Tabara de rromi langa Champs-Elysees, initiativa a primariei Parisului - locuitorii se revolta

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 15:12
3361 citiri
Tabara de rromi langa Champs-Elysees, initiativa a primariei Parisului - locuitorii se revolta

Francezii din arondismentul 16 al Parisului se opun instalarii unei tabere de rromi intr-un cartier de lux.

Primarul intentioneaza sa creeze o tabara permanenta pentru rromi la marginea cartierului de lux unde se gasesc hoteluri, ambasade, dar si cartierul rezidential Avenue Foch, in apropiere de Champs-Elysees, relateaza Wall Street Journal.

Tabara ar urma sa fie instalata in aceeasi zona in care, in prezent, se afla un loc de joaca pentru copii, insa acesta nu va fi desfiintat. Tabara ar urma sa fie ascunsa vederii de un palc de tufisuri.

Planurile primarului Parisului au starnit nemultumirea locuitorilor, care sustin ca taberele de rromi sunt asociate cu infractionalitatea si scandalurile. Olga Trostiansky, viceprimar insarcinat cu actiunile de solidaritate, care conduce campania de construire a taberei, sustine insa ca tiganii carora incearca sa le creeze locuinte sunt de cetatenie franceza, nomazi. "Nu este o tabara pentru hoti in centrul Parisului", insista aceasta.

Localnicilor nu le pasa insa ce nationalitate au tiganii: "Imaginati-va cum ar fi sa traiasca tiganii in Central Park...Acest cartier este o bijuterie!", se lamenteaza David Mathe, care locuieste in apropierea piatetei unde ar urma sa se construiasca tabara.

Nici asociatiile de protectie a minoritatilor nu se lasa insa mai prejos: Rromii vor sa locuiasca in centrul Parisului deoarece trebuie sa aiba acces la slujbe si serviciile sociale, explica Vincent Gispert, de la asociatia Uravif. "E pacat ca reactia tuturor este: 'nu la mine in curte'", suspina acesta.

In 2000, guvernul francez a emis o lege care solicita ca toate comitatele sa puna deoparte terenuri pentru nomazi. Autoritatile locale din Paris, unde socialistii controleaza 13 din 20 de districte, au ramas in urma altor localitati, si initiativa ce i-a infuriat pe parizieni incearca sa corecteze tocmai aceasta problema.

In oras ar fi nevoie de spatii de locuit pentru 200 de nomazi, in vreme ce suburbiile Parisului ar trebui sa creeze spatii pentru peste 1.000 de rulote.

Rromii expulzati din Franta in Romania se intorc in doar 24 de ore

Business Insider: Europa a gasit un dusman comun in rromii nomazi

Franta a inceput sa ia masuri de desfiintare a taberelor de rromi in 2010, la initiativa presedintelui Nicolas Sarkozy, care in prezent incearca sa castige de partea sa electoratul, inaintea alegerilor prezidentiale.

Zeci de tabere ilegale au fost daramate in 2010 si 2011 si sute de rromi au fost trimisi inapoi in Romania si Bulgaria.

Recent, un reportaj al BBC arata ca discursul politicienilor din Franta, inainte de alegeri, se centreaza pe problema rromilor si ca numarul expulzarilor a sporit.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...