Un deputat francez condamna expulzarea rromilor: Vom ajunge la rasism oficial

Vineri, 20 August 2010, ora 18:12
2654 citiri
Un deputat francez condamna expulzarea rromilor: Vom ajunge la rasism oficial

Guvernul francez e pe cale sa instaureze o forma de "rasism oficial", daca va continua cu expulzarea rromilor din Romania si Bulgaria, sustine deputatul francez Arnaud Montebourg, care a criticat vehement, vineri, pozitia autoritatilor in problema rromilor din Franta.

"Stigmatizarea unui grup din cauza originii sale si desemnarea lui ca sursa a necazurilor noastre reprezinta o atitudine condamnabila", a declarat Montebourg, deputatul socialist amintind ca "in anii '30, dadeam vina pe evrei pentru toate problemele noastre", scrie Le Monde.

Acesta sustine ca Franta participa la constructia unei "discriminari la scara europeana" a rromilor, prin masurile luate de Guvern, sustinute de presedintele Sarkozy.

Franta: Sarkozy, criticat pentru expulzarea rromilor

Montebourg a catalogat expulzarea rromilor romani si bulgari din Franta drept "o atitudine periculoasa, iresonsabila, condamnabila si care nu rezolva nimic".

"Suntem pe cale sa ajungem la un fel de rasism oficial, ce consta in a spune: 'iata-i pe cei vinovati de toate necazurile noastre; luati-va de ei si uitati intre timp de propriile noastre responsabilitati in lupta contra delincventei", a declarat deputatul socialist.

Nu in ultimul rand, Montebourg i-a raspuns si secretarului de stat pentru familie, Nandine Morano, care declarase ca rromii nu se pot folosi de copiii lor ca de "un alibi" pentru a ramane in Franta, unde sunt apoi apoi la cersit si la furat.

TF1: Romania "avertizeaza" Franta in privinta expulzarii rromilor

"Se ia de copii care cersesc. Cred ca un ministru trebuie sa protejeze copii, mai ales daca este ministrul familiei", a declarat deputatul.

Arnaud Mintebourg este secretarul national al Partidului Socialist din Franta, iar in timpul capmaniei prezidentiale a fost purtatorul de cuvant al candidatei socialiste Segolene Royal.

Criticile sale la adresa Guvernului si a presedintelui Nicolas Sarkozy, abundente in ultimele saptamani, vind dupa ce Franta a inceput expulzarea rromilor de pe teritoriul sau, incepand cu cei din Romania si Bulgaria.

Conform planului girat de presedintele Frantei, pana la sfarsitul lunii august vor fi expulzati de pe teritoriul francez circa 850 de rromi.

Le Figaro: 18 rromi romani nu au parasit Franta

Foto: AFP/Jeff Pachoud

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...