Ziare.com

Uniunea Europeana, pentru incluziunea rromilor: Educatia e singura solutie!

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 21:23

   

Uniunea Europeana, pentru incluziunea rromilor: Educatia e singura solutie!
Educatia este singura cale de iesire din saracie si excluziune pentru rromi, a transmis Uniunea Europeana, joi, cu o zi inaintea celui de-al treilea summit pentru incluziunea rromilor, care are loc la Bruxelles.

Circa 90 la suta dintre elevii rromi renunta la scoala inainte de a-si termina studiile, in tari precum Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia si Slovacia, se arata intr-un comunicat al Uniunii Europene.

De asemenea, in unele dintre aceste tari, in jur de 50 la suta dintre copiii rromi invata in scoli segregate etnic.

Vineri, comisarul european pentru Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret, Androulla Vassiliou, va discuta masurile pe care le ia UE pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme si alte aspecte care afecteaza integrarea rromilor, in cadrul summit-ului pentru integrarea rromilor, de la Bruxelles, la care participa si presedintele Traian Basescu.

Un cleric hindus vrea interzicerea lui Basescu la summit-ul european pentru incluziunea rromilor

"Asigurarea unei educatii de calitate pentru toti nu este doar o chestiune de drepturi umane. Este singura cale de iesire din saracie si excluziune pentru milioane de rromi. Gasesc ca este inacceptabil ca in unele tari jumatate dintre elevii rromi invata in scoli speciale.

Trebuie sa ne unim fortele pentru a lupta impotriva segregarii si discriminarii, inclusiv uitandu-ne la felul in care scolile sunt finantate, organizate si conduse", a declarat comisarul Vassiliou, inaintea summit-ului.

Inca din anul 2011, masurile pentru integrarea si educarea rromilor au fost implementate pe cuprinsul Uniunii Europene. In plus, prin programul ROMED, finantat atat de Comisia Europeana, cat si de Consiliul Europei, au fost pregatiti circa 1.300 de mediatori rromi, ale caror tinte includ incurajarea familiilor de rromi sa-si pastreze copiii la scoala pana cand isi termina studiile.

In perioada 2013-2014, Comisia Europeana aloca un milion de euro pentru programul "ROMED II", cu accent pe promovarea rolului si influentei femeilor, in contactele dintre comunitatile rrome si municipalitatile locale, precum si mediatori pentru fetele tinere.

La summit vor vorbi presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, presedintele Traian Basescu, vicepremierul bulgar Zinaida Zlatanova, precum si ministri si secretari de stat din alte noua state membre UE, dar si omul de afaceri George Soros.

In luna martie, comisarul Vassiliou a vizitat mai multe proiecte educationale din comunitatile de rromi din Bucuresti, impreuna cu Soros si ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

F.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1901 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ei,aici e o dezbatere interesanta!!!

Ce este educatie si ce este cultura!!!De unde vin ei,cersitul este perfect normal.Si Buddha a cersit.E o forma de penitenta.Iar Buddha este cu siguranta mai presus decat muritorii de rand.E la acelasi nivel cu Isus;care nu a prea lucrat nici el,hm!Nu ar mai fi avut timp sa predice.In evanghelii nu scrie ca Isus a lucrat.

 

Iisus a lucrat.

A fost dulgher sau tamplar, pana a inceput sa propovaduiasca. De la 12 la 30 de ani, un iudeu sarac nu putea sta degeaba...
Nu spunea: cine nu munceste, nici sa nu manance. N-a predicat cersetoria ca mod de viata, ci munca si rugaciunea.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor