Suferinta rromilor din Sibiu

Vineri, 10 Mai 2019, ora 12:31
9137 citiri
Suferinta rromilor din Sibiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Unora dintre jurnalistii straini, summit-ul european de la Sibiu le-a oferit prilejul de a face o incursiune intr-o lume pe care o cunosc mai putin sau chiar deloc. Un lucru sugerat si decidentilor politici.

Drumul din capitala regionala Sibiu pana in satul Altana dureaza o jumatate de ora si aduce a calatorie in timp. Deasupra strazilor troneaza cuiburi de berze, vechile case taranesti in stil transilvanean sasesc sunt vopsite in culori pastelate, iar in mijlocul intersectiilor iti ies in cale carute trase de cai.

La periferie, la capatul unui drum innamolit, in varful unui deal, se afla asezarile rromilor. O mizerie clar delimitata.

Ai lui Pricopie construiesc o casa

Drumurile spre Altana sunt neasfaltate, scufundandu-se in noroi dupa fiecare ploaie. Pitita intr-o cocioaba, o fata arunca priviri curioase, in timp ce langa ea un grup de barbati incearca sa repare o conducta. Aici, a progresa inseamna sa te muti dintr-o asemenea coliba, construita in mod traditional din lut si grinzi de lemn, intr-o casa mica de caramida.

Casa familiei Pricop este aproape de finalizare, dar nu mai exista bani si pentru aranjamentul interior. Cosmin, tatal, lucreaza in prezent cu fratele sau.

Cosmin Pricop inca locuieste impreuna cu sotia si sase copii intr-una dintre aceste case vechi, intr-o camera de patru metri patrati, dotata cu o soba de fier destinata deopotriva gatitului si incalzitului. Robinetul de apa e in fata casei, in mijlocul unei balti de noroi, in care copiii sar fericiti. E un adevarat "slum" rural pe care nu te-ai astepta sa-l descoperi in Europa secolului XXI.

Desi Romania are un plan de actiune pentru integrarea rromilor solicitat de UE, acest sat, dar si alte regiuni rurale din tara sunt departe de atingerea obiectivului trasat.

Sprijin vine din partea organizatiilor private, precum "Kinderhilfe Siebenburgen", apartinand nemtoaicei Jenny Rasche. Ea a venit in Romania in urma cu 15 ani si a decis sa ramana aici pentru a schimba lucrurile din temelii.

Gratie donatiilor, organizatia ei a reusit sa puna temelia casei Pricopilor, care acum trebuie sa aiba rabdare pana se aduna si restul banilor.

Capul familiei a lucrat o vreme ca muncitor necalificat in comertul cu materiale de constructii, domeniu in care i se plateste cel mult salariul minim pe economie, din care familia nu poate trai. Or, Cosmin si-a dorit cu tot dinadinsul sa ridice o casa noua, mai buna decat coliba. "Am incercat sa apelez la banca, dar salariul meu era atat de mic incat am plecat cu mana goala". Abia dupa interventia lui Jenny Rasche a rasarit o raza de speranta in asezarile romilor.

Saracia rromilor este o capcana

Rasche a trebuit sa invete mai intai cum poate fi intrerupt lantul slabiciunilor. A venit sa-i ajute pe copiii neglijati si abandonati. Acum este constienta ca trebuie sa inceapa cu parintii si familia, respectiv cu conditiile de locuit.

Cand merg la scoala murdari de noroi, copiii din colibele de lut sunt marginalizati si nu beneficiaza de sprijin. Ei nu pot invata cand sunt subnutriti, au nevoie de haine, carti si manuale.

Toate acestea provin acum din donatii, care insa presupun cooperare din partea familiilor. Concret, acesti oameni trebuie ajutati sa se ajute singuri. De pilda, aceia dintre ei care isi cauta un loc de munca sunt recompensati cu o cantitate mai mare de alimente.

In prezent, aici doar unul din cinci copii rromi frecventeaza scoala. Visul lui Jenny Rasche este ca toti locuitorii din asezare sa beneficieze de cursuri de formare profesionala, conditie esentiala pentru intrezarirea unui viitor mai bun. Este un drum lung. Chiar si pentru copiii care termina scoala si gasesc apoi un post de ucenic exista numeroase obstacole. Drumul lor in viata ar putea esua, pentru ca familia nu isi poate permite sa plateasca biletul de autobuz catre oras.

Misiunea pe care si-a asumat-o Rasche - eliberarea rromilor din imprejurimile Sibiului din acest cerc vicios - pare coplesitoare. Totusi, prin modul ei angajat, a invatat sa nu amane lucrurile pe maine. Fiecare casa terminata, fiecare fetita care merge dimineata la scoala din sat reprezinta o victorie, spune ea.

Unde ramane Europa?

Rromii formeaza cea mai importanta minoritate din Europa. Fiecare stat membru trebuie sa prezinte un plan de actiune destinat integrarii si promovarii lor. In mod regulat, capitalele europene sunt avertizate sa depuna mai multe eforturi la acest capitol, pentru ca inca se inregistreaza o multime de abuzuri.

Problema este ca responsabile de punerea in aplicare a planurilor sunt statele nationale. In cazul Altanei, aceasta responsabilitate revine Guvernului de la Bucuresti. Iar Palatul Victoria are nenumarate alte prioritati.

Realitatile de la Altana

Pe oricine ai intreba aici in legatura cu sprijinul acordat de autoritati va face un semn dezaprobator si sugestiv, urmat de murmurarea cuvantului "coruptie". Jenny Rasche incearca de ani de zile sa colaboreze cu administratia locala, care pentru ea s-a dovedit pana acum un obstacol, necum un sprijin.

Ea nu incearca sa obtina finantare din partea UE pentru proiectele sale, deoarece considera ca nu poate face fata procedurilor birocratice. Facand abstractie de aceasta, Bruxelles-ul ar trebui sa exercite mult mai mult control la fata locului, sa verifice unde se duc fondurile europene si cum sunt utilizate efectiv.

Bani pentru integrare

Cu toate acestea, "Romania a beneficiat enorm de pe urma aderarii la UE", declara voluntara germana. Politia si alte autoritati nu au mai putut sa se comporte cu rromii asa cum au facut-o in trecut, cand erau evacuate asezari, iar oamenii pusi in autobuze si transportati undeva departe. O treime din romani traiesc inca in saracie, mai ales in zonele rurale, iar romii sunt cei mai aprig afectati de acest flagel.

Romania primeste anual zece miliarde de euro din fonduri europene pentru dezvoltare regionala, iar caietul de sarcini prevede inclusiv integrarea romilor. Lipsesc insa controalele, iar avertismentele regulate ale Bruxelles-ului se dovedesc mai degraba anemice.

Pentru summit-ul european, Sibiul s-a gatit cu steaguri si fatade frumos restaurate. La fel ca in toate locurile in care se reunesc, liderii guvernelor nu vad decat partea frumoasa a tarii gazda. Ce-si doreste Jenny Rasche de la cei preocupati de "Europa sociala"? "Trebuie doar sa se ridice de la mesele lor si sa ne viziteze pentru a face cunostinta cu viata reala". O privire aruncata spre cosmeliile de lut din paupera Altana s-ar putea dovedi o experienta realmente socanta pentru unii dintre ei.

Barbara Wesel

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#rromi Sibiu , #rromi