Voicu: Il banuiesc pe Basescu de dezinteres fata de rromi

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 14:32
1604 citiri
Voicu: Il banuiesc pe Basescu de dezinteres fata de rromi
Foto: presaonline.com

Deputatul PSD Madalin Voicu sustine ca il banuieste pe presedintele Traian Basescu de dezinteres fara de problema rromilor.

"Eu il banuiesc pe Traian Basescu de pasivitate si de dezinteres vizavi de etnia rromilor. El paseaza vina pe organizatiile de rromi care desfac, nu construiesc o strategie", a declarat, joi, Madalin Voicu pentru Mediafax

In opinia sa, prima responsabilitate fata de problema rromilor revine Romaniei.

Totodata, Voicu a precizat ca, din pacate, majoritatea ONG-urilor care se ocupa de problemele rromilor promoveaza o discriminare artificiala a acestora.

"Sigur ca etnia are obligatii, dar are si scuze, in sensul ca in ultimii 70-80 de ani problema rromilor nu a fost luata in serios si nu a fost tratata cu masura.

Tiganii au redevenit mai activi dupa 1989, dar pe langa neglijenta statului vizavi de aceasta problema, exista ONG-uri ale rromilor care, in loc sa faca eforturi pentru a rezolva problemele lor, mai curand pun paie pe foc, pentru ca, daca maine problema rromilor s-ar fi rezolvat, ei isi pierd fondurile si activitatea muncii. Multe organizatii ale rromilor, daca nu chiar majoritatea, promoveaza ideea de a scoate in relief un gen de discriminare sau o forma de xenofobie care este artificiala", a spus Madalin Voicu.

Potrivit acestuia, in situatia data, Traian Basescu este "co-vinovat".

"Daca luam in consideratie faptul ca obligatiile noastre aici, in tara, sunt majore si ar trebui sa fie foarte serios tratate, atunci Traian Basescu este co-vinovat, deoarece comportamentul sau ca presedinte, indiferent ca prerogativele ii permit sau nu, era sa indice o cale, o reteta, o formula ca problema rromilor sa fie rezolvata de Guvern, aici, in tara, ca dupa aceea sa putem vorbi despre efectele muncii noastre in afara", a opinat Madalin Voicu.

Totodata, Madalin Voicu a tinut sa precizeze ca si ca liderul de la Elysee, Nicolas Sarkozy, "este un fel de Basescu", descriind atitudinea autoritatilor franceze fata de aceasta etnie, "un fel de fascism".

"Sarkozy este un fel de Basescu pentru ca si el este eretic, si Berlusconi la fel. Ei sunt cam pe aceeasi matrita si atunci sigur ca comportamentele acestor personaje devin ca o chestie viscerala. Ei urasc, ei nu vor sa repare sau sa construiasca ceva, ei urasc anumite grupuri de persoane sau etnii", a spus deputatul social democrat.

Voicu s-a aratat mirat de faptul ca Nicolas Sarkozy, se comporta ca un "tip de sorginte hipernationalista", in conditiile in care el este evreu ungur.

"Ceea ce ma mira foarte tare este ca Sarkozy, si el, la randul lui, fiind evreu ungur, deci nefiind francez, avand in istoria sa familiara faptul ca tatal sau a fugit din Ungaria in libertate catre Franta, ar trebui sa inteleaga cu sunt anumite persoane care aleg exodul, sa plece migrand - nu pentru ca sunt tigani, ca asa tot poporul roman este nomad, ca pleaca doctori, profesori - din nevoia de a gasi in alta parte un loc de munca si un trai decent. Sarkozy, cu siguranta, a uitat care este originea sa si atunci se comporta ca un tip de sorginte hipernationalista", a aratat Madalin Voicu.

Seful statului a declarat, miercuri, la televiziunea publica, faptul ca Executivul francez actioneaza in afara conditiilor unui stat european in privinta returnarii in Romania a rromilor.

"In acelasi timp, nu putem pune responsabilitatea numai la Guvernul francez. Este o mare responsabilitate si la noi, sunt cetatenii nostri, dar cea mai mare responsabilitate este chiar la rromi. Intr-o Europa civilizata, fiecare este responsabil pentru soarta lui", a precizat Traian Basescu.

Seful statului a subliniat ca Romania trebuie sa depuna eforturi pentru ca relatia cu Franta sa nu aiba de suferit.

Cateva sute de rromi au fost repatriati in Romania si Bulgaria, in luna august, dupa inasprirea politicii de securitate a guvernului francez.

De la inceputul anului, au fost expulzati, in total, peste 8.000 de rromi romani si bulgari.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Madalin Voicu rromi Franta, #Traian Basescu ONG , #rromi