Orasul din Romania pe care oamenii il vor din nou comuna - traiesc ca la tara, dar au taxe urbane

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 16:37
6050 citiri
Orasul din Romania pe care oamenii il vor din nou comuna - traiesc ca la tara, dar au taxe urbane
Foto: panoramio.com

Insurateiul, situat la 50 de kilometri de municipiul Braila, pe DE577, este oras in acte, dar cei 6.500 de locuitori de aici traiesc ca la sat, cu sobe pe lemne construite in toate cele 200 de apartamente de bloc. Ei doresc un referendum pentru revenirea la statutul de comuna, ca sa plateasca taxe si impozite mai mici.

"Cunosc acest aspect. S-a mai pus problema asta, dar trebuie facut referendum sa se revina la statutul de comuna. Daca Consiliul Local va dori, vom demara aceasta actiune", a declarat primarul Gheorghe Ionel.

Centralele termice pe carbune si combustibil lichid, indicator al urbanizarii localitatii, au fost inchise in primii ani dupa Revolutie si au devenit o amintire, pe care batranii o deapana in povestile spuse la gura sobei de la bloc, in noptile geroase de iarna. Insurateiul a devenit oras in anul 1989 si are, potrivit ultimului recensamant, putin peste 6.500 de locuitori.

Noi vrem curent! Viata intr-un sat uitat in bezna de autoritati Fotoreportaj

Primarul recunoaste jenat ca blocurile blindate cu burlane pentru sobele pe lemne "dau o nota proasta orasului", nefiind prevazute cu cosuri de fum din constructie.

"Fiecare a improvizat cum a crezut de cuviinta, pentru a scoate cosurile de fum afara. Nu-i normal, dar majoritatea celor care si-au cumparat apartamente la bloc au trait si in perioada cealalta, cand apa era mai degeaba, gunoiul mai degeaba si acum le vine cam greu, cand trebuie sa scoata niste bani", sustine primarul.

Localnicii din Insuratei s-au resemnat numind orasul lor sat. "Mi-e si rusine sa deschid buletinul, sa vada lumea ca Insurateiul e oras. Este chinul de pe lume sa urc zi de zi cu lemnele pana la etajul trei. Am muncit o viata intreaga, iar acum, la batranete, tot de munca am parte. Inghesui si eu lemnele pe unde pot, prin camara, pe sub paturi, ca sa nu car in fiecare zi. Stati sa vedeti nenorocire pe mine cand o sa incep sa car si cenusa afara", spune Toader Paunescu, unul dintre locatari, care se chinuia sa urce pe scari un sac plin cu lemne.

Electrificarea satelor va costa peste 1 miliard de lei. Va fi gata in 2016

Blocurile din Insuratei par niste ciudatenii, cu burlanele iesite de unde nu te astepti, iar garajele, folosite candva pentru masini, au devenit depozite de lemne. Primarul Gheorghe Ionel explica si ca nu exista prea mari sperante pentru racordarea la gaze a localitatii din fundul Baraganului, aflata la 10-15 kilometri de Dunare.

Cand ii spunem ca locuitorii orasului Insuratei si-ar dori si o linie de tramvai, primarul izbucneste in ras. "Eee, linia de tramvai e doar o poveste. A fost cineva care a avut acum cativa ani in platforma electorala asa ceva. Nu se poate face, plus ca majoritatea oraselor renunta la tramvai si noi vrem tramvai", mai explica primarul din Insuratei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Insuratei oras comuna, #Insuratei oras soba lemne, #oras comuna referendum , #rural