Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul a aprobat cresterea salariului minim si a pensiilor

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 17:41
7261 citiri
Guvernul a aprobat cresterea salariului minim si a pensiilor

Guvernul a aprobat, marti, intr-o sedinta extraordinara, indexarea pensiilor cu 4%, precum si cresterea salariului minim in doua trepte.

Astfel, punctul de pensie va fi majorat in 2013 la 762,1 lei, reprezentand o crestere de 4%, masura fiind prevazuta in proiectul de Lege a bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2013.

Proiectul de act normativ prevede ca bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileste la venituri in suma de 50.703,8 milioane lei, aceeasi suma fiind prevazuta si la cheltuieli.

Totodata, salariul minim va creste de la 1 februarie la 750 de lei si de la 1 iunie la 800 de lei.

Astfel, salariul minim pe economie va creste cu 50 de lei, de la data de 1 februarie, ajungand la nivelul de 750 de lei, potrivit proiectului de buget pentru 2013, iar de la 1 iulie va urma o a doua etapa de crestere a salariului minim, pana la 800 de lei.

De asemenea, Guvernul a aprobat si celelalte masuri fiscale convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Uniunii Europe si ai Bancii Mondiale.

Astfel, Guvernul va impune firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.

De asemenea, este introdusa o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, taxa impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014.

Companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, vor fi suprataxate cu 60%, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Guvernul schimba modalitatea de impozitare pentru agricultorii persoane fizice, de la o taxa pe venitul declarat, in prezent, la impozit pe suprafata sau numar de animale, si taxarea a peste 600.000 de agricultori care primesc anual subventii, dar nu declara profit si nu platesc impozit.

Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi va fi redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest plafon vor fi obligate sa plateasca impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.

Totodata, pentru microintreprinderile care se incadrau in aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi optionala alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitarii pe veniturile realizate.

Calendarul de crestere a accizelor la tigarete va fi decalat cu trei luni, pentru ca majorarea sa fie aplicata in fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie ca in prezent, procedura urmand fie mentinuta pana in anul 2017 inclusiv.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Guvern aprobare marire pensii, #aprobare marire salariu minim , #salariu minim pe economie