Scandal la Paris: Sute de rromi romani, luati cu tramvaiul pentru a fi expulzati

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 22:11
3994 citiri
Scandal la Paris: Sute de rromi romani, luati cu tramvaiul pentru a fi expulzati

Expulzarile rromilor provoaca in continuare scandal in Franta. Politistii din Paris au fost nevoiti sa imprumute miercuri de la serviciul de transport public un tramvai intreg, pentru a transporta aproape 150 de rromi care trebuiau expulzati.

Peste o suta de persoane care locuiau intr-o tabara insalubra din Seine-Saint-Denis au fost imbarcate intr-un tramvai, cu destinatia gara din Noisy-le-Sec.

Se pare ca politia le-a spus rromilor sa vina in grupuri de cate zece, ca sa nu blocheze linia de tramvai, insa rromii au sosit in grupuri mari cu bagaje voluminoase sau pe biciclete, asa ca personalul de la transporturi publice a luat decizia de a folosi un tramvai separat, special pentru ei.

"A fost o decizie luata la nivel local, intr-o situatie de urgenta, pentru a preveni un blocaj partial al liniei", au explicat reprezentantii RATP, serviciul de transport public din Paris, pentru Le Parisien.

Masura a indignat insa unii francezi, care considera ca a fost similara deportarilor. "Gara din Bobigny a fost teatrul unor deportari in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Nu am participat la acest gen de operatiuni, RATP nu trebuie sa munceasca in locul politiei", a declarat Philippe Touzet, un sindicalist din cadrul RATP.

Seful partidului ecologist din Franta, Cecile Duflot, a condamnat modul in care au fost transportati rromii. "Operatiunea aminteste de momentele cele mai sumbre din istoria noastra si ne trezesc amintiri monstruoase. Daca un serviciu public de transport participa la actiuni ale politiei atat de abjecte, contractul dintre stat si cetatean este batjocorit", a declarat Cecile Duflot.

Si un membru al partidului comunist francez s-a aratat scandalizat de masura, sustinand ca aminteste de scenele deportarii evreilor si trimiterea lor in lagarele de exterminare.

Politia: Romii s-au urcat de bunavoie in tramvai

Ministrul de Interne a aparat modul de actiune al Politiei, sustinand ca rromii nu au fost imobilizati in timpul transportului.

"Politia nu a folosit forta pentru a evacua persoanele din tabara. Nu am fortat cei 150 de romani sa foloseasca transportul in comun, s-au urcat de buna voie in tramvaiul pus la dispozitie de RATP", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet.

Masurile de evacuare a taberelor de rromi au fost dispuse de presedintele Nicolas Sarkozy in urma cu un an, iar zeci de tabere ilegale au fost demolate. Masurile au fost insa aspru criticate de oficialii de la Bruxelles, care considera ca astfel se incalca dreptul la libera circulatie al rromilor.

Legea prevede ca rromii care stau in Franta ilegal pot primi un ajutor de 300 de euro, daca se intorc in tara de origine. Sute de rromi au fost trimisi inapoi in Romania si Bulgaria, dupa demolarea taberelor, iar actiunile continua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#rromi tramvai Paris, #rromi expulzati Paris , #rromi