The Independent: Rromii, cei mai saraci si huliti europeni

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 10:25
4462 citiri
The Independent: Rromii, cei mai saraci si huliti europeni
Foto: ivarfjeld.wordpress.com

Rromii sunt priviti de multi drept cei mai saraci si mai huliti cetateni ai Europei, iar un raport al Amnesty International dezvaluie tratamentul socant al populatiei nomade, cerand totodata o noua abordare a situatiei acesteia.

Pozitia minoritatii rrome de pe tot cuprinsul Europei este mai precara decat oricand, avertizeaza un raport ce urmeaza sa apara miercuri, infatisand o imagine deranjanta a saraciei, excluderii si a abuzurilor asupra drepturilor rromilor, atat in vestul continentului, cat si in estul sau, scrie The Independent.

Raportul Amnesty International face un apel catre guvernele din toata Europa, pentru a vorbi despre problemele comunitatii celor 10-12 milioane de rromi care traiesc pe continent, pe care organizatia o numeste "una dintre cele mai mari si mai dezavantajate minoritati din Europa".

Comunitatea rroma are cei mai mici indicatori cheie din intreaga populatie europeana, cu cele mai mici venituri, cel mai mare nivel al somajului si cel mai prost acces la sistemul de sanatate si la serviciile publice.

In raport se arata ca toate acestea nu sunt doar un rezultat al saraciei, ci si al discriminarii sistematice si raspandite, dar si al incalcarilor drepturilor omului, al prejudecatilor, care au impins majoritatea rromilor catre marginile societatii.

Excluderea sociala si economica a comunitatii rrome o impinge adesea catre un stil de viata infractional. Este dat exemplul Frantei, unde presedintele Nicolas Sarkozy i-a numit pe rromi "o sursa de infractionalitate" si a incurajat deportarea acestora in Romania, in timp ce rromii bulgari au fost atacati in mai multe orase, in ultimul an.

Raportul Amnesty arata niste cifre socante. In Irlanda, speranta de viata a barbatilor rromi este cu 15 ani mai scazuta decat media nationala. In Republica Moldova, 59% dintre rromi traiesc in saracie absoluta, iar in Slovacia mai mult de doua treimi dintre copiii acestei comunitati se afla in centre de ingrijire. In plus, in Cehia, minorii rromi sunt educati in scoli pentru copii cu nevoi speciale ori separat de ceilalti.

In Belgrad, rromii au probleme din ce in ce mai mari, in jur de 1.000 de persoane din aceasta comunitate fiind pe punctul de a fi evacuate dintr-un adapost temporar din suburbiile capitalei Serbiei, in acel loc urmand a se construi un proiect de infrastructura.

Sunt unele voci care afirma ca nu doar guvernele trebuie sa-si schimbe politica fata de rromi, dar si aceasta minoritatea trebuie sa fie mai practica, pragmatica si coerenta si sa asigure ca este un partener viabil pentru ca statele sa coopereze cu membrii ei.

Totodata, aceste comunitati trebuie sa fie mai deschise la discutii si la dezbaterea unor probleme controversate, precum casatoriile intre copii si cersetoria, iar in multe tari rromii devin tap ispasitor pentru alte probleme. In acest context, prioritatile sunt imbunatatirea educatiei rromilor, facilitarea accesului la serviciile publice si libertatea de miscare.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...