Rromii din Europa - probleme, raspandire, prejudecati si schimbarea numelui

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 16:00
7844 citiri
Rromii din Europa - probleme, raspandire, prejudecati si schimbarea numelui

Populatia de rromi din Europa se ridica la cateva milioane, insa in multe tari acestia prefera sa isi spuna in alte feluri, din cauza discriminarilor. Romania este tara europeana in care se afla cea mai numeroasa populatie de rromi.

In tara noastra, numarul acestora se ridica la aproximativ doua milioane, iar principalele probleme cu care se confrunta sunt discriminarea, rasismul institutional si violenta, potrivit cotidianului spaniol El Confidencial.

O alta populatie insemnata de rromi se afla si in Rusia, insa numarul acestora este variabil, rapoartele indicand de la 500.000 la 1,2 milioane, principala problema a acestora fiind reprezentata de lipsa documentelor legale.

Cateva sute de mii de rromi se afla si in Ucraina si in Serbia, acestia avand de asemenea probleme din cauza lipsei documentelor, dar si a rasismului, in timp ce cei sarbi sunt in parte si refugiati din Kosovo. De altfel, aici se afla aproximativ 36.000 de rromi, in timp ce in Macedonia populatia acestora este cu 100.000 mai mare.

Turcia este insa tara care ar putea avea cel mai mare numar de rromi - intre 500.000 si cinci milioane, acestia confruntandu-se cu expulzari fortate si rasism.

In ce priveste Europa de Vest, cea mai mare comunitate se regaseste in Spania - 650.000, in timp ce in Franta se afla 400.000 de rromi, dintre care 20.000 sunt imigranti, care se confrunta cu expulzarile fortate. De asemenea, cei spanioli sunt amenintati de rasism si somaj.

In Italia, mai mult de jumatate dintre rromi sunt imigranti, fiind amenintati de marginalizare si rasism, dar si de discurs politic anti-rromi si de violenta ocazionala.

O alta comunitate importanta de rromi este in Slovacia - 400.000, in timp ce in Cehia se gasesc intre 150.000 si 300.000 de rromi. Principalele probleme sunt segregarea educationala si atacurile rasiste, dar si sterilizarea fortata.

In Grecia, tara aflata in ultima saptamana in atentia presei internationale, dupa cazul fetitei blonde gasite intr-o tabara de rromi, numarul acestora este aproximat la 300.000, confruntandu-se cu rasism si crestere a agresiunii, in timp ce in Regatul Unit numarul rromilor este mai mic de 100.000.

Rromii din Europa - "turci, arabi, muzicanti ambulanti, nomazi, calatori"

In multe tari, insa, stigmatizarea rromilor ii determina sa isi ascunda originea si sa isi spuna altfel. Cei din Turcia spun ca sunt turcmeni sau arabi, dar si "muzicanti ambulanti".

In Franta, rromii isi spun "calatori", in timp ce in Italia acestia poarta denumirea de "populatie nomada". In Bulgaria, multi prefera sa isi spuna turci.

Una dintre problemele cu care se confrunta rromii in Europa este si cresterea extremei dreapta. Astfel, spre exemplu, multi observatori internationali sunt de acord ca unele cazuri, precum cel al Guvernului lui Nicolas Sarkozy, de a expulza din Franta rromii bulgari si romani ar fi fost de neconceput in urma cu un deceniu, invocand probleme ce tin de drepturile omului.

Nu doar rasismul sau violenta ii afecteaza pe rromi, ci si segregarea educationala, precum si sterilizarea fortata sau lipsa documentelor legale.

In schimb, tara care este data drept cel mai bun exemplu de integrare a rromilor, potrivit expertilor, este Spania, unde doar 5 la suta dintre acestia traiesc in tabere.

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...