TF1: Romania "avertizeaza" Franta in privinta expulzarii rromilor

Miercuri, 18 August 2010, ora 21:26
3354 citiri
TF1: Romania "avertizeaza" Franta in privinta expulzarii rromilor

In afara de polemica interna din Franta, chestiunea rromilor si a expulzarii lor din Romania ia acum un viraj diplomatic intre Paris si Bucuresti, in ajunul primelor repatrieri voluntare guvernul roman urcand pe metereze si declarandu-se ingrijorat de riscul derapajului populist,noteaza presa franceza.

Postul francez de televiziune TFI spune ca avertismentul a fost transmis Frantei prin vocea ministrului roman de Externe, intervievat la RFI Romania.

"Imi exprim ingrijorarea in legatura cu riscurile unui derapaj populist si de generare a anumitor reactii xenofobe pe fondul crizei economice", a afirmat Teodor Baconschi, care, precizeaza TF1, a fost ambasador la Paris.

"Trebuie sa ne pastram luciditatea si sa vedem ce putem face impreuna, atat in Franta, cat si in Romania, precum si la nivel european, sa gasim scoli, spitale, dar si o mentalitate deschisa si nu xenofoba fata de reprezentantii acestei populatii rome.

Daca facem schimb de acuzatii sau incriminam cu titlu colectiv grupuri etnice, vom rascoli amintiri dintre cele mai putin placute. Si in loc sa gasim solutii, generam tensiuni", a subliniat Baconschi.

Spunand ca "spera ca in cazul fiecareia dintre aceste expulzari legea a fost respectata", Teodor Baconschi pledeaza pentru o abordare franco-romana concertata, fara "febra electoralista artificiala" si nici amenintari privind intrarea Romaniei in spatiul Schengen, dupa cum sugera secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

"Lellouche s-a implicat personal in chestiunea romilor. El are o abordare in general limitata la circumscriptia sa din arondismentul 8 al Parisului, dar este vocea europeana a Frantei si sunt convins ca va avea tactul de a aborda cu calmul necesar aceasta problema comuna, fara a da ocazia de a pune in umbra excelentele relatii franco-romane", a spus seful diplomatiei romane.

"Este o problema care nu se va rezolva in 48 de ore si nici cu masuri politienesti", a conchis el.

Doi secretari de stat romani, aminteste TF1, urmeaza sa vina la Paris la 30 august pentru a discuta despre integrarea rromilor (a caror populatie este estimata la 530.000 pana la doua milioane si jumatate de persoane in Romania) si despre cum pot preveni infractiunile. La randul lor, Eric Besson (ministrul imigratiei - n.r.) si Pierre Lellouche urmeaza sa ajunga in la Bucuresti in septembrie.

Criticilor guvernului roman, mai spune TF1, li se alatura cele exprimate si de aparatorii drepturilor omului din Bulgaria, unde numarul rromilor este estimat la 800.000 de persoane. Filiala bulgara a Comitetului Helsinki, un ONG de aparare a drepturilor omului, se declara astfel "ingrijorata de faptul ca masura vizeaza un grup etnic". Ilona Tomova, cercetatoare specializata in problema romilor la Academia bulgara de Stiinte, spune ca este "intristata ca Franta, tara-simbol a democratiei (...), contribuie la stigmatizarea rromilor".

Cotidianul de opozitie Sega denunta politica de "deportare" a rromilor si subliniaza ca Sofia si Bucurestiul nu au la dispozitie niciun mijloac de a impiedica libera circulatie in Europa, cu exceptia "unei reintoarceri la comunism, prin instituirea vizei de iesire".

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...