Rromii expulzati din Franta vor sa ajunga in Europa

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 13:15

   

Rromii expulzati din Franta vor sa ajunga in Europa
Mii de rromi expulzati din Franta vor lua drumul Europei din nou, insa de data aceasta vor merge in Marea Brianie, Germania sau Spania.

Rromii spun ca nu au de ales decat sa emigreze, de vreme ce in Romania trebuie sa faca fata saraciei si discriminarii, arata SkyNews.

In satul Fantanele, la nord de Bucuresti, rromii traiesc in case fara apa curenta si electricitate, insa majoritatea masinilor au numere straine, o amintire a ceea ce multi considera un trai mai bun si o viata mai usoara, in Europa de Vest.

"Suntem membri ai Uniunii Europene si avem drepturi. Avem nevoie de bani, mancare. Putem trai in Romania insa nu avem locuri de munca si in sat fiecare familie are aproximativ 10 copii", spune Iiordan Marian, unul dintre rromii expulzati din Franta, caruia politia i-a daramat tabara.

A primit 300 de euro ajutor din partea statului francez, insa i-a cheltuit pe odorizante de masina. Barbatul spune ca le va vinde pe strazile din Londra, unde intentioneaza sa se stabileasca, pentru ca Marea Britanie are un sistem de ajutoare sociale generos si respecta drepturile omului.In comuna Cojasca, 90% dintre rromii expulzati din Franta au luat drumul Marii Britanii, Germaniei sau Spaniei, au aflat reporterii de la SkyNews. Altii insa se intorc de unde au venit.

"Nu este nimic aici pentru noi. Pot sa ma duc in Franta sa-mi castig painea usor. In patru luni fac destui bani cat sa-mi hranesc familia un an", spune Marian, un rrom care vrea sa se duca inapoi in Franta impreuna cu cei cinci copii.

Skynews aminteste ca rromii sunt exclusi social, si ca expansiunea Uniunii Europene, desi a creat un avantaj strategic si economic, aduce si probleme. "Romii cred ca ajutoarele oferite pentru a-i scoate din saracie ar trebui sa fie un pret platit pentru aceste avantaje", mai arata Sky News.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1035 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Asti-a definesc in realitate "Spatiul S "
Pe tigani nu ia putut opri nici Ceausescu,trupele de graniceri aveau de lucru zi si noapte.
Utilizator sters
Ar trebui sa se foloseasca din fondurile europeene
si sa li se faciliteze cursuri de limbi straine,
pt ca asta e problema lor, prima generatie va fi
dezavantajata acolo unde va vrea sa ramana ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor