Opinii: Tigan vs rrom, razboiul complexelor

de Constantin Racaru
Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 18:56

   

Opinii: Tigan vs rrom, razboiul complexelor
Tensiunile create de initiativa lui Silviu Prigoana de schimbare a numelui oficial de rrom in tigan au in spate complexe adanci, si ale celor direct vizati, dar si ale romanilor. Complexe pe care pragmaticul "rege al gunoaielor" nu a facut decat sa le exploateze pentru a mai castiga cateva puncte electorale. Si, probabil, a reusit.

Pentru tigani, denumirea aceasta ajunsa in randul populatiei majoritare de-a dreptul o insulta, este fara indoiala o povara. Ca au contribuit din plin la acumularea ei, este o alta chestiune. Dar e, intr-adevar, frustrant sa porti, ca etnie, un nume pe care altii il folosesc ca jignire si e de inteles de ce tiganii au imbratisat schimbarea numelui in rrom. Vechile lor metehne (cred cu tarie ca nu genetice, ci rezultat al unei cronice lipse de educatie) i-au urmat insa precum o umbra si sub noul nume. Iar aceasta schimbare de "brand" nu le-a folosit la nimic, mai ales in Europa, adica unde-si doreau mai mult.

Daca nu le-a folosit tiganilor, modificarea denumirii a daunat, in schimb, romanilor, caci confuzia intre rrom si roman e usor de facut pentru un strain. Asa ca romanii au pus toate necazurile pe care le au prin UE pe seama acestei confuzii. Pana la un punct au dreptate, dar nu in totalitate. Nici romanii nu sunt sfinti de pus in icoana si multi dintre ei au comis tot felul de blestematii prin Europa, comparabile, daca nu chiar mai grave decat gainariile tiganilor.

Dar impresia generala este ca daca scapam de confuzie, scapam de belele. Si ea a fost certificata, indirect, inclusiv de catre autoritati, care in 2004 au schimbat indicativul de tara din ROM (de la englezescul Romania) in ROU (de la frantuzescul Roumanie).

Aceste complexe contradictorii au facut ca initiativa lui Silviu Prigoana sa nu treaca neobservata. Ea a starnit o vie satisfactie in randul majoritarilor si proteste ferme ale tiganilor, care invoca inclusiv rezolutii sau rapoarte ale Consiliului Europei, care recomanda folosirea termenului "rrom".

Cultura vs Academia

Interesant este ca disputa rrom vs tigan, a pus pe pozitii contrare Ministerul Culturii si Academia Romana.

De partea rromilor se situeaza Ministerul Culturii, potrivit caruia, "rrom" este termenul corect stiintific, reprezentand un cuvant vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor.(...) In Tarile Romane, inca de la prima atestare a rromilor, din 1385, semnalata tot in documentele unei manastiri, Vodita, termenul "atigan", care a devenit mai tarziu "tigan", si care desemna o stare sociala, aceea de rob, nicidecum etnia.

Academia Roamana socoteste ca, dimpotriva, "tigan este numele corect al acestei populatii transnationale". Cam peste tot denumirea acestei etnii isi are originea in cuvantul tigan: "tsiganes" in franceza, "zingari" in italiana, "Zigeuner" in germana, "tzigani" in rusa si polona, "cigany" in maghiara, "ciganin" in bulgara si sarba, "cigano" in portugheza, "zigenare" in neerlandeza, dupa cum noteaza tot Academia Romana.

E drept, daca ne uitam in istorie, inclusiv a literaturii, nu vom intalni vreun alt nume decat acela de tigan. Daca nu ma inseala memoria, Ioan Budai Deleanu a scris "Tiganiada", nu "Rromiada". Muzica si dansurile tiganesti au facut furori, nu cele rrome.

Dar dincolo de aceste dispute, cat timp mentalitatile si obiceiurile nu se vor schimba, si la romani, si la tigani, cat timp vom ramane sub imperiul complexelor, nu cred ca schimbarile de nume vor aduce alt beneficiu decat cel electoral pentru initiator.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de11873 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
JamesUSA
rank 5
Romii sunt Romi NU tigani
Romii nu sunt numiti romi de 20 de ani domnilor. Ei se numesc romi sau roma, sute si sute de ani. Romania ca stat si romanii ca popor nici macar nu existau. Cineva pe acest site facea referire la ideea ca romanii ar fii primii sa fie numiti romani, iar romii sa fie numiti tigani ca asa au fost ei numiti de sute de ani. Stimabillilor ! Romania si notiunea de roman sunt termeni relativi noi folositit de nici doua secole. Ce numiti dumneavoastra romani, ei se numeau Ardeleni, Moldoveni, munteni, etc. Pe cand romii se numesc romi de cand se stiu ei. De asemenea, faptul ca ei au fost numiti tigani, de sute de ani, asta nu inseamna ca ei sunt egipteni sau robi, ( dupa anumite interpretari) Nici una nici alta din aceste denumiri nu este corecta, nu numai ca romiii nu sunt egyptei, dar si pentru faptul ca ei au fost robi / sclavi pe mosiille boierilor din principate, dar si pentru ca acest cuvant este o insulta adusa acestor oameni. Ei nu sunt tigani, pentru ca acest nume nu esista in limba romani, iar romii nu isi spun tigan san, ci ROM SAN. Un parlamentar si un guvern de dreapta nu poate schimba numele unui popor de 12 milioane de oameni, pentru ca asa "vrea muschii lui" . Romania nu traieste in izolatie. Lumea civilizata se uita la Romania, si actiunile guvernului ei. Denumirile care au existat de sute de ani, precum Eschimo, or Indian pentru Native Americans, nu se mai folosesc pentru ca lumea a inteles ca ele nu sunt corect. Nativii Americani nu sunt indieni, pentru ca nu provin din india, iar romii nu sunt tigani, pentru ca nu sunt din Egypt, si nici robii cuiva nu sunt. Au fost destule secole. romanii, in loc sa faca atata zarva cu schimbarea fortata a numelui romilor, ar trebuii sa isi ceara public iertare de la milioanele de romi care au suferit de generatii intregi din cauza lacomiei locuitorilor acestor teritorii. Iar daca tot se insista cu schimbarea denumirii, atunci romanii sa fie numiti GAJE, pentru ca asa le zic ROMII romanilor. Atunci cu siguranta se va elimina orice comfuzie. Daca nu va place comentariul meu, inteleg. Stiu ca adevarul supara.
tr2006
rank 5
Nu cred ca am auzit un roman de la Miron Costin incoace sa se plinga atunci cind este asociat cu romanii antici.
Că nu iubesc mandria si că urăsc pe lei,
Că voi egalitate, dar nu pentru cătei.

Genetic si cultural vorbind, avem foarte putin de-a face cu romanii antici in afara originii limbii pe care o vorbim, care ne-a fost impusa cind am fost cuceriti. Dar ne place sa fim asociati cu ei, pentru ca romanii antici nu au fost "catei".

Ascultam zilele trecute acest cintec superb:
http://www.youtube.com/watch?v=QAbz0jeL9x4
despre care mi s-a spus ca este cintat de rromi. Or avea ai singe rromesc :) in ei, dar sint sigur ca au mai mult romanesc. Uitati-va la ei cum arata, daca nu mi s-ar fi spus ca sint rromi, n-as fi stiut. Pe de alta parte, muzica asta imi pare 100% romaneasca.
Yahoo
rank 5
"Tigan vs rrom, razboiul complexelor" Complexe are doar Ziare.ro. ; "Chiliman continuă să nu respecte legea "
Asta este regele gunoaielor, dar i-l protejati...
Pentru ca este regele vostru?
ANTINEEA
rank 1
EU ZIC (pentru mai multa siguranta?!) SA SCHIMBAM DENUMIREA ROMANIEI SI A ROMANILOR!
De exemplu VALAHIA si valah sau DACIA si dac

Astept sugestii !!!
tieues
rank 5
Petre Roman vs Petre Rrom?
Asta-i intrebarea!
copilul
rank 1
Eu iti sugerez sa mergi la culcare , ai beut destul !
Iar romilor , daca nu le place tigani , sa li se spuna stancute ! De unde rom , fraierilor , pentru ca un rom as consuma si eu !
Yahoo
rank 5
@Antineea???
Ce motive ai???
tieues
rank 5
Tiganii trebuie sa inteleaga o chestie care li s-a mai spus
Nimeni nu-i uraste pentru ceea ce sunt.Ar fi o aberatie sa ne legam de culoarea pielii sau de haine.
Ei trebuie sa inteleaga ca fara cultura si fara educatie nimeni in UE nu-i vor.
Daca un tigan s-ar duce sa-si caute de munca si nu la golit buzunare sunt sigur ca avand calificarea si preparea ceruta ar fi primit la munca in aceleasi conditii ca un roman,polonez,mahiar,englez,german,danez,finlandez,spaniol,portughez,grec,bulgar etc.
Trimitandu-si copiii la cersit,furat si schimonoseli tiganii isi bat joc de natia lor singuri.Nu e nevoie sa-i insultam sau sa-i jignim ceilalti.O fac ei de zeci de ani.
ANTINEEA
rank 1
COPILULE, VAD CA NU AI DE LOC SIMTUL UMORULUI !
Esti o fire ft. pragmatica, nu ai capacitatea sa pricepi dincolo de cuvinte!
Ori poate ca esti sub influenta romului!
AdyCa
rank 4
TIGANII, PRIN COMPORTRAMENTUL LOR, AU FACUT CA NUMELE DE TIGAN SA FIE O INSULTA, ASA CA ACUM TREBUIE SA SUPORTE CONSECINTELE.
NUMELE DE RROM POATE SA CREEZE CONFUZIA CA POPULATIA RROMANIEI ESTE ETNIA RROMA, IAR NOUA NU NE PLACE DELOC SA FIM CONSIDERATI TIGANI.
ANTINEEA
rank 1
YAHOO! AM MOTIVE "INTEMEIATE"!
Sunt terorista fanatica Al-Qaida si vreau sa cuceresc Romania!
Acum ai priceput?

Vezi ca raspunsul pentru COPILUL se potriveste si in cazul tau.
manescu
rank 4
@Antineea sunt de acord cu parerea ta. Ei nu pot fi margenizati.
PSD ar decadea rau de tot...
manescu
rank 4
@Antineea, am o intrebare si te rog sa-mi raspunzi.
De ce nu sunt doriti niciunde?
mcquin
rank 5
Problema este ce a fost inainte tigan sau rrom/oul sau gaina/indiferent cum ei tigani raman.
Probabil ca cel care a generat aceste controverse si discutii a fost IIliescu (care a introdus termenul de rrom) dar asta nu inseamna ca nu se poate reveni la ceea ce a fost inainte,iar guvernul face un lucru f bun prin acesta reparatie.
Daca tot sustin ca inainte sunt tigani si apoi romani asa sa fie.
Poate ca astfel nu se va mai face confuzia intre roman si rrom-tigan.
Nu vad de unde atatea complexe,poate in imaginatia nostra ca ei nu sunt complexati deloc atunci cand cu obstinenta refuza sa se integreze oricarei societati,comunitati sociale,fiind paria oriunde in lume prin ceea ce fac.
alvorado
rank 1
TIGANII SI COMPLEXELE,*** SI PIJAMAUA!
.
dandy
rank 5
@antineea, chiar asa, ce motive ai? Sunt asa de importanti pentru partid?
De ce sunt respinsi de societatea europeana?
Oare gresesc ei cu ceva?
Nu se vor schimba, dar nici noi...
Gonzaguez
rank 5
Avatarul meu-fața lui Pappy Swinus Schwein-Krote.E clar.
Inițiativa lui Prigoană Plicius Cioclus!?E o ipocrizie portocalie.
Prigoanăăăăăă,te-ai dezis de etnia ta din Gherla?Sau in Gherla nu există romi ci numai țigani?Ăhă-ăhă-ăhă!
Popa Teocheș e-n doliu.Și ce dacă?
Radu Nicolae
rank 1
ALO,OMENIRE!DEGEABA MA ...MARGINALIZATI SI DESCONSIDERATI!NOTATI VA ROG:
GENA TIGANEASCA NU VA SUFERI MUTATII NICI IN 6000 DE ANI DE ACUM INAINTE!
ESTE ...INCURABILA!
Pappy
rank 5
SIGUR NU RROM!
Nu am nimic impotriva tiganului ca etnie ci ca si comportament al comunitatii si a individului ce aprtine acestei etnii...

Inainte de toate traiesc in Romania. Ni se spune ca etimologia cuvantului tigan ar fi insemnat candva, cu sute de ani in urma, "rob"... Mie astazi nici prin cap nu imi trece asa ceva...

Romanii locuiesc in Romania. Este tara lor. Tiganii au venit candva ca popor nomad. Problema astazi este una de ordin social: tiganii nu vor sa se adapteze legilor si cutumelor pamantului...
titel56
rank 1
da in TIGANIA.
CA tot ce se-ntampla in tara asta este o tiganie.
Pappy
rank 5
SIGUR NU RROM! (partea a II-a)
Romanii sunt aceia care s-au dezvoltat ca natiune pe aceste teritorii iar nu tiganii. Cu mult timp in urma stramosii nostrii au decis, la Unirea Principatelor ca tara noastra se va numi Romania.

Tiganii trebuie sa inteleaga cel putin doua lucruri:
1. Ca trebuie sa se adapteze la legile Romaniei si ale romanilor si sa le respecte sau sa plece. Nu ii discrimineaza nimeni. Au acces la invatamant si asistenta medicala gratuita ca si romanii. Au drept de vot la fel ca si romanii. Si asa mai departe.

2. Noi suntem romani si tara noastra este Romania. De aceea ei nu se pot numi rromi. Pentru ca ei sunt o minoritate iar asta contravine legilor democratiei unde dorinta majoritatii dicteaza.
Pappy
rank 5
SIGUR NU RROM! (partea a II-a)
Pentru motivele enuntate mai sus, si pentru ca s-au creat confuzii grave in Europa privitor fondul biologic ereditar al romanilor, ba inca romanii au de suferit din pricina acestei confuzii, nu tara romaneasca si natiunea romana trebuie sa isi schimbe numele ci tiganii.

Iar domnilor de la Ministerul Culturii le garantez personal, ca si martor, ca tiganii nu numai ca NU se simt jigniti de acest nume ci uneori se folosesc de el cu mandrie si ostentativ chiar.
Pappy
rank 5
SIGUR NU RROM! (partea a IV-a)
Incerc sa ignor subtila modalitate de inducere in subconstientul nostru ca suntem vinovati si ca am avea complexe. Nu este adevarat. Am tolerat destul.

Nu despre complexe este vorba stimate autor, ci despre o reparatie a problemelor create de o grava eroare care poate fi si un act savarsit in mod voit.

Caci schimbarea denumirii a avut loc sub regimul Iliescu. iar Ion Iliescu dupa cum se stie ESTE tigan dupa mama, si in plus, var primar cu asa-zisul "rege" Cioaba al tiganilor.

Apropos, si titulaturile acestea ar trebui interzise. Daca Romania ae un rege atunci acela este Maiestatea Sa Regele Mihai. Acela caruia, tot regimul Iliescu si PSD, i-au refuzat accesul in tara natala...

Sa fie oare aceste numai coincidente? De ce le era frica?Vedeti... Cumva toate se leaga.. De aceea spun mereu ca PSd este radacina tuturor relelor. Si de aceea am ales sa fiu CLAR impotriva lor si a tuturor acelora care ii sustin. Inclusiv a lui Crin Antonescu, individul care a savarsit greseala sa alature PNL partidului fondat de Ion Iliescu...
dorelu
rank 1
numele ?
numele adevarat si de drept este DACIA si nu ROMANIA ! Ce si-au gandit cei care au adoptat acest nume pentru aceasta tara ? Ca suntem urmasii romanilor ?! Hai sa fim seriosi ! Atunci ar trebui si germanii , galii , ibericii sau britanicii sa se numeasca romgerman , romgal , rombritanic sau romiberic ! Eu ca ardelean nu simt absolut nici o legatura cu italienii , " urmasii romanilor " De aceia redenumirea acestei tari in DACIA ar fi un lucru firesc , drept si util ! ar caracteriza populatiile celor trei foste tari , mult mai bine si nu ar trebui sa se planga nimeni ! Dupa cate stiu eu , Eminescu a venit cu aceasta propunere dar nu a fost ascultat de cei care au simtit ca le curge prin vene " sange de roman " ! Deci , de acord si as fi mandru ca aceasta tara sa se numeasca DACIA si poporul ei popor DAC
nonvolo
rank 1
@ antineea geniala idee!
Imaginea Romaniei e sifonata rau.
Valahia ar fi un nume de tara ideal, probabil ar fi mai usor de schimbat numele tarii decit numele etniei rome.
In acest caz imaginea tarii ar cadea pe numele minoritatii rome.
Pappy
rank 5
IN NICI UN CAZ SCHIMBAREA NUMELUI TARII!
Asta poate da apa la moara istoriei si ii unii vor specula creind premise si argumente false, cum ar putea fi sre exemplu ca nu valahii au stapanit acest teritoriu...

Nu suntem nici daci nici romani... Nici Italienii nu sunt romani... Sunt italieni... Trebuie sa ne respevtam istoria si sa ne mandrim cu ea. Nu sa o ingropam. Este identitatea noastra. Astfel de ganduri sunt pur si simplu gandurile unui tradator. Incetati sa credeti ca puteti induce altceva. Rromi TREBUIE sa isi schimbe numele. Daca nu, au alternativa de a folosi pasaportul!
Pappy
rank 5
NU ESTE UN CERC VICIOS
NU ROMANII TREBUIE SA ISI SCHIMBE ATITUDINEA FATA DE TIGANI!

Aceasta este o falsa problema. Cum spuneam, dar in alte cuvinte, romanii au acceptat pe teritoriul lor, in virtutea unor valori mostenite si cultivate pe parcursul istoriei, ca tiganii sa raiasca pe aceste locuri...

Conflictul exista si este real. Dar este cauzat de REFUZUL TIGANILOR DE A SE ADAPTA legilor si cutumelor tarii si poporului care i-a adoptat. De aceea EI trebuie sa isi schimbe atitudinea. Romanii au facut-o deja!
copilul
rank 1
@Pappy!
Asta sa o crezi tu , ca majoritatea dicteaza . Ce turma merge unde vrea ea ? sau este condusa de vacar . In cazul de fata , clasa politica si in special cea de la guvernare este alcatuita de catre balaoachesi , vezi : basescu , udrea, popoviciu , oprea , samd .
Comentariu inadecvat
Pappy
rank 5
@copilul
Raspunsul la intrebarea ta este simplu: DA!
Motivatie: majoritatea isi deleaga reprezentantii care sa ii reprezinte interesele si sa ii indeplineasca dorintele. Delegarea de autoritate se face prin VOT!

Valoarea intrinseca a conducatorilor unui popor este in stransa legatura cu educatia spirituala si factorul biologic ereditar al poporului respectiv. Cele doua notiuni apar in "Psihologia poporului roman" publicata in 1937. Autorul este un eminet profesor, sociolog si filozof: Constantin Radulescu-Motru.

PS: Il prefer pe Basescu, Udrea etc, oricand celor din PSD, PC sau lui Crin Antonescu... Am motive serioase si dovezi si mai si. In plus ma poti cita si ca martor ocular al multor evenimente din 1989 incoace...

O zi buna!
Comentariu inadecvat
opus9
rank 5
"cinga-ne" ... asociatie de doua cuvinte apartinand tatarilor nohai... "cinga-ne" tradus inseamna barbat si femeie denumire atribuita robilor vanduti de tatari in sudestul Europei ... denumirea de tigan era folosita si de tatarii cramleni !
Comandourile tatari care au vandut in Europa cohorte de tigani, isi procurau marfa din zona celor cinci mari fluvii din orientul indepartat, numit (Punjabi), denumirea de rromi de care nici academia nu vorbeste, vine de la cuvantul romanes din tiganeste care se refrea la limba unuia dintre dialectele vorbite de tigani ... de specificat ca ei sant de mai multe etnii, vorbesc limbi diferite ... cea mai mare parte a tiganilor au fost trecuti la catolicism si ortodoxie, iar cei care ou fost vanduti Portii, au fost islamizati ! Cele mai puternice comunitati tiganesti sant in Rusia si Spania ... de amintit despre teatrul "Taganca" si "tocale las palmas" numit si "Flamengo" ... in Romaniea in zona Olteniei au aparut o serie de formatii traditionale de lautari care au abordat un stil specific baladesc, stil care nu avea nimic comun cu muzica pe care azi o numim lautareasca ... numele lor originar de lautati venea de la "alaut" instrument stravechi de coarde ... in Moldova au aparut formatii de "fastaceni" care cantau la alamuri ... prim ministrul Mihail Kogalniceanu in timpul domniei lui Cuza Voda, a procedat la asa zisa "dezrobire a tioganilor" La momentul respectiv statul Roman a despagubit domeniile manastiresti si cele boeresti in raport cu numarul de bordeia tiganesti pe care le posedau ... tiganii au fost practic aruncati in strada si asta, dupa cateva secole de robie in care nu si-au produs singuri nici hrana de zi cu zi, nici hainele si nici acoperisul deasupra capului, devenind in scurta vreme un segment parazitar al sistemului care a incercat sa ii elimine ... legendele cu hotii de cai si spoitori de tingiri, lingurarii, cazangii si carutele cu coviltir cum si starea lor nomada au aparut ulterior asazisei emancipari a tiganilor ... generalul Antonescu, la celebrul lui proces,cand a fost intrebat de Bug si de tigani, a sustinut ca tiganii nu se vor integra nici in doua sute de ani !
jelu
rank 5
Totul a inceput din ordinul lui Ion Iliescu.
Din capul locului va amintesc ca zvonuri despre sangele care ii curge in vene ar avea legatura cu faptul ca tiganimea prea si-a luat nasul la purtare in ultimii douazeci de ani….
Trecutul lui Iliescu este mult mai tenebros decat vi l-ati putea inchipui,este dominat de ura si anti-romanism.
Insasi originea sa este anti-romaneasca.
Pentru ca s-a nascut pe 3.03 1930 si numele lui real este ION MARCEL ILICI ILIESCU.
Mama lui Ion Marcel Ilici Iliescu a fost o caldarareasa bulgaroaica ,adica tiganca dintr-un neam de tigani caldarari.
Au locuit pe strada I.H. Radulescu in Oltenita.
Strada se mai numea si “tiganie" din pricina numarului mare de tigani care locuiau acolo…
Maria, mama diabolicului comunist este sora mamei auto-proclamatului rege al tiganilor, Ion Cioaba… Ce coincidenta…
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Papa-Oscar
rank 1
De acord!!!
Io propun sa se numeasca:

,,ROMMANESIA VALTERESIA''.
Drapelul sa fie panza alba, ca de nea, pe care sa fie un corb, nu alta zburatoare(railor!), ca cel a corvinestilor, intr-o stea ca cea de la Cremlin, care ne-a fost adusa de stramosii unor venetici.
Nosferatu
rank 5
Cind ii tziganu om?
Cind il vezi de departe.

Asta e o anecdota. Diferenta dintre o anecdota si un banc este ca anecdota se inspira din realitate, bancul e o inventie...
TOM
rank 5
Joi, 18 Iunie 2009, ora 12:14 Autor: Cristian Mihai Chis "Un tigan bun = un tigan mort?"
.
emil_m
rank 1
Tiganii trebuie sa invete sa se integreze,
si numai apoi sa faca valva.Deja din cauza lor,in occident termenul de roman incepe sa devina insultator,la fel cum si termenul de tigan li se pare lor insultator,si asta numai din cauza acestor mancatori de lebede care nu vor si nici nu pot sa se integreze in societate.Se inmultesc precum sobolanii si traiesc la fel.Ar trebui ca dupa doi copii,femeile sa fie sterilizate,asa se va opri inmultirea lor.Si nu,nu sunt numai tiganii romani cei care nu se pot integra,casta lor este asa in orice tara art trai.Traiesc intr-o mizerie execrabila,se complac cu situatia lor si peste tot pe unde merg isi cer drepturile.Zece euro daca se da ajutor,ei sunt primii care il vor lua.In Spania,de exemplu,primariile platesc cate 800 euro,lunar, fiecarei familii de tigani,chipurile pentru a se integra.Banuiesc ca sunt bani din fonduri europene,insa cei care suporta suntem tot noi,cei care muncim,pentru ca la UE nu cresc banii in copaci.Drept urmare,eu i-as strange pe toti intr-un loc inchis si le-as da foc pana nu se extinde ,,ciuma''.Chiar daca par rasist,insa nu-i suport,intotdeuna ii vezi la toate colturile cu mana intinsa,cotrobaiesc prin gunoaie si te opresc efectiv pe strada,bruscandu-te si cerandu-ti bani.Sa mearga la munca si sa incerce sa se integreze.Iar cat privesc ajutoarele pentru acesti nespalati,sa se suspende pana nu vor demonstra ca muncesc legal ca si noi,toti ceilalti,nu sa stea acasa,sa se inmulteasca precum sobolanii,sa traieasca din cersit,din cotrobait prin gunoaie si din ajutoare.Iar ei,tiganii,facand afaceri necurate.Sa se duca la dracu cu totii,ca nu-i mai suporta nimeni!Vor drepturi?Ok!Insa si noi dorim ca ei sa se integreze si sa traiasca ca ceilalti,si noi dorim sa nu mai fim aratati cu degetul de catre straini si sa se spuna ca romanii sunt tigani.Acum,cand si tarile occidentale s-au confruntat cu acesti salbatici,va fi mult mai usor sa se dea o lege in care sa-i puna la punct,nu sa le dea ajutoare peste ajutoare si sa-i incurajeze in acest mod sa stea acasa.
regard
rank 2
Mda
Mai si-au difuzat aseara astia de la Radio Canada un documentar despre romi, cum scotocesc ei prin gunoaie si cum romanii ii dispretuiesc, de-ai zice ca Romania e o tara unde nu se poate trai. Ce vor zice luni colegii mei, dupa ce le-am tot zis ce popor generos si ce tara frumoasa avem?
i.mardan
rank 2
DE UNDE,,TENSIUNI RECENTE IN URMA DECIZIEI,CAUZATE DE COMPLEXE"?
Revenim la denumirea exacta(TIGAN),si gata!In democratie domneste legea majoritatii,iar MAJORITATEA SE OPUNE UZURPARII NUMELUI NOSTRU NATIONAL.
Faptul ca li s-a zis,,romi"NU I-A FACUT MAI BUNI,DACA REVENIM LA DENUMIREA NATURALA SI FIREASCA(TIGAN)NU-I FACE MAI RAI.
Tiganii raman asa cum sunt,cu denumirea sub care i-am cunoscut dintotdeauna,tigani.
DE CAND O MINORITATE ETNICA(tiganii)ajutati de lobby-ul evreiesc din afara sau interior NE IMPUN SA NE SCHIMBAM LIMBA?
Asa ceva numai in Romania politicienilor nevertebrati,in Romania nevertebrata se poate intampla!
bigone
rank 2
sus in poza este un afis pe care sta scris : "EU SUNT ROM"
si eu spun ca nu vad nicio diferenta intre ROmi si ROmini, mai ales dintre cei ce scriu balarii pe aceasta pagina, doar ca sufixul la acestia ar trebui sa fie" maxi" alaturat unor epitete binemeritate !
amm mai spus-o,dar surzii n-au urechii decat pentru propria propaganda , sau programare: la alte popoare acest cuvant nu are atatea conotatii majoritar negative si cu referire la majoritari, ca la noi . bad,bad,bad .....
Comentariu inadecvat
Westrop
rank 5
Kiatra, daca nu au reusit sa le schimbe mentalitatea in sute de ani, altii din alte tari, ai vrea sa cada kiatra tot pe Basescu ca nu i-a integrat?
:-)
copilul
rank 1
G.a.o.z.are !
Vezi ca esti pe ziare.com ! sau ti-ai pierdut busola ?
draculescu
rank 5
Ce atata agitatie??
Pana la urma e vorba de intaietate, de cel care si-a ales primul un nume, asa cum se intampla la OSIM. Cea mai veche semnalare a numelui de roman/ruman este regasita in Cantecul Nibelungilor, pe la 1200, sub forma Ramunch. Iar tiganii au ajuns in Tarile Romane pe la 1300 si ceva. Asa ca sa ne mai lase cu pretentii d-astea. In ziua de azi, daca vrei sa-ti alegi un nume de firma, de produs etc, trebuie sa astepti pana ce ti se verifica propunerea, sa nu existe confunzii daca exista ceva apropiat. Nimeni nu se poate atinge de numele de Champagne, de ex.
O sa spuneti ca nu se poate face o asemenea comparatie, ca e dreptul acestei etnii sa-si aleaga ce nume doreste. Problema este ca tiganii nu si-au dorit sa isi schimbe numele. Totul a pornit de la o fundatie de-a lui Soros prin 1992, nu 1994, care a propus si a obtinut schimbarea denumirii acestei etnii. Si s-a ales special acest nume de rrom tocmai pentru a se crea confuzii in mod voit. De ce? Pentru ca Soros nu si-a uitat originile unguresti si, mai ales, nostalgiile Ungariei Mari. Iar prin forma asta Soros nu a facut decat sa se razbune pe romani. Nu s-a intrebat nimeni de ce propunerea asta nu a venit de la tiganii din Franta? Sau din Germania? sau din oricare alta tara din Europa de Vest? Ca s-ar fi presupus ca tiganii lor ar fi fost mai destupati decat ai nostri!! Sau de ce tiganii din Vest, timp de atatia ani, nu si-au revendicat numele asta de rrom atata timp????????

Ce ***, oameni buni, nu vedeti cat de evident este totul? Alegerea acestui nume a fost alegerea unui ungur cu singurul scop sa defaimeze poporul roman. Iar tiganii au pus botul ca ei au crezut ca asa le va dispare faima binecunoscuta.
Un nume, un renume, ti-l fauresti prin munca. Daca in timp va capata si denumirea de rrom un sens peiorativ, ce vor face, il vor schimba iar???
JamesUSA
rank 5
ATUNCI, ROMII SUNT PRIMIII
Daca vorbim de intaietate, atunci ROMII SUNT PRIMII. Romania si romanii nici macar nu existau ca entitate atunci cand romii se numeau romi. Deci romii sunt primii. Romania a inceput sa fie numita asa doar din a a doua jumatate a secolului 19. Romii isi spun ROM, DE SUTE SI SUTE DE ANI.
kvinna
rank 5
daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM.
Orice nationalism se bazeaza pe:
1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah. Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept "Romani" cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas. El incearca, si probabil reuseste, sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii
americane, ca "olahii" sau "vlahii" sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca "un dialect al limbii romane" vorbit de populatia "Vlax/Vlach".. Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.
2) etnia comuna = natiunea
3) etnonimul
4) teritoriul
5) statul
6) drapelul
7) istoria comuna

Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM.

http://www.petitiononline.com/qd3xx666/petition.html
Westrop
rank 5
@tr2006 : "Uitati-va la ei cum arata, daca nu mi s-ar fi spus ca sint rromi, n-as fi stiut."
Alo, domnu´, voi astia democrati si humanisti, nu mai incercati sa manipulati: nu e vorba de culoarea pielii (tiganii din Ardeal sunt albi la piele) e vorba ceea ce (ne)reprezinta tiganii in Europa si de confuzia (voit) creata cu Roamnia si romani. Au ajuns copiii nostri - chiar nascuti in occident, care vorbest perfect romaneste, care au fost educati sa iubeasca Romania - sa le fie rusine sa spuna ca sunt romani fiindca imediat ceilalti ii asociaza cu tiganii. Din Franta nu au fost expulzati pentru culoarea pielii ci pentru ceea ce fac, pentru hotie, furt, statut ilegal. Sunt expulzati si alti emigranti ilegali, nu numai tigani.
tr2006
rank 5
@westrop: In acest articol nu este vorba de "hotie, furt, statut ilegal"
Nimeni nu sprijina "hotie, furt, statut ilegal" - am precizat asta de nenumarate ori.

Articolul este despre faptul ca acesti oameni nu vor sa fie apelati cu un cuvint pe care-l gasesc jignitor, mai ales in limba romana.
Westrop
rank 5
tr2006: "Articolul este despre faptul ca acesti oameni nu vor sa fie apelati cu un cuvint pe care-l gasesc jignitor, mai ales in limba romana. "
Nici romanii nu vor sa accepte trimiterea de la tigan la roman. Nu ne place ca lumea sa creada ca Romania este tara de origina a tiganilor, ca roman=tigan.
tr2006
rank 5
@westrop: Spune-le asta francezilor.
.
emil_m
rank 1
westrop,
In general,este bine sa fii diplomat,numai ca de data aceasta,avand cunostinta si de niste cazuri destul de neplacute in care au fost implicati,cine altcineva decat tiganii,am ajuns sa-i urasc destul de mult.Ideea in sine este ca acest cuvant nu a fost insultator de la inceput,ci a devenit insultator datorita celor care-l poarta.Puteau la fel de bine sa se numeasca indieni sau mai stiu eu cum.Inca nu a fost asimilat cuvantul rrom de catre populatie,caci daca ar fi fost asimilat la fel ar fi devenit insultator.Nu cuvantul caracterizeaza etnia,ci etnia caracterizeaza cuvantul.Iar acest cuvant nu poate ,,vorbi'' pentru ca daca ar fi vorbit,ar fi cerut el singur sa nu mai fie alaturat acestei etnii.De ce sintagma ,,tigan romanizat'' nu este insultatoare?De ce cuvantul sas nu este insultator?Ce ne vom face cand si cuvantul rrom va deveni insultator?Ii vom numi direct...romani?
Sa luam de exemplu,cazul Mailat.Mailat este tigan,insa numele lui,acum,a ajuns sa sune injositor pentru cine il foloseste.Daca spui cuiva ca este ,,Mailat'' sau ca seamana cu Mailat,deja l-ai insultat.Ce ne facem,daca acest individ va considera ca numele lui este insultator?Ii schimbam numele si va deveni imediat profesorr universitar?Nu cuvantul este insultator,ci ei determina acest lucru.Cei care trebuie sa se schimbe sunt tiganii,nu numele.Este precum in proverbul romanesc,,lupul isi schimba parul,dar naravul ba''.
ady23
rank 1
tr 2006
imi explici de ce accepta denumirea de tigani in alte limbi? prin alte tari or fi integrati?
tr2006
rank 5
@ady23: imi explici de ce accepta denumirea de tigani in alte limbi? prin alte tari or fi integrati?
Nu pot sa vorbesc despre ceea ce se intimpla in alte tari unde exista rromi pentru ca nu sint bine documentat. Insa am dat alte exemple din US si Canada care, desi nu sint despre rromi, sint foarte similare:
1. n-word: este strict interzis pentru ca este jignitor pentru negrii.
2. Eskimos: este considerat peiorativ si nu se mai foloseste.

Integrarea e o alta problema putin inteleasa in Romania. Daca esti crestin intr-o tara muslima sau invers si te obliga sa te integrezi, cum o sa te simti? Iti spun eu cum o sa te simti: persecutat si terorizat de majoritate, vorba lui JS Mill. Nu cred ca integrarea este ceva pozitiv sau de dorit, majoritatea oamenilor nu se mai pot schimba dupa o anumita virsta. De ce sa impunem reguli absurde si imposibile?

Respectarea legilor in vigoare si a codurilor morale naturale mi se pare obligatorie.
ady23
rank 1
pt. tr 2006
Fratele meu alb lasa manualelel Nord-Americane despre political correctness in pace!

Nu tot ce zboara pe acolo este general valabil si in restul lumii. Acolo exista indivizi care interzic Craciunul in spitale pt. a nu-i jigni pe musulmani, asa ca stai jos.

Tiganii sunt tigani si atat! Iar ascunderea numelui in spatele unor ONG-uri cu finantari dubioase si care in loc de integrare se ocupa de matrapazlacuri - nupoate sa tina o vesnicie!

Vom schimba denumirea lor in Romania si ne vom recupera patrimoniul etimologi uzurpat! Iar daca ei vor avea parte de o schimbare spectaculoasa de comportament in bine in urmatorii 20 de ani - ei bine, vor deveni mandrii de numele lor de tigani.
Hai sa nu se ascunda in spatele altora pt. sigurul rezultat va fi cresterea urii romanilor impotriva tiganilor!
ady23
rank 1
tr2006
vezi ca in Romana se spune musulman si nu muslim - pe unde stai dragul meu? prin USA? in spatele unui calculator mic cu ecran mare dintr-o cladire pe care scrie ROMA NGO?
Nice try!

Cit despre integrare - hai sa privim la rece:

1.Li se respecta dreptul la invatamant, inclusiv in limba lor proprie. daca ar dori si-ar putea face si licee separate asemenea maghiarilor si nemtilor (ca sa nu ma iei cu segregarea ta de 2 lei)

2.Beneficiaza de asigurari sociale de sanatate desi extrem de putini cotizeaza ceva (am avut un medic de tara in familie, stiu despre ce vorbesc). Unii chiar exagereaza - la maternitatea din orasul meu tigancile vin dintr-o zona alaturata in capoate (ca si cum ar fi internate) ca sa faca dus - si vin cite 10 odata! O sa-mi spui ca nu au apa calda acasa - nici alti romani nu au dar intra abuziv in institutii pentru asa ceva.

3. Locuri de munca - piata romaneasca a locurilor de munca este tot atat de libera ca si altele. Cu cit esti mai pregatit cu atat ai access la joburi mai bine platite! De somaj beneficiaza si ei exact ca si restul cetatenilor din romania.

4. Utilitati - unii beneficiaza inclusiv de electricitate furata/ apa curenta din hidrantie etc... Se pland ga daca nu pot baga curent/ saudac nu lucreaza/ trebuie sa fure - exista catune unde oamenii (romani) nu au curent dar nici nu fura, se descurca fara!
Pe de alta parte tiganii au o mare problema - tin neaparat sa stea aproape de "locul de munca" si prin urmare invadeaza abuziv cladiri si case parasite sau paraginite din centrele oaraselor, construiesc ilegal pe terenuri unde nici nu vor fi introduse utilitatile etc. Pai cum sa ai utilitati cind tu te aseji de capul tau, pe unde ai chef si abuziv pe deasupra.

5. Eu platesc Tax (ti-am tradus sa intelegi) ei mare parte nu! dar beneficiaza de cel putin aceleasi drepturi.

Apropos de genetica ta - chiar ma intrebam cind vor incepe romii sa clameze descendenta din romani/latini. Uite ca ai inceput tu cu chestia asta.

6. Fa-ti un lasa-te de istorie ca nu esti capabil nici macar sa o citesti, daramite sa discuti despre ea. pt. asta iti trebuie bun simt, inteligenta si scoala - unele iti cam lipsesc.
Westrop
rank 5
tr2006: "Nu cred ca integrarea este ceva pozitiv sau de dorit, majoritatea oamenilor nu se mai pot schimba dupa o anumita virsta. De ce sa impunem reguli absurde si imposibile?"
Deci sa fie lasati tiganii in legea lor, sa fure, sa faca copii la 12 ani, sa sfideze, sa nu plateasca impozite si sa ne supunem cererilor lor. Mai, baiete (ca dupa opinii nu pari prea copt la minte), a nu fura, viola, a munci, a trai civilizat nu sunt reguli absurde si imposibile. Absurd si imposibil este sa-i lase Statul in pace, sa faca ce vor, sa emita pretentii sa se numeasca rom nu tigan tocmai pentru a crea confuzia cu roman. Si daca se numesc rom tot tigani sunt si tot nesupusi unor "reguli absurde si imposibile" ale tarii unde se aseaza ca paduchii. Si nu amesteca, (nu mai incerca sa manipulezi ca nu reusesti) islamul si obligativitatea unor reguli religiose cu a te integra in societate si a respecta regulile civice ale societatii.
tr2006
rank 5
@Westrop: Ti-am raspuns la ultimul comentariu, dar s-a dus pe pagina cealalta.
.
DorelDascalu
rank 2
Tiganii tot tigani raman
In nici un loc in lume nu li se zice rromi or romi.La noi greseala s-a facut de politicieni si tot ei trebuie sa o repare.Ion Iliesca, var cu Cioaba le-a facut cele mai mari favoruri,returnarea aurului,furat de tigani si confiscat ilegal de comunisti si acceptarea oficiala a numelui de rom.S-a facut o mare greseala,cuvantul rom nu vine nici de la Roma si nici de la Romania si vine de la pocirea cuvantului tiganesc ,,dom" care inseamna ,,om".Soros incearca sa creeze o limba romalles,o anestecatura de tiganeasca cu romana,Vadim Tudor apara tiganii in Parlamentul Europei,cerand doar drepturi fara nici o obligatie,dar nu am auzit nici o data despre criticarea initiativei bolsevice de creierea unei limbi moldovenesti folosind limba romana,oameni de nimic,dar cu greutate.Nu santem rasisti,dar tiganii folosesc numele de roman doar la frontiere si cand fac rele.Intre ei si la cererea unor drepturi isi zic tigani.IN actele de indentitate,este trecuta cetatenia Roman si nationalitatea roman,nu si etnia,pe ce baza li se acorda lor anumite drepturi si cu ce drept cer ei sa nu li se zica tigan?
Paradis
rank 5
Ei nu au complexe fata de cuvand , ci fata de origini
20 de ani li s-a spus romi, nu tigani, ati vazut multi in Parlament recunoscand ca sunt romi de la Nà$ta$$$€ la Oodrea ???

In Fr tigancile se imbraca in aràboaice , pt ca nu le mai da nimeni nimic, si cersesc asa, credeti ca e de la termen sau de la obiceiuri ????

Trebuie terminat urgent cu termenul de rom, chiar tiganii din Fr spun ca romii NU SUNT TIGANI !!! :-)))

daca nu le place cuvantul, nu au decat sa faca in asa fel incat el sa-si schimbe semnificatia, germanilor nu le e rusine sa li se spuna germani, oare de ce ???
ctfd
rank 5
@veni-vidi-ciuciu
Desi din punct de vedere politic suntem in tabere diferite, aici ai perfecta dreptate.
Am locuit citiva ani buni in Mexic,Guatemala si Colombia.
Acolo, omul de rind,cind spuneam ca sunt din Romania,imi spunea "eres romanes"-cu accent pe sfirsitul cuvintului- adica esti tigan.Mai mult se si minunau cum de sunt blond.
Tiganii au fost, sunt si vor fi in vecii vecilor .TIGANI
DorelDascalu
rank 2
Dilema ,,oficiala''
Nimeni nu poate sti cine este tigan si cine nu.La fiecare recesamant de populatie se trec cum vor in niste hartii pe care nimeni nu le baga in seama.Cand scot acte de indentitate se trece doar cetatenia si nationalitatea nu si etnia,deci in acte sant la fel ca noi.Si atunci se pune problema de ce vor sa fie rromi,ori de ce se comporta ca tiganii si li se acorda anumite drepturi?Cine tine evidenta etniilor si a numarului si numelui membrilor?Cred ca nimeni.Romania este a doua tara[500000] ,dupa Spania[600000]ca numar de tigani si ar avea tot dreptul sa faca ordine.Asa ramanem la vechea ghicitoare..Cand este tiganul om?-Cand este departe
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Simplitatea Democratiei
1) - Un deputat ales de romani face o propunere care in prima faza este sprijinita/respinsa de unii - altii, in functie de interese.

2) - Propunerea respectiva se supune plenului Parlamentului, iar majoritatea decide!
Simplu si democratic!

Si daca, prin absurd, pt solutionarea problemei respective se va ajunge la un referendum national, cred ca 99% din romani vor opta pt notiunea de "tigan" in loc de "rrom". Din toate documentele si milioanele de articole scrise in ultimii 20 de ani, nu tin minte ca vreun roman sa fie incantat de faptul ca natiunea romana e mereu confundata cu natiunea rroma, datorita nefericitei alegeri de a-i numi pe tigani - rromi.
patrula
rank 5
@vidi ciuciu
ai dreptate dar te rog eu, nu mai afirma ca tiganii sunt o natiune, pentru ca e pur si simplu fals!
veni-vidi-ciuciu
rank 5
patrula
Tocmai aici este problema!

Nu eu le spun "natiune" ci tocmai confuzia care se face intre termenul roman si rrom, ii aduce pe tigani la statutul de natiune care traieste in Carpati si care are capitala la Bucuresti si care numara 20 milioane de membri!

Aici este buba, ca din natie nomada raspandita pe intreg globul pamantesc, au ajuns sa le fie atribuit statutul de natiune, datorita terminologiei de rrom, folosita in loc de tigani!
veni-vidi-ciuciu
rank 5
In alta ordine de idei
Cred ca daca chinezii, arabii sau australienii aud de "rroma" se gandesc mai degraba la Roma, capitala Italiei, decat la Romania! :)))
(mai ales ca dublul "r" din "rroma" nu are absolut nicio relevanta in limba vorbita)

Si, mai mult ca sigur ca tarile respective n-ar accepta ca tiganii lor sa se numeasca bbriti, ffranci, ggermi, oolanzi, rrusi, ppoloni sau aamerici ))))
patrula
rank 5
vidi ciuciu
te rog inca o data, foarte frumos, nu mai afirma ca tiganii sunt natiune si nu te folosi de derivatele acestui cuvant in a-i caracteriza. Atata vreme cat nu au statul lor, nu sunt natiune
Comentariu inadecvat
bum
rank 5
decizia trebuie luata de catre romani , nu de catre tigani ; tiganii nu trebuie lasati sa aleaga nimic , ei trebuie sa se supuna unor norme asa cum face toata lumea ; sigurele lor decizii care au iesit la suprafata pana acum , au fost - furatu si cersitul
---------------
Stipulez
rank 1
Daca este initiativa guvernului , eu nu sunt de acord cu ea !
Mai bine sa li se spuna romani neaosi , sau romani de vita veche .... Chiar as plusa , ca Cioaba sa ia locul lui basescu si sa-l desemneze pe Iulian spre a forma un guvern , in locul carecaturii asteia de boccac !
bum
rank 5
eu as face intructie cu ei vreo 6 luni de zile , dar nu la modul violent ; in fiecare dimineata ar trebuii sa strige cat pot de tare - "suntem tigani , nu suntem romi" - si in acelasi timp sa mature , sa faca munci dinastea slabe ; peste 6 luni sunt top
-----------------
tr2006
rank 5
@bum: Ti-au dat liber weekend-ul asta de la os.piciu?
.
Comentariu inadecvat
tr2006
rank 5
@deleanu: Cu rasistul bum am avut de-a face mai demult,
ii mai aduc aminte din cind in cind ca bate cimpii. Nu merita mai multa atentie decit atit.

In ce-l priveste pe arici-pogoniciul Ion Antonescu: a fost cea mai mare rusine din istoria Romaniei - un criminal de razboi notoriu, insuficient educat, om politic mediocru, complet lipsit de clarviziune si simt politic intr-un moment de mare cumpana.
JamesUSA
rank 5
Tara arde si romanul se piaptana.
Si asta numesti tu democratie ? Numai un stat dicatatorial si nedemocratic poate impune asa ceva. Nu e de mirare, de fapt de cand si pana cand are Romania si romanii experienta democratica ?? Romanii isi consuma energia cu nimicuri, in loc sa isi faca viitorul mai bun. Saracia si coruptia bantuie in tara, iar romanii se piaptana. Saracia si neputinta sunt focul de sub oala nationalismului extremist.
ctfd
rank 5
@ANTINEEA
Probabil ca glumesti, suguiesti cum spun unii.!!!
Dupa domnia ta, noi trebuie sa ne schimbam numele de tara in favoarea TIGANILOR si ziua nationala in favoarea UNGURILOR.
Mai bine le dam peste falci si la unii si la altii.
Comentariu inadecvat
ctfd
rank 5
@Yahoo
Camasi verzi sunt cite vrei.Atita doar ca n-are cine sa le imbrace.
Milka
rank 2
@ctfd
Simtul umorului este complet inexistent la tine...e evident din postul ei tonul sarcastic....
ANTINEEA
rank 1
CHIAR GLUMESC, MA BUCUR CA MAI PRICEPE CINEVA (daor pe jumatate)"METAFORA" !
Mai, dar saraci cu duhul sunt multi pe lumea(forumul) asta!
Doar nu vreau sa ne schimbam denumirea tarii si ziua nationala din cauza rromilor(tiganilor) sau a ungurilor.

"Metafora" era ca indiferent cum le zicem rromi sau tigani, comportamentul lor este scris in codul genetic.
Mai mari "sanse" ar fi sa schimbam noi tara si neamul, decat sa-i schimbam pe ei cu codul lor genetic cu tot.
Acum ati priceput?
dorelu
rank 1
Nu !
Nu am priceput ! Postarile tale sunt mai confuze decat denumirea de rrom si tigan ! A se chema aceaszta tara Dacia nu ar fi o predare a armelor ! Ar fi ceva normal , stiind ca denumirea de Dacia este mai vechi cu 1800 de ani decat Romania ! Inainte de aceasta denumire ne-am numit Vlahi , Moldoveni , Ardeleni sau Dobrogeni ! De altfel nu ar fi primul stat in lume cu mai multe denumiri ! De exemplu Germania se mai cheama si Deutschland si Hungary , Maghyarorszag ! Grecia , Hellas si altele la fel ! Asa ca ar trebui sa judeci mai bine si sa te uiti un pic in Istorie ! Ce zici ?
Vasileee
rank 2
Tigan vs rom
Denumirea "tigan" este un xenonim. Trebuie sa avem atata respect pentru ei incat sa nu-i numim cum nu doresc sa fie numiti. Nici romanilor nu le place cand sunt numiti vlahi. Samii din Scandinavia nu au vrut sa fie numiti laponi, si li s-a respectat dorinta.
bobinstein
rank 1
dar nici rrom nu ne convine noua sa se numeasca
asa ca sa se gandeasca si ei la alta denumire...macaronar sau broscar,de exemplu
Westrop
rank 5
"Trebuie sa avem atata respect pentru ei incat sa nu-i numim cum nu doresc sa fie numiti."
@Vasileee, matale nu stii, bre, ca respectul nu se impune ci se castiga (la fel ca iubirea)? Daca tiganii vor sa fie respectati, sa se respecte ei insisi si sa-i respecte pe ceilalti. Daca ar fi fost civilizati si integrati in societatile in care s-au asezat, cuvantul tigan ar fi fost ca oricare alt cuvant care desemna o etnie.
Romanii nu vor sa se numeasca tiganii "romi" pentru confuzia voita pe care au creat-o cu Romania si romani. Daca tiganii nu ar fi fost asa cum sunt, daca s-ar fi comportat civilizat, nu avea importanta ca se numesc romi, nu le-ar fi fost rusine romanilor de compatriotii lor romi cu care sunt asociati, confundati. Romanii nu merita sa fie numiti si socotiti tigani si Romania sa nu fie socotita tara tiganilor (multi europeni occidentali cred ca tiganii s-au raspandit in Europa din Romania si Ungaria, nu din India). Nu e vorba de discriminare ci de justitie.
JamesUSA
rank 5
Romanians and Roma - Nici o comfuzie .
Amice ! Comfuzia e in capul tau. In engleza nu se spune roman ci romanian, iar la romi l-i se spune roma. De unde vezi tu comfuzia? Asta sa le-o spui celor car habar nu au de o limba straina, sau nu au calatorit prin lume. In franceza la romani li se spune roumain, iar la romi - roma. Iarasi, unde este comfuzia???? Orice om cu care am venit in contact stie diferenta dintre romani si romi. Doar niste needucati nu stiu acest lucru. Cei care vorbesc de comfuzie, habar nu au de ce vorbesc. Nu uitati ! Strainii nu spun ' ROMANI " sau " Romi" Ei spun " Romanians" and " Roma or Romany"
tr2006
rank 5
@vasileee: Bine zis, 5 stelute de la mine.
Inca 2 exemple de cuvinte cu o lunga traditie, dar care au cazut complet in dizgratie din acelasi motiv:
1. In US si Canada exista un cuvint care nici nu poate fi pronuntat. Daca vrei sa te referi la el, folosesti numai initiala: "n-word".
2. In Canada, cuvintul eskimo nu se mai foloseste pentru este considerat peiorativ.

Invatul are si dezvat, chiar daca are o traditie care merge sute de ani in trecut. Traditia nu e un argument bun.
Mihai1
rank 1
Ce dulce e furatul de la romani
Ce spui cioara? Si daca intrebi suboamenii de ce isi dau copilele la barbat iti spun ca asa e traditia la voi. La voi traditia e buna cand faceti rost de bani- la ce va trebuie voua bani, nu stiu, ca si asa nu stiti ce sa faceti cu ei. Traiti degeaba pe pamant, bai nenorocitilor. Daca imi spui si mie care e rostul vostru inafara de a jefui pe aia mai slabi, la fel ca fiarele alea de pe Discovery care ataca membrii amarati ai turmei, o sa inteleg si eu ca aveti un rost. Dar iti spun eu ca nu aveti nici un rost pe lumea asta, mancati painea statului degeaba si umpleti zonele de urina si fecale ca sa se simta ca e zona voastra.
tr2006
rank 5
@mihai1: injuri si atit!
Apropos, nu sint rrom, sint roman 100%. Pe unde traiesc eu, nu ma confunda nimeni cu rromii si nu m-as simti jignit daca ar face-o cu buna credinta.

Atunci cind folosesti cuvintul "tigan" ca sa jignesti, nu faci nimic altceva decit sa demonstrezi exact ceea ce nu vrei: "tigan" este un cuvint injurios si nu mai trebuie utilizat.
ady23
rank 1
Valahi - vlahi
pe mine nu ma deranjeaza denumirea respectiva!

oare de ce? pt. am mai multe clase decit trenu' si ma comport dupa standarde de civilizati de sec XXI?
bobinstein
rank 1
tiganii au ceva denaturat in gena lor,parca...
fura,nu se spala,nu se duc la scoala...cu toate astea,si ei sunt facuti tot de Dumnezeu si noi,majoritarii,nu suntem cu nimic mai buni in fata lui Dumnezeu decat ei...asa ca,sa nu cumva,crezand ca ne razboim cu tiganii,sa ne razboim,de fapt,cu Dumnezeu
tr2006
rank 5
@bobinstein: Gene care sa produca astfel de efecte (fura,nu se spala,nu se duc la scoala)?
Ai ceva referinte? Referinte stiintifice, bineninteles, pentru ca biblia nu pomeneste nimic de gene, e ca si cum dumnezeu n-ar fi atotstiutor :)))))))))))))))
bobinstein
rank 1
am zis "parca",sper ca ai observat
dar ce intelegi tu prin "stiintific"?
tr2006
rank 5
@bobinstein: Inca nu stii ce inseamna "stiintific"?
Pe scurt, ceea ce este validat prin metoda stiintifica.

http://en.wikipedia.org/wiki/Science
bobinstein
rank 1
@tr2006
eu stiu unde bati tu,m-am mai contrat cu tine si cu alti ateisti ca tine dar am observat ca-mi pierd timpul,atunci cand vad ca isi bat dracii jos de tine,ma retrag si ma rog,si pentru tine si pentru ceilalti.hai bafta!
tr2006
rank 5
@bobinstein: N-ai inteles unde bat.
Voiam sa zic ca faci afirmatii absurde si ca esti incoerent. Ziua buna.
Mr_Fox
rank 2
Parca Dumnezeu le spunesa faca altceva...
Cateva din cele 10 porunci: sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu te inchini decat lui Dumnezeu (vezi vrajitoarele tiganci, prealovitele de har). Legile statului spun ca Romania este republica prezidentiala dar tiganii au imparati, regi si presedinti (pe teritoriul statului roman independent si suveran?).Sistemul juduciar roman este sabotat de staborul tiganesc ca justitie paralela. Asta nu inseamna ocupatie tiganesca si colonialism ??? Daca trebuie sa luptam vom lupta pentru eliberareade sub teroare a romanilor in propria lor tara. Vom lupta impotriva unui neam strain care jefuieste, ucide, duce oameni in robie si batjocoreste numele Tarii. Lasa-l pe Dumnezeu fiindca tiganii l-au uitat demult. Nu suntem datori sa platim jertfa de sange acestor indieni veniti din fundul Asiei !!!
JamesUSA
rank 5
Pentru bobenstein
Prostia este cel mai mare defect al omului. Se pare ca esti afectat rau de tot amice.
Mr_Fox
rank 2
Niste tigani veniti din Asia ne obliga sa vorbim limba tiganesca ?
Etapa urmatoare este cea a arabilor care ne vor cere sa folosim cuvinte arabesti in limba romana, a chinezilor care ne vor cere si ei sa folosim cuvinte chinezesti s.a.m.d. .... Termenul romanesc este cel de "tigan", neologismele nu ne intereseaza. Imi amintesc ca, parca, este in vigoare o lege care interzice folosirea unor neologisme in cazul in care exista termeni in limba romana pentru a desemna lucrul in cauza....
DECEBALUS
rank 5
Ai perfecta dreptate!
.
miluca007
rank 2
tigan vs rrom
Un tigan avea o super tiganca de nevasta, dar avea o problema. Nu i-o sugea sub nici o forma. Satul tiganu' de rugaminti se duce la un sexolog sa-l sfatuiasca:

- Dom'n doctor, am incercat cu bataia, cu vorba buna, nimic nu merge.

Doctorul:

- Auzi, ii plac dulciurile?

- DA.

- Da-ti pe jumate de p*** cu frisca si pe cealalta cu ciocolata si o sa o ia sigur. Vino maine si spune-mi ce ai facut.

A doua zi tiganu' la doctor. Doctorul:

- E, a luat-o?

- Ar fi luat-o ea, da' ce, a avut loc de copii??

DEGEABA pierdem timp cu astel de false probleme cand purceaua-i moarta-n cotet!
Citeam k noi si grecii suntem singurii din europa care nu au iesait inca din recesiune,,,
si in loc k sa cautam solutii , dezbatem k sa ne aflam in treaba vorbele unui proverb:
un nebun arunc-o piatra intr-un rau iar 100 de intelepti n-o pot scoate!
TIGANUL ramane TIGAN, oricat am incerca noi ceolalti sa-l civilizam cu forta!
ORICAT L-AM FRECA CU PERIA DE SARMA SAU CU ,CARAMIDA-TOT PUTE-..
K-ASA-I NATIA,,,
m.omiduta
rank 5
@miluca007: Gresesti!
Iti dau un exemplu real.In locurile mele natale prin anii '50 s-au asezat trei familii de tigani, au venit intr-o caruta cu coviltir si si-au pus cortul pe malul raului, mai tin minte si eu tingantile cu fuste inflorate si cu baticuri tipatoare pe cap... De atunci au trecut 70 de ani, dar, in ziua de azi, nu mai faci diferenta intre ei si ceilalti localnici, muncesc ca oricare om cinstit, copiii lor sunt la scoala fara exceptie si au adoptat pana si portul popular.
Comentariu inadecvat
33154
rank 5
@Vasileee
Am noutati pentru domnia ta!!!
"Vasileee" este un sinonim, al "bolovanului" intelectual.
Cui ii pasa de acei Sami din Finlanda,sa fiu exact.
Eventual sa fi fost "uncle Sam", dar nici atunci.
Mai bine ii numim "Vasileee" si pe ele "Vasilici"
Agamemnon
rank 1
forma si fond
E de-a dreptul aberant sa le spunem rromi pentru ca esa isi spun ei. Noi spunem german sau neamt, francezii spun allemand, italienii spun tedesco iar ei isi spun Deutsch. Va ca germanii n-au nimic de spus si nu pornesc un razboi pentru asta. Exemplele pot continua cu multe alte nume de popoare sau orase. E o falsa problema cum ii denumim problema e in comportamentul lor.
ibici
rank 1
Deci drum bun catre INDIA
Țigani (in germană Zigeuner, in engleză Gypsy, in franceză Gitan, in catalană Gitano, in maghiară Cigány, in bulgară Цигани, in turcă Çingeneler, in rusă Цыгане, in italiană Zingari) este denumirea unui grup etnic originar din India medievală, majoritatea acestuia se găsindu-se in Europa, cele mai importante grupuri trăind in Europa Centrală, de Sud-Est, de Sud-Vest și in Turcia. Importante comunități de romi trăiesc de asemenea și in America sau in alte colțuri ale lumii. In limba etniei, persoanele aparținand etniei sunt desemnate drept romi sau rromi; acest termen este utilizat și in limba romană drept sinonim pentru țigani. Dorin Cioabă, fiul regelui romilor Florin Cioabă, a propus să se utilizeze numele de indirom in loc de rom, deoarece țiganii se trag din India și astfel să nu mai fie făcută vreo legătură cu Romania sau cu orașul Roma.[16]

Deoarece țiganii sunt percepuți ca o etnie nomadă, termenul de țigani mai este folosit pentru a desemna și mai multe grupuri etnice diferite a căror istorie a fost marcată de nomadism, cum ar fi domii, ienișii, nomazii irlandezi si scoțieni, si altele, care nu au nicio legătură etnică cu țiganii.

Numele este larg răspandit in toponimie, hidronimie, oronimie, onomastică etc. (In acest sens vezi: Țigănești, Raul Țiganu (dezambiguizare) și Țiganca)

Țigani pot fi găsiți in aproape toată lumea. In Europa, importante grupuri trăiesc in Romania, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Franta, Grecia și Serbia. Importante comunități de țigani trăiesc și in Asia (mai ales in Turcia, Caucaz, Iran și India), in nordul Africii și in America.

Limba țiganilor face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi.
DUTTY
rank 5
PESTE TOT IN EUROPA SUNT NUMITI TIGANI
Nu stiu de ce Petre Roman ia numit rromi.
Este o vorba in popor ,cind il de departe spui ca vine un om ,cind il vezi de aproape spui uite un tigan !!!!!
ctfd
rank 5
@milka
Te rog mai lasa-ne cu evidenta!!Nu prea vad sarcasm in acea postare.
Referitor la.."e evident din postul ei tonul sarcastic.." -postarea domniei tale- imi dau seama cu regret din ce categorie intelectuala faci parte.
ioanaiiiiii
rank
am vazut dezbaterea la tv!
era o doamna draguta, pe care n-o cunosc, care pleda pentru termenul de rrom si niste persoane cunoscute, interpreti de diferite genuri de muzica, care ziceau ca sunt tigani! pana la urma sunt de inteles cu totii! si doamna aceea, care vrea sa nu fie asociata cu o conotatie negativa a termenului de tigan, si domnii aceia care arata ca tiganii nu sunt neaparat ce crede lumea! atat ca domnii aceia s-au umplut de respect, pe care il aveau oricum, datorita activitatii lor si si-au ridicat mult semenii in ochii lumii, iar doamna aceea a mai nascut niste dispute! nu mi se pare asa o problema cum le spunem, chit ca suntem confundati cu tara tiganilor, dar ma tot intreb de ce doamna aceea draguta, nu face ceva sa isi scoata din saracie si nestiinta conationalii? pana la urma, nici noi nu stam prea bine, romanii nu sunt chiar iubiti si apreciati in lume, dar suntem romani si asta e!
bigone
rank
statul sa-si intre in atributii,
aici sa creati presiune,sa procedeze dur cu cei certati cu legea si sa-i las pe cei ce vor sa traiasca omeneste sa-si vada de viata lor, oricum umila.
cei care se dau mari tzigani o fac din interes sa stiti, ei numai "vand", altii le cumpara produsul.
conduras
rank
...in timpul domniilor fanariote,au venit in tzara domnitori straini care au fost adushi cu tot cu slugi,acestia aveau ca slugi o populatzie foarte saraca de prin India denumita tzigani indieni,asa au ajuns ei in Romania...
in tzara asta mai intai au fost dacii iar acestia nu erau tzigani!apoi au venit romanii ceea ce nu inseamna neaparat tzigani si nici romanii nu erau tzigani!apoi au tot venit si altzii...in timpul domniilor fanariote,au venit in tzara domnitori straini care au fost adushi cu tot cu slugi,acestia aveau ca slugi o populatzie foarte saraca de prin India denumita tzigani indieni,asa au ajuns ei in Romania...iar acuma nu le mai ajungi cu prajina la nash!
die
rank
In privinta tiganilor avem o problema pe care trebuie sa ne-o insusim si sa o rezolvam
Aceasta problema nu sta in modul in care denumim aceasta rasa, ci in mentalitatea noastra si in faptul ca statul roman nu are grija de propri cetateni. In primul rand, nu cred ca apartenenta la o rasa, natie te face bun sau rau, frumos sau urat, murdar sau curat, ci viata, modul in care esti privit de societatea, experientele avute si invatamintele primite in familie. Nu denumirea acestei natii ne-a creat probleme in Europa, ci neglijenta autoritatilor romane care au permis celor cetati cu legea sa paraseasca granitele tarii, indiferent ca au fost tigani sau romani, in plus, au mai plecat din tara si cei care nu aveau acte, de altele nu mai vorbesc. In al doilea rand , din istorie vine nu numai denumirea acestora ci si mentalitatea noastra. Pentru noi, ei sunt inferiori, pentru ca au fost robi iar apoi dezrobiti si lasati fara nimic in mijlocul drumului, pentru noi, ei sunt murdari, hoti si cersetori si mai au un pacat, mai greu decat toate astea, sunt saraci si nu au de nici unele. Saracia, dl. Racaru, este foarte dura, te transforma in animal pe nesimtite.
marin123
rank
Masura revenirii la denumirea de tigan si nu de rrom este binevenita.
Cistiga si romanii,care nu vor mai fi confundati de straini,ca sunt tigani, dar si tiganii,care in toate tarile din Europa li se spun "tigani" nu "rromi"De fapt,la recensmintul populatiei,majoritatea acestei populatii se trec la "nationalitate" roman si nu rrom sau tigan.ONGurile lor nu fac nimic pentru a-i educa.
Dara
rank
@marin123
Mai multi tigani sunt printre romani decat printre rromi. Eu am fost in strainatate, dar nimeni nu m-a confundat cu un tigan. Au si bulgarii tiganii lor, la ei de ce nu sunt atatea probleme, Bulgaria e o tara la fel de saraca ca si a noastra, dar tiganii lor nu fac valuri in Europa precum ai nostrii, oare de ce?
Comentariu inadecvat
bodum
rank
TIGANII AU FOST SI VOR RAMANE TIGANI!!!
Iar daca nu se integreaza in societatea romana,sa fie EXPULZATI,in sahara sau intr-o alta parte a lumii,sa traiasca acolo dupa vointa si cu cultura lor ;CLAR!!!
De ce adica noi romanii sa avem de suferit,sau sa ne schimbam noi numele?In ultima vreme prea multi au pretentii la ROMANIA!Scurt pe doi;cine nu e multumit cu conditiile din Romania,sa plece...!Majoritatea DECIDE!!!
PUPPY
rank
@Pappy
Raspund eu,si eu nu sunt Gonzo!!
In primul rind, tiganii-ca tine- n-au ce comenta la acest topic.
Cu atit mai putin, tiganii uriti ca tine.
Pentru cei interesati, vedeti:http://fireescapetone1.blogspot.com/
Referitor la "energia" din postarea ta,tiganii ca tine nu poseda asa ceva.In ceea ce priveste resursele materiale-ale tale-esti un zero barat.
Continua sa scri timpenii pe aici, si vor veni niste baieti din Maramu sa te ..colinde.
Pot posta si adresa ta actuala-eventual-, dar nu vreau sa-ti stric surpriza
rank
Avatarul meu-reala față a lui Pappy Swinus Schwein-Krote.....e clar.
Țiganul+romul portocaliu grohăie in neștire.
Țiganeee sau romule,poza ta spune cine grohăie mai tare.
Avatarul meu este adevărata ta față.Față care spune absolut totul.Nu mai incerca trucaje.Degeaba:oamenii cinstiți te cunosc.
Țiganu-i țigan chiar dacă-i rom și s-a "născut" in
Timișoara.
Popa Teocheș e-n mare doliu.E și pe pat.Mă bucur.
sanziana
rank
Constantin Racaru, impaciuitor ca un rabin: Si dumneata ai dreptate, si dumneata ai dreptate...
Metehnele n-au legatura cu denumirea tiganilor, sau mai bine spus au: Numele de roman nu fusese terfelit indeajuns prin lume (mineriadele lui Iliescu si gonirea MS regele Mihai inapoi in Elvetia in '90 samd), inca le mai folosea drept pavaza ca sa-si apere din blestematiile facute, de aceea si-au spus rrom (tigan din Romania?).
Numele sa si-l poarte si sa si-l spele daca au sapun si apa...
Iar romanii n-au decat sa se destepte cum le sugereaza imnul de stat.
bodum
rank
Solutiea pentru tigani;=indieni !
De ce nu vor sa-si ia numele lor original,de indieni?
Poate ca totusi vor accepta in viitor aceasta varianta!
sanziana
rank
Sa-si spuna cum vor ei pe limba lor, e treaba lor...
Daca vor sa fie romani sa se poarte ca atare (sunt destui care nu-si mai spun nici rromi nici tigani si traiesc din munca cinstita si nu cred ca se simt nici asimilati si nici rusinati ca nu-si mai zic rromi sau tigani).
Munca te innobileaza, nu apartenenta la o etnie.
ady23
rank
FACATURA!
Cu ajutorul intrenetului se bat deja CAMPII intr-un mod de-a dreptul fraudulos. Si vantul vine dinspre Soros si Elita nationalistilor unguri.
Ia vedeti ce-i mai jos: faceti vreo diferenta Romani Vlax, Romani Carpathian, Romani Blakan si Romanian?

Cei care mai sustin ca ne agitam degeaba poate incep si ei sa inteleaga ce poate face un nostalgic razbunator cu banii verzi.

http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=RO
bigone
rank
?
astfel de "oameni" ma fac ca sa ma simt strain in propria mea "casa" si ma duc cu gandul la america viespilor albe cu gluga !
Comentariu inadecvat
tr2006
rank
Am lesinat de ris.
Esti pr.ost.
Westrop
rank
tr2006, ce te zbati atata pentru tigani, esti balaoaches?
:-)
Ghitza
rank
Lui Westrop
Rid si eu cu tr2006 !

Titlul e "razboiul complexelor".

Du-te la psihanalist, Westrop, ca esti obsedat de evrei si tigani. De primii pentru ca ai un complex de inferioritate, de ai doilea, tocmai ca sa te simti superior cuiva.

Sau esti chiar tu "balaoaches", de ti-ai pus nick-ul unui blond ???
Westrop
rank
Da, Ghitza, te-ai prins: toti cei care am comentat despre/impotriva tigani/lor suntem balaoachesi plini de complexe:-))))
In schimb voi, cei 2-3 care-i tineti in brate pe tigani, sunteti fii ai "poporului ales" de yahve sau membri ai unor organizatii finantate de Söros.
tr2006
rank
@westrop: Nu stiu ce vrei sa spui cu balaoaches ;) Sint 100% roman.
Ia sa vedem ce zice DEX '98:

ȚIGÁN, -Ă, țigani, -e, s. m., adj. I. S. m. 1. Persoană ce face parte dintr-o populație originară din India și răspandită in mai toate țările Europei, trăind in unele părți incă in stare seminomadă. ◊ Expr. A arunca moartea in țigani = a arunca vina pe altul. A se muta ca țiganul cu cortul = a se muta foarte des; a fi nestatornic. A se ineca ca țiganul la mal = a nu reuși, a eșua intr-o acțiune tocmai cand era pe punctul de a o duce la bun sfarșit. Tot țiganul iși laudă ciocanul, se spune despre cei care se laudă cu ceea ce le aparține. E invățat ca țiganul cu ciocanul (sau cu scanteia), se spune despre cei deprinși cu nevoile. 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele. II. Adj. (Rar) Țigănesc. – Din sl. ciganinŭ. Cf. rus. țagan.

Stiu ca o sa faci obiectii, cum ca DEX vine de la aceeasi institutie a carei membra a fost Elena Ceasca :) dar altul mai bun nu avem. Toate expresiile si epitetele listate acolo sint negative. DE-ASTA NU LE PLACE! Altfel, nu conteaza, niste vocala si consoane puse impreuna.
bigone
rank
@westrop
cred ca o face din omenie, ceea ce le lipseste multor postaci ......prezenti la datorie !
tu ce ai zice daca prostia s-ar numi westrop, sau ( in loc de) cum te cheama cu adevarat ?
Westrop
rank
@bigone: "cred ca o face din omenie"
bigone, ghitza, kronstein, tr2006, luptatorii pentru dreptul tiganilor de a se numi romi:-)))
Si o fac din omenie:-)))
Saracii tigani sunt oprimati de romanii cei rai care vor sa se numeasca tiganii tigani, asa cum evreul e evreu, maghiarul maghiar. Nu bigone, tu si ceilalti cativa, probabil evrei si tigani, latrati la noi nu din omenie pentru tigani, ci din ura impotriva romanilor. Vi se rupe voua de tigani:-))
ady23
rank
doar atat poti?
hai sa fiu pe mintea ta: cine zice ala e!
nu ma obosesc cu tine, esti prea pu.toi si superficial o discutie argumentata.
dorelu
rank
domnule emigreant bigone !
d-ta ce esti , roman , tigan , sinti , rrom , ungur , evreu , rus ; sas , grec bulgarel sarb ? sau faci parte din ostirea americaneasca unde nu conteaza nimic doar pe hartie ?! mai termina cu ironiile tembelesti ca ne plictsesti crezandu-te important ! asa ca , MUCLES ! aici se vorbeste despre dreptul nostru de a fi roman in fata unor gloade nomade furtisaaghe si criminale care vor sa-si asume o idenntitate pe care nu o au si de care se foloseste spurcand-o prin fapte si obiceiuri !
rgdadcv
rank
tigani
Tiganii sunt tigani si in ziua de pasti. Eu unul m-am convins. Tigani cinstiti nu exista. Tiganul se naste, traieste si moare infractor. Amin
Te-o
rank
Tigan/rrom
Cuvantul prin care romanii au desemnat intodeuna etnia in cauza a fost :Tigan.Cuvantul este universal folosit(adaptat limbilor respective).
Daca tiganii vor sa se numeasca rromi este treaba lor,dar nu pot forta pe romani sa-si schimbe limba.
Germanii,nemtii,les alemands etc. se autodenumesc deutsch si nu protesteaza fata de denumirile primite de la alte popoare.Romanii au fost numiti
vlahi,fara a starni protestele romanilor.Exemplele sunt numeroase.
Esential este faptul ca schimbarea denumirii tiganilor in rromi,nu rezolva problema de baza a acestora:integrarea in normele de convietuire a societatii europene.Desi se autodenumesc Rromi de doua decenii,sunt expulzati din tarile civilizate cu denumire cu tot.De fapt numele de rrom a devenit mai pejorativ decat cel de tigan(care a creiat multe simpatii ca urmare a numerosilor tigani talentati).
Dle Racaru,probabil ca aveti ceva sange tiganesc(nu o spun in chip pejorativ).Cuvantul rob nu a fost niciodata echivalent cu "tigan".Ca dovada ca se specifica:"un tigan rob".La mijlocul sec.19 au fost desrobiti tiganii si nu "destiganiti tiganii".
Puneti semnul egalitatii intre infractiunile romanilor si cele ale tiganilor.Este absurd!!!Evident si romanii comit infractiuni ca orice alte natiuni.Problema reactiei anti tigani este cauzata de infectiile sociale pe care acestia le transplanteaza in tari civilizate:satre infecte,cersetori ,hoti de buzunare ,mudarie etc.
Denumirea de tigan este cea corecta in limba romana si trezeste mai multa simpatie la romani decat cea de rrom.Tiganii au creiat valori muzicale,mestesuguri etc.Rromii,de cand s-a raspandit aceasta denumire, nu au cauzat decat antipatie si dispret.In ultima instanta nu trebuie sa fie nimeni invinuit de faptul ca tiganii,in loc sa-si trimita copii la scoala ii trimit la cersit si furat.Comunistii,scormonind strafundurile sociale pentru a inlocui cu ele vechile elite,au promovat tigani masiv.Rezultatul?In loc sa ia aceasta sansa si sa se civilizeze s-au apucat de furturi,delapidari,pana cand au fost scosi din functiile in care fusesera promovati.Blocurile in care fusesera cazati au ajuns o ruina,casele si vilele celor expulzati de comunisti au fost degradate de tigani etc.etc.Eu cred ca in loc sa-si risipeasca timpul si energia cu proteste legate de denumire,tiganii ar trebui sa se concentreze asupra trimiterii copiilor la scoala si incadrarii in munca.Este singura solutie la problema tiganeasca.Teo
Alan Ritzi
rank
Daca insista sa se numeasca romi...
...atunci putem schimba denumirea tarii in Tigania ca nu are nici o legatura cu romii.
bigone
rank
pentru asta
nici nu-i nevoie a schimba afisul !
vioslove
rank
RROM NU TIGAN!!!
Nu am citit toate comentariile pentru ca sint multi prea dusi cu mintea. Nu sint fan Iliescu DAR nu aveti putin creer sa INTELEGETI ca omul a citit, nu a furat, omorit si late rele care le fac tiganii de un timp incoace. Ei fac asta prin natura lor, DACA nu este nimeni sa ii stopeze ajungi sa nu mai poti trai intr-o tara unde ponderea o au romanii, nu ungurii, rromii etc. O intreaga lume CREDE ca Romania este o tara exclusiv cu tigani (rromi). TREBUIE scris in pasaport, buletin etc. "Tara: Romania, Etnie:tigan" SA SE INTELEAGA ca Romania nu este populata in intregime de rromi care fac NUMAI NENOROCIRI.
S-a SEMNAT o petitie foarte larga ca numar de semnaturi, aici in USA, Rromii sa fie numiti tigani.
Este CLAR pentru toti tiganii sa munceasca, sa nu mai fure, omoruri ca NE-AU FACUT DE RIS IN LUME.
Gata, ori pleaca in India, la Bug unde vor ei.
vioslove
rank
SCUZE: DENUMIRE TIGAN NU RROM!!!
Scuze. Este clar DENUMITI rromii TIGANI pentru ca ei sint tigani.
tr2006
rank
Scuze, ti-am dat numai o steluta.
.
Cititor ziare com
rank
Sustin pozitia Academiei Romane
Din recomandarea documentata a academiei romane,rezulta ca este corecta folosirea denumirii de "tigan".

Academia Romană a transmis Guvernului că termenul “tigan" reprezintă “numele corect al acestei populatii transnationale".

“In multe tări din spatiul european este utilizat fără nici o restrictie un cuvant avand aceeasi origine, respectiv aceeasi evolutie a semnificatiei cu lexemul romanesc: ‘tsiganes’ in franceză, ‘zingari’ in italiană, ‘Zigeuner’ in germană, ‘tzigani’ in rusă si polonă, ‘cigany’ in maghiară, ‘ciganin’ in bulgară si sarbă, ‘cigano’ in portugheză, ‘zigenare’ in neerlandeză", se arată in adresa Academiei Romane către Guvern.
tr2006
rank
Nu sustin pozitia Acacademiei (oops, am gresit la tiparit), din cauza faptului ca in limba romana, acest cuvint este degradant (vezi definitia din DEX 98).
ȚIGÁN, -Ă, țigani, -e, s. m., adj. I. S. m. 1. Persoană ce face parte dintr-o populație originară din India și răspandită in mai toate țările Europei, trăind in unele părți incă in stare seminomadă. ◊ Expr. A arunca moartea in țigani = a arunca vina pe altul. A se muta ca țiganul cu cortul = a se muta foarte des; a fi nestatornic. A se ineca ca țiganul la mal = a nu reuși, a eșua intr-o acțiune tocmai cand era pe punctul de a o duce la bun sfarșit. Tot țiganul iși laudă ciocanul, se spune despre cei care se laudă cu ceea ce le aparține. E invățat ca țiganul cu ciocanul (sau cu scanteia), se spune despre cei deprinși cu nevoile. 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele. II. Adj. (Rar) Țigănesc. – Din sl. ciganinŭ. Cf. rus. țagan.
tr2006
rank
Nu ma pot abtine sa nu subliniez acest sens din definitia copiata de la DEX:
3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele.

QED
tr2006
rank
@westrop: ce-i cu tine, omule, unde am sustinut eu ca cineva trebuie lasat sa fure?
Este necinstit ceea ce faci. Am spus de mai multe ori ca furatul trebuie tratat cu litera legii, indiferent cine o face. "Rule of law" este o conditie necesara unei democratii (altfel este mobocracy). Imi pui cuvinte in gura si e rusine pentru oameni maturi.

Este un drept uman de baza ca sa faca citi copii vor. Poti sa faci si tu acelasi lucru. Restringerea fortata a dreptului de a avea copii este culmea na.zismului si comunismului (combinate).

Ceea ce propui tu este integrare fortata. Integrarea religioasa este un caz particular de integrare fortata. Nu te face ca nu intelegi.
bogdan4153
rank
Tigan vs rrom, razboiul complexelor
Care complexe?
Complexe de nesimtire, poate, ca nu-i vom ajunge din urma la capitolul "neam prost"?

Ia de-aici neamule, proba de "deontologie" echidistanta, ziaristica:
"Pentru tigani, denumirea aceasta ajunsa in randul populatiei majoritare de-a dreptul o insulta, este fara indoiala o povara. Ca au contribuit din plin la acumularea ei, este o alta chestiune."

Cum adica "e o alta chestiune"?

E o "alta chestiune" ca nu mai indraznesti sa vorbesti romaneste in intreaga Europa?

E o "alta chestiune" ca feciorul meu a trebuit sa faca si pe dreacul in patru, chit c-a obtinut punctaj maxim la un concurs de medic in Belgia, ca sa-i lamureasca pe aia ca nu-i de neam ... tzigan si cu metehne pe masura?

E o "alta chestiune" ca o lume intreaga confunda Romanii cu rromii tigani?

De-asta vezi Doamne, avem noi Romanii ... ce-avem noi, mai papagalule de ziarist de doi lei snopul ... COMPLEXE?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor