce contravine legislatiei in vigoare", a precizat Magda Matache.

In cazurile documentate de Romani Cris, segregarea scolara aparea ca urmarea a opiniilor unor cadre didactice sau parinti nerromi "ca trebuie separati copii rromi de cei majoritari intrucat rromii sunt murdari, hoti, violenti etc".

"Opinia Romani Criss este ca Guvernul, impreuna cu unii deputati ai minoritatilor, nu pot folosi separarea copiilor rromi de cei majoritari pentru a justifica infiintarea unei sectii in limba maghiara la Facultatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Cele doua subiecte nu se afla intr-o legatura directa, liceul romilor urmarind rezolvarea unei 'probleme sociale, nu etnice', iar crearea sectiei de limba maghiara de la Targu Mures are la baza ratiuni ce tin de drepturile garantate minoritatilor nationale", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata premierului.

Romani Criss sustine combaterea segregarii scolare pe criterii etnice, apreciind ca autoritatile trebuie sa prioritizeze accesul copiilor rromi la un invatamant de calitate, atat in sistemul de masa (in limba romana) precum si in limba materna sau in sistem bilingv, insa "cu respectarea legislatiei in vigoare, cu seriozitate si profesionalism precum si cu respectarea dreptului parintilor de a dispune cu privire la educatia copiilor".

"Totodata, constituirea unui liceu cu predare in limba romani sau in sistem bilingv constituie un obiectiv perfect legitim, pe care Romani Criss il sustine fara rezerve, dar care risca sa fie compromis prin asemenea demersuri politicianiste, neserioase si nelegale. Infiintarea unui liceu cu predare in limba rromani sau in sistem bilingv nu poate fi prezentata ca o solutie la rezolvarea problemelor sociale ale rromilor, pentru ca de jure si de facto vizeaza un alt subiect, anume punerea in practica dreptului de a invata in limba materna, drept garantat minoritatilor nationale de Constitutia Romaniei", a mai spus Magda Matache.

Romani Criss: Dialogul dintre organizatiile nonguvernamentale ale rromilor si Guvern s-a diminuat considerabil

In opinia organizatiei, educatia copiilor rromi este un subiect mult prea important pentru a putea permite utilizarea sa "in dispute si trocuri politicianiste sau in realizarea de experimente politice avand drept cobai copiii rromi".

Romani Criss precizeaza ca, in ultimii ani, dialogul dintre organizatiile nonguvernamentale ale rromilor si Guvern s-a diminuat considerabil, acest fapt reflectandu-se in modul in care Executivul decide sa solutioneze problemele rromilor, atat prin astfel de initiative, cat si prin adoptarea Strategiei nationale pentru integrarea romilor.

"Va solicitam, domnule Prim Ministru, un dialog real, transparent si care sa urmareasca accesul copiilor romi la educatie de calitate", se arata in finalul scrisorii deschise.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat, marti, ca Executivul va decide infiintarea unui liceu cu linie de predare in limba rromani, liceu care va functiona intr-o cladire a unei cazarme dezafectate din Sectorul 5 si va oferi zilnic elevilor rromi cel putin o masa calda.

Premierul a afirmat, in sedinta de Guvern de marti, ca infiintarea liceului reprezinta initiativa deputatilor din grupul minoritatilor nationale Varujan Pambuccian si Nicolae Paun si a intrunit consensul coalitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#liceu rromi, #liceu limba rromani , #rromi