Rromii, expulzati din Franta: Autoritatile bulgare acuza presa ca distorsioneaza problema

Miercuri, 25 August 2010, ora 16:23
850 citiri

Problema deportarii rromilor a fost distorsionata si exagerata de presa bulgara, a declarat ministrul bulgar de externe Nikolai Mladenov.

El a dat asigurari ca nu exista pericolul ca bulgarilor sa li se restrictioneze libertatea de miscare in Europa, asa cum a sugerat o parte din presa, arata Sofia Echo.

Orice tara, "inclusiv Bulgaria, are dreptul sa expulzeze cetateni UE care traiesc in tara de mult timp, dar nu se pot intretine", a afirmat oficialul. "Bulgaria are relatii excelente cu Franta si nu exista pericolul ca libertatea de miscare a persoanelor in UE sa fie restrictionata in vreun fel", a adaugat el.

Un avion cu rromi bulgari repatriati din Franta urmeaza sa ajunga miercuri dupa-amiaza la Sofia. Grupul, format din 13 persoane, va fi urmat de alte doua, in 10 si 17 septembrie. In total, 41 de rromi bulgari urmeaza sa fie expulzati din Franta.

Seful diplomatiei bulgare a afirmat ca exista o directiva europeana din 2004 care stipuleaza libertatea de miscare a persoanelor in UE, dar stipuleaza si ca, dupa o perioada de timp, toata lumea ar trebui sa aiba o adresa permanenta, mijloace pentru a se sustine si sa nu incalce legile tarii unde a emigrat.

"In baza acestei directive, si Bulgaria are dreptul sa extradeze cetateni straini, daca acestia incalca legile. Oricum, situatia actuala din Franta vizeaza mai putini cetateni bulgari fata de cetateni din alte tari, iar subiectul este exagerat de presa - este pur si simplu o dezbatere politica interna in Franta", potrivit lui.

Mladenov a precizat ca a discutat marti cu secretarul francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, care l-a citat pe purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Matthew Newman: "Controversa privind repatrierea romilor cu cetatenie bulgara si romana nu va afecta relatiilor celor doua tari cu Europa".

"Nu exista criterii ale aderarii (la spatiul Schengen - n.red.) privind subiecte precum romii din Bulgaria si Romania care traiesc in Franta, a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#rromi expulzati Franta, #rromi Bulgaria Franta , #rromi