"Rrom" sa devina "tigan" - proiect de lege sustinut de Prigoana

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 16:45
4617 citiri
"Rrom" sa devina "tigan" - proiect de lege sustinut de Prigoana

Deputatul PD-L Silviu Prigoana a elaborat o initiativa legislativa in care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din "rrom" in "tigan", la care Guvernul trebuie sa emita o opinie, premierul Emil Boc cerand date suplimentare dupa ce a constatat ca Academia sustine proiectul.

Initiativa a fost inregistrata la Senat in luna septembrie, tot atunci presedintele Traian Basescu declarand ca, in momentul in care s-a decis schimbarea denumirii tiganilor in rromi, s-a luat o decizie gresita, europenii facand confuzie intre rromi si romani.

Initiativa legislativa a deputatului propune ca, in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoane de etnie rroma/tiganeasca, denumirea utilizata sa fie de "tigan/tiganca".

Se propune totodata ca atribuirea de conotatii negative la folosirea acestei denumiri sa fie interzisa.

Deputatul motiveaza necesitatea unei astfel de legi prin faptul ca termenul "rrom" genereaza confuzie pe plan international.

"Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie. Ei fac o asociere fireasca (si justa!) intre terminatia -ia / -(an)ia si tara (= natiunea ei) care are aceasta particula: Britania = brit + ania = "tara britilor, a englezilor"; Mauretania = maur + (et)ania = "tara maurilor", deci Romania = rom + ania = "tara rromilor". E incorect. Se creeaza o falsa directionare", sustine deputatul in motivatia propunerii legislative.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca Executivul a discutat, miercuri, despre formularea unui punct de vedere la initiativa deputatului, iar premierul Emil Boc a cerut o informare suplimentara dupa ce a constat ca, din zece institutii publice consultate pe aceasta tema, chiar Academia Romana sustine promovarea initiativei legislative.

Astfel, in timp ce Academia Romana a transmis Guvernului ca sustine promovarea inititative legislative, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, Agentia Nationala pentru Rromi, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relatii Interetnice si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii au aratat ca nu sustin propunerea deputatului.

Revenirea la termenul de "tigan", o propunere mai veche

Nu este prima initiativa de acest gen. Europarlamentarul PD-L Sebastian Bodu a depus la sfarsitul lunii septembrie o motiune de rezolutie la Parlamentul European prin care solicita inlocuirea termenului "rrom" cu "tigan", pentru a fi inlaturata astfel confuzia pe care cuvantul respectiv o creeaza facand "trimitere atat la poporul roman, cat si la locuitorii orasului Roma".

Sebastian Bodu cere Parlamentului European inlocuirea termenului rrom cu tigan

"Consider ca este important ca toata aceasta confuzie intre roman, rrom si roman sa inceteze pentru ca nimeni nu are niciun avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociatii ale celor care acum se numesc rromi care solicita revenirea la numele de tigan. Asadar, sper ca Uniunea Europeana va inlocui termenul de rrom cu cel de tigan in toate actele oficiale. De la bun inceput impunerea termenului de rrom a fost o greseala pe care acum trebuie sa o reparam", a explicat atunci Sebastian Bodu.

In plan intern, folosirea cuvantului "rrom" este reglementata printr-un memorandum emis in anul 2000 in urma unor presiuni interne asupra autoritatilor romane de a schimba un alt memorandum din 1995 care instituise folosirea termenului de tigan.

Problemele ridicate de rromi in Europa s-au agravat in ultimii ani de mandat ai premierului Calin Popescu Tariceanu, iar acestuia i s-a readus in atentie propunerea revenirii la termenul de "tigan". Tariceanu s-a opus, pe motiv ca "este de natura a sugera intentia unei discriminari, fie si aparenta, pe criteriul apartanentei etnice".

Europarlamentarul Adrian Severin, fost membru al APCE si fost presedinte al Adunarii Parlamentare al OSCE, atrage atentia insa ca "apelativele 'rrom' sau 'roma sinti' sunt folosite pe plan international si ca o modificare a acestor apelative in Romania nu rezolva problema confuziei intre rromi si romani in afara Romaniei, adica exact acolo unde respectiva confuzie este deranjanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rrom tigan, #lege rom tigan, #Prigoana lege tigan , #rromi