Romii si minerii disponibilizati, furnizori de ciuperci si afine pentru Europa

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 21:00
3376 citiri
Romii si minerii disponibilizati, furnizori de ciuperci si afine pentru Europa

Zeci de tone de fructe de padure iau, in aceasta perioada, calea exportului. Daca inainte de anul 1989 o parte dintre fructele de padure erau prelucrate in zona si ajungeau in borcanele cu dulceata fabricate in Romania, fiind destinate romanilor, in ultimii ani, aproape tot ceea ce se recolteaza pleaca in Italia si Germania.

In Valea Jiului, cei mai numerosi culegatori de afine, zmeura sau ciuperci provin din randul celor care nu au nicio alta sursa de venit, traiesc de azi pe maine si fac parte dintr-o categorie sociala (etnie) defavorizata.

"Pot sa spun ca toti culegatorii de bureti sau fructe de padure provin din randul celor fara un loc de munca. Fie ca este vorba despre someri, fie de fosti mineri care, dupa disponibilizare, au ramas fara niciun venit. Acestia sunt oamenii pe care ne bazam noi, dar si toate celelalte puncte de recoltare din Valea Jiului. Desi nu castiga cine stie cat, avem oameni care vin pana la noi tocmai din Banita sau chiar din Uricani", a precizat seful unui centru amplasat in vecinatatea municipiului Petrosani.

Centrul de colectare a fructelor de padure din Aninoasa, singurul detinut de Directia Silvica Hunedoara in Valea Jiului, a fost deschis abia din data de 2 iulie. Aici pot fi aduse doar ciuperci, respectiv hribi, galbiori si foiosi sau afine.

"La ciuperci se castiga, pe kilogram, in functie de calitate si de soi, intre 2 si 6 lei. Nu sunt sume mari, dar pentru unii reprezinta o avere, fiind singurul castig pe care il obtin. Acum am inceput sa primim si afine asa ca isi vor putea extinde domeniul de activitate si vor castiga mai multi bani", a spus directorul acestuia.

Numai in cursul anului trecut, din Valea Jiului au plecat la export, adica in Italia, Germania sau Olanda, cateva zeci de tone de ciuperci, zmeura sau afine. Cea mai mare cantitate printre fructele de padure recoltate in 2011 in Valea Jiului a reprezentat-o cea de afine negre sau rosii. Pe locurile urmatoare s-au situat macesele, murele, paducelul si ciupercile.

Citeste si:
Cum se va desfășura congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie, pe fondul înrăutățirii situației pandemice COVID-19
Cum se va desfășura congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie, pe fondul înrăutățirii situației pandemice COVID-19
Biroul Național al USR PLUS a decis, vineri, 24 septembrie, organizarea congresului din 2-3 octombrie în condiții de maximă siguranță, cu maxim 150 de persoane simultan în sala mare de la...
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Procurorii DNA au făcut verificări la Consiliul Județean Iași și la Școala de Arte după ce în instituția condusă de Costel Alexe au apărut suspiciuni în privința unor angajări....
Sursa: Ziare.com