Rromii vor avea propria moneda virtuala, lov-ul, echivalent al unui euro

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 18:47
5668 citiri
Rromii vor avea propria moneda virtuala, lov-ul, echivalent al unui euro

Autointitulatul rege al rromilor de pretutindeni, Dorin Cioaba, a declarat miercuri ca rromii din 37 de tari, de pe trei continente - Europa, Australia, America - vor avea propria moneda virtuala, numita "lov" de la "lovele", care va echivala, pentru inceput, cu un euro.

Cea mai scumpa moneda insa ramane pentru rromii din toata lumea, galbenul din salbele tigancilor. Un galben se cumpara in Romania cu 500 de euro, potrivit lui Dorin Cioaba.

"Vom pleca de la paritatea un lov - un euro si vom vedea daca pe urma va scadea sau va creste. Oricum, intre rromii nostri au loc tranzactii cu acele monede de aur care se cheama galbeni. Un galben e 500 de euro. Noi lansam noua moneda virtuala pentru viitor. IRU a trecut pe alt palier, recunoasterea internationala. Daca avem un nou guvern, trebuie sa avem si o noua moneda", a explicat Dorin Cioaba.

Recent, la Sibiu, la congresul extraordinar al Uniunii Internationale a Rromilor (IRU), regele Cioaba a fost ales presedintele rromilor. Acesta are dreptul sa convoace Guvernul rromilor, condus de un premier din Macedonia, si Parlamentul rromilor, condus de un presedinte din Republica Moldova.

In calitate de presedinte al IRU, Dorin Cioaba are dreptul la o indemnizatie lunara de 7.000 de euro, iar premierul si seful Parlamentului rromilor, la cate 5.000 de euro, lunar.

"Noi am discutat si partea aceasta. Presedintele va primi in jur de 7.000 de euro pe luna, 5.000 de euro va primi prim-ministrul, 5.000 de euro va primi presedintele Parlamentului, salariile sunt facute, dar trebuie sa facem rost de bani, de finantari", a spus Dorin Cioaba.

Acesta recunoaste ca, desi conduce o organizatie mondiala, formata din reprezentantii a 30 de milioane de rromi, din 37 de tari, majoritatea nu isi platesc cotizatia de membru al IRU. Un simplu membru IRU trebuie sa plateasca o cotizatie de 10 euro, anual, in schimbul careia primeste o "legitimatie, ca un pasaport". Cel mai mult platesc liderii de filiale, cate 350 de euro, pe an.

Cioaba spune ca noua moneda virtuala va intra in circulatie, dupa ce rromii vor reusi sa fie recunoscuti ca "o natiune fara teritoriu". Pana atunci, el admite ca salariul de 7.000 de euro, lunar, e foarte posibil sa nu aiba de la cine sa-l incaseze, din lipsa platii cotizatiilor la IRU, asa ca se va multumi si cu bani virtuali.

Pana a avea o moneda virtuala proprie, rromii din IRU si-au propus sa aiba propriul Guvern, format din premier si 12 ministri. Deocamdata, nu sunt ocupate toate portofoliile, se mai cauta spre exemplu ministru de Interne al rromilor, care va trebui sa fie, printre altele, absolvent de Drept.

Din noul Guvern al rromilor face parte si o romanca de etnie rroma, Luminita Cioaba, matusa lui Dorin Cioaba, cunoscuta ca autoare de poezii. Din Parlamentul Rromilor, de asemenea face parte si un roman de etnie rroma, un apropiat al familiei Cioaba, Mihai Ilarie. Parlamentul rromilor e format din 37 de parlamentari, cate unul din fiecare tara membra IRU.

Reconfirmat prin vot majoritar ca presedinte pe urmatorii patru ani al IRU, Dorin Cioaba si-a propus sa faca o vizita luna urmatoare la Casa Alba (SUA), unde spera sa se intalneasca cu un oficial american, pentru a cere sprijin pentru comunitatea rromilor din SUA.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...