Rromii ii bat obrazul lui Ponta: Creati aceeasi confuzie ca si Basescu

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 17:52
4183 citiri
Rromii ii bat obrazul lui Ponta: Creati aceeasi confuzie ca si Basescu

Reprezentantii rromilor i-au trimis o scrisoare prim-ministrului Victor Ponta, in care il atentioneaza pe acesta sa nu confunde aceasta comunitate cu cazurile izolate de incalcare a legii, dupa ce premierul a spus ca Romania a fost acuzata ani de zile de doua probleme - a coruptiei si a rromilor.

"In mai multe randuri, atat dvs. personal, cat si ministrii Guvernului pe care il conduceti sau reprezentantii partidului al carui presedinte sunteti, ati condamnat generalizarile din presa straina care puneau semnul de egalitate intre infractori si romanii aflati in diaspora.

Consideram ca ati procedat foarte bine pentru ca nicio categorie de cetateni nu poate fi acuzata in corpore pentru comportamentul deviant al unora dintre membrii sai.

Riscati insa, la randul dvs., aceeasi generalizare, in momentul in care asociati doua probleme ale Romaniei, coruptia si rromii, in declaratia facuta pe data de 25 iunie la Parlament", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com, semnat de mai multe asociatii si centre.

Ponta: Basescu intruchipeaza problemele Romaniei - coruptia si rromii

Institutiile semnatare sunt Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala - ADIS, Centrul Rromilor "Amare Rromentza", Asociatia Alesilor Locali Romi, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala - CEDS si Centrul de Studii Juridice si Drepturile Omului.

Acestea transmit ca "lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa insemne acuzarea comunitatii rrome", si ca "clanurile de crima organizata nu sunt ale rromilor, ci sunt ale infractorilor, indiferent care este originea etnica a unora dintre acestia".

Traian Basescu, amendat pentru discriminare fata de minoritatea rroma

"Declaratia dumneavoastra creeaza aceeasi confuzie ca si declaratia presedintelui Traian Basescu despre rromi: 'Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura' (3 noiembrie 2010, Ljubljana), declaratie pentru care a fost amendat recent de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

'Problema rromilor', cum ii spuneti dumneavoastra, nu se rezolva prin acuzatii generalizante sau printr-un limbaj stereotip prejudiciant, dupa cum 'problema Romaniei', cum o defineste presa straina si cum o trateaza unii politicieni din Occident, nu se rezolva prin acuzarea intregului popor roman sau a tarii in ansamblu", se mai arata in comunicat.

Masurile pentru incluziunea rromilor nu aduc nici voturi, nici audienta

Asociatiile semnatare ii atrag atentia prim-ministrului ca scandalul legat de interlopi la care a facut referire acesta "este la fel de reprezentativ pentru comunitatea rroma pe cat de reprezentative sunt, pentru Romania, scandalurile de coruptie si persoanele implicate in ele, fie ca au fost sau nu condamnate".

"Ne dorim cu totii ca imaginea Romaniei sa nu se confunde cu cea a criminalitatii, chiar daca aceasta se manifesta la foste sau actuale persoane publice importante, asadar sa nu comitem aceeasi eroare, aceea de a confunda comunitatea rroma cu anumite cazuri izolate de incalcare a legii", transmit reprezentantii rromilor.

Acestia sustin ca despre nevoia ca statul roman sa manifeste vointa politica si sa ia masuri concrete in vederea incluziunii rromilor nu se vorbeste aproape deloc in spatiul public si nu se fac dezbateri serioase, "pentru ca o asemenea abordare nu aduce nici voturi, nici audienta in mass-media".

"Va propunem, asadar, ca, de acum inainte, sa manifestati mai multa atentie in discursurile dumneavoastra publice, cu privire la felul in care tratati cetatenii romani apartinand minoritatii nationale a rromilor", mai arata semnatarii scrisorii.

In incheiere, acestia ii cer premierului o intalnire cu o delegatie a organizatiilor rrome "in vederea initierii unui plan comun de combatere a discursului anti-rromi din spatiul public si de incluziune sociala a minoritatii nationale a rromilor din Romania".

Afirmatia prim-ministrului Victor Ponta la care au facut referire asociatiile de rromi au fost facute pe 25 iunie, in Parlament, odata cu semnarea declaratiei privind demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu, din cauza scandalului Bercea Mondial in care este implicat fratele sau, si inainte ca seful statului sa reprezinte Romania la summit-ul Consiliului European.

"Romania a fost atatia ani acuzata de doua probleme: problema coruptiei si problema rromilor. Ori, acum noi avem o persoana publica, domnul Traian Basescu, care le intruchipeaza pe amandoua: coruptia, coruptie relationata cu clanuri de crima organizata ale rromilor", a spus Ponta.

F.N.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rromi scrisoare Ponta, #Ponta problema rromi coruptie , #rromi