Ati fi votat pentru salariul minim de 3.000 de euro? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 18:40
5989 citiri
Ati fi votat pentru salariul minim de 3.000 de euro? (Opinii)

Refuzul categoric al elvetienilor la propunerea de introducere a unui salariu minim de aproximativ 3.300 de euro, cel mai mare din lume, cred ca ar trebui sa ne dea de gandit, mai ales noua, traitorilor intr-o tara unde promisiunea are cu atat mai mare succes cu cat e mai gogonata.

Sigur, una dintre explicatiile deciziei elvetienilor tine de faptul ca foarte multi dintre ei, cam 90%, castiga mai mult decat salariul minim propus. Dar si viata este foarte costisitoare in Elvetia. Zurich si Geneva sunt printre cele mai scumpe orase din Europa si propunerea sindicatelor de introducere a salariului minim tocmai de la acest argument a plecat.

O alta explicatie este teama exprimata explicit ca o asemenea reglementare ar fi atras ca un magnet forta de munca straina si ar fi stricat piata muncii din Elvetia, provocand efectul contrar, adica scaderea salariilor.

Poate nu este intamplator faptul ca in top cinci tari europene cu cel mai mare salariu mediu, Elvetia, Danemarca Luxemburg, Norvegia si Irlanda, numai doua, Irlanda si Luxemburg, au un salariu minim reglementat prin lege.

Dar cea mai puternica explicatie consta in faptul ca elvetienii inteleg foarte bine efectul economic negativ al reglementarii unui salariu minim, mai ales a unuia foarte mare. O asemenea reglementare pune presiune pe angajator, care, pentru a se incadra in acelasi nivel de cheltuieli, poate fi nevoit sa reduca numarul locurilor de munca si, de aici, in mod logic, un somaj mai mare. Acum nivelul somajului in Elvetia e scazut, doar 3,2%.

Dar eu ma intreb, un referendum similar celui respins cu aproape 80% de elvetieni ce rezultat ar fi avut in Romania? Cati dintre romani ar fi inteles argumentele economice si cati s-ar fi repezit sa voteze cu patru maini legea bogatiei generale? Si cati politicieni ar fi avut curajul sa invoce asemenea argumente, sa se opuna pe fata unei reglementari foarte riscante pentru economie, infruntand populismul?

Nu am raspunsuri prea optimiste. Cum spuneam, suntem tara unde pana si partidele de dreapta militeaza pentru majorarea salariului minim pe economie, ce sa mai vorbim de faptul ca Guvernul isi face un titlu de glorie din majorarea lui, cu cate 75 de lei semestrial, din ianuarie anul viitor.

Nimeni nu traieste mai bine decat gandeste si voteaza pe lumea asta. Nivelul de trai nu prea depaseste nivelul de educatie si informare.

Elvetienii au dovedit prin votul de duminica faptul ca isi merita nivelul de trai foarte ridicat pentru ca au inteles mecanismele reale ale unei economii de piata si regula de baza - raportul dintre cerere si oferta care regleaza totul, inclusiv piata muncii. Au inteles ca orice interventie artificiala asupra acestei reguli este ca incercarea de a modifica legea gravitatiei. Nu se poate, dar te poate pune la pamant.

Momentul in care argumentul, ratiunea inving tentatia, oricat de mare si de carnoasa, este momentul in care o natiune este cu adevarat matura. Ma tem ca noi, care suntem dispusi in numar atat de mare sa ne vindem pana si votul pe o punga de malai, suntem inca departe de acest moment.

Si nu e doar o chestiune de saracie. Nu in tara unde satenii fura materialele pentru digul care urma sa ii apere tot pe ei de inundatii.

Este in primul rand o chestiune de educatie, pe care insa nu prea are cine sa o faca pentru ca politicienii nostri ori nu inteleg ei insisi mai nimic din economie, ori nu au nici interesul si nici curajul sa educe electoratul. Pentru ca un electorat educat asteapta solutii si proiecte, nu pungi de mancare si ligheane.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#salariu minim Elvetia, #salariu minim Romania , #salariu minim pe economie