Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

"Rromii romani nu vin in Marea Britanie, nu ne fura slujbele" - The Independent

Luni, 11 Februarie 2013, ora 22:04
5305 citiri
"Rromii romani nu vin in Marea Britanie, nu ne fura slujbele" - The Independent

Politicienii de extrema dreapta si presa din Marea Britanie alimenteaza temerile ca rromii din Romania planuiesc sa plece in masa in Regatul Unit. Realitatea este insa foarte diferita, dupa cum remarca o parte din presa britanica.

Jurnalistul Jerome Taylor a realizat un reportaj cu "rezidentii celor mai rele mahalale din Romania", intr-o groapa de gunoi, publicat de The Independent.

Claudia Greta, in varsta de 40 de ani, si familia sa traiesc intr-o "baraca subreda", facand parte dintre cei peste 1.500 de rromi care traiesc in tabara intinsa si urat mirositoare de langa groapa de gunoi din afara municipiului Cluj-Napoca. Toti au ajuns aici in ultimii 15 ani, iar jumatate dintre ei sunt copii.

Romanii si spaima britanicilor de imigranti

Multi romani au fost nedumeriti de determinarea Guvernului britanic de a-i descuraja sa vina in Marea Regatul Unit si de a-i impiedica sa treaca peste Canalul Manecii, incepand cu 1 ianaurie 2014, cand vor fi ridicate restrictiile pentru romani si bulgari privind accesul la piata muncii din aceasta tara.

In acest context, suspiciunile aparute la Bucuresti si Sofia au fost acelea ca Guvernul Regatului Unit se teme de fapt de migratia in masa a rromilor, cea mai marginalizata si barfita minoritate a Europei. Aceasta a creat si mai mult animozitate fata de rromi, chiar si romanii si bulgari invinovatind aceasta comunitate pentru ca le defaimeaza imaginea.

Pentru cei care locuiesc insa in groapa de gunoi Pata Rat exista putine motive sa simta loialitate pentru tara natala, dupa ce multi dintre ei au fost mutati aici de catre autoritatile locale. Ultima oara, in urma cu doi ani, aproape 400 de rromi au primit un preaviz de a se muta din case unde familiile traiau fara niciun conflict, de generatii intregi.

"Timp de 20 de ani am trait in case adevarate in centrul orasului. Ne plateam chiria, ne plateam electricitatea, nu am furat nimic. Am avut locuri de munca si ne-am gasit de lucru. Copiii nostri mergeau la scoala, mergeau la Internet cafe-uri sau la biblioteca. Acum priviti unde traim. Traim pe gunoi. Unde suntem acum nu putem face nimic" a spus Claudia.

Ea este decisa ca, oricat de urat ar fi tratata familia sa, sa ramana in Romania. "Daca nu suntem acceptati nici in tara noastra, care este sansa sa fim acceptati altundeva?", a intrebat femeia, adaugand ca Romania este locul unde se afla copiii ei, mama ei, locul in care s-a nascut, cerand numai sa poata munci.

Numarul de rromi din Europa si povestile inspaimantatoare

Situatia din aceasta groapa de gunoi este doar unul dintre exemplele multiplelor persecutii cu care se confrunta rromii din Europa de Est, Centrala si de Sud. Si este o forma de opresiune care incepe sa aiba un impact direct in Marea Britanie, in ultimii patru ani aparand tot mai multi rromi in orasele din Europa Occidentala - Berlin, Paris, Stockholm sau Londra.

Nimeni nu stie cati din cei 90.000 de romani care traiesc in Regatul Unit sunt rromi, insa este doar o parte din milionul de rromi care traiesc in Franta si Germania, noteaza sursa citata.

Numarul mic dar in constanta crestere al rromilor sositi in Europa de Vest a dus deja la o abundenta de povesti inspaimantatoare a presei populiste care ii portretizeaza pe acestia drept comunitati criminale care prospera in retele de cersetorie si asezari ilegale.

Insa, spre deosebire de cei care migreaza din ratiuni economice, multi rromi au spus ca sunt in cautarea oportunitatii de a gasi o casa fara a fi hartuiti. Autorul articolului aminteste ca, impreuna cu evreii, cu homosexualii si cu personanele cu dizabilitati, rromii au fost printre cei pe care nazistii vroiau sa ii extermine. Insa, in timp ce viziunile europene fata de iudaism, homosexualitate si dizabilitate au trecut prin multe etape in ultimele sase decenii, atitudinea fata de rromi este inca marcata de prejudecata.

The Independent aminteste de organizatia de extrema dreapta din Timisoara, care a promis cate 300 de euro fiecare femei rrome care se va supune unei operatii de sterilizare, dar si de liderul unei organizatii de tineret a PNL, care a sustinut aceasta initiativa, precum si de situatia din Baia Mare, unde primarul a dispus construirea de ziduri in jurul comunitatilor rrome.

In ce priveste situatia din Bucuresti, politia locala acuza grupurile de rromi ca fiind in spatele marii parti a infractionalitatii din Capitala, un oras care inca are o rata a criminalitatii mai mica decat cele mai multe dintre capitalele Europei de Vest. The Independent aminteste ca, in ultimii 10 ani, au exista 50 de cazuri in care rromii au fost ucisi sau atacati in incidente in care a fost implicata si politia, insa niciun politist nu a fost condamnat pana acum pentru uciderea unui rrom.

Ionut Covataru, in varsta de 17 ani, povesteste de ce a fost supus unei interventii chirurgicale pentru scoaterea sangelui din plamani: "Vara trecuta, ma duceam acasa de la piata, noaptea tarziu, cu prietenii, cand ne-am oprit sa cerem unor oameni de la o fabrica o tigara. Au refuzat si ne-au atacat. M-au prins intr-un colt si m-au batut cu o bara de fier. A venit politia dar eu si prietenii mei am fost singurii arestati. Politistii au continuat sa ma bata in sectia de politie. In cele din urma am lesinat si am fost dus la spital. Am avut trei coaste rupte si a trebuit sa ma opereze pentru a-mi scoate sangele din plamani".

Analistii cred ca o Uniune Europeana mai extinsa ar trebui sa joace un rol mult mai activ in convingerea ultimilor membri ai comunitatii sale sa integreze rromii si sa ii faca sa simta ca au de ce sa ramana in tara lor. Daca nu o fac, rromii vor acapara inevitabil oportunitatea de a se indrepta catre vest.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#rromi Romania Marea Britanie, #rromi munca Marea Britanie, #romani munca Marea Britanie, #rromi migratie Marea Britanie , #rromi