Noua lege a salarizarii bugetare va cuprinde criterii de performanta

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 18:31
6174 citiri
Noua lege a salarizarii bugetare va cuprinde criterii de performanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justitiei si reprezentantii confederatiilor sindicale vor forma un grup de lucru care va elabora, intr-o luna, noul proiect al Legii salarizarii bugetare, care va cuprinde si criterii de performanta, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Suciu a facut acest anunt miercuri, la finalul sedintei in care Guvernul a aprobat doua memorandumuri referitoare la Legea salarizarii personalului bugetar.

"Vorbim de celebra Lege a salarizarii publice, care trebuie sa fie actualizata. Trebuie raspuns constrangerilor acestei legi, pentru ca in acest moment avem 110 clase de salarizare si dintre acestea 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorarilor salariului minim, din 2010 pana acum, intr-un ritm accelerat.

Avem nivele de salarizare care nu mai difera, pentru aceeasi functie, in ministere sau institutii diferite, dar care sunt cel putin la nivelul clasei de salarizare in aceeasi clasa, lipsesc criteriile de performanta, avem situatii in care salariile de baza ale persoanelor cu vechime in munca au ajuns sa fie mai mici decat ale debutantilor (...) si salariile celor cu studii superioare au ajuns sa fie la nivelul salariatilor cu studii medii", a spus Dan Suciu, el explicand ca aceste anomalii au aparut ca urmare a majorarii succesive a salariului minim din ultima perioada.

Al doilea memorandum prevede modalitatea de lucru a grupului interministerial plus sindicate, grup care va incepe un proces de consultare cu toate institutiile si ministerele care trebuie sa-si exprime punctul de vedere in legatura cu modificarile Legii salarizarii publice.

"Vor fi intalniri care vor incepe de maine (joi - n.red.), 14 ianuarie, pana pe data de 4 februarie, intalniri cu fiecare minister in parte, cu reprezentantii autoritatilor locale, cu reprezentantii sindicatelor si cu comisiile de specialitate din Parlament. Toate aceste consultari se vor incheia intr-un document de lucru care va trebui prezentat intr-o sedinta de Guvern sau la nivelul Guvernului pentru ultimele detalii, in perioada 5-10 februarie. Asadar, vom avea o forma finalizata, final a proiectului undeva dupa data de 10 februarie", a spus Suciu.

Guvernul a decis: Cum vor fi finantate partidele politice

De asemenea, la nivelul ministerelor vor fi comisii de dialog social cu sindicatele care au reprezentanti in domeniul respectiv, asa incat la mijlocul lunii viitoare Guvernul sa prezinte Parlamentului un proiect final al acesti legi.

Dan Suciu: Salariul minim brut pe tara va fi stabilit in baza unui mecanism automat de indexare

Nivelul salariului minim brut pe economie va fi stabilit pe baza unui mecanism transparent care va fi convenit in cadrul unui grup de lucru format din vicepremieri, ministrii Muncii, Justitiei, Finantelor, reprezentantii patronatelor si sindicatelor, astfel incat indexarea sa se faca in mod automat.

Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum care stabileste constituirea unu grup de lucru in vederea elaborarii unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut pe tara, garantat in plata.

"La finalul anului trecut, am anuntat ca vom constiui acest grup de lucru. Suntem una dintre cele sapte tari europene care nu au un sistem cuantificabil si direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit in cadrul grupului. E un grup care presupune prezenta vicepremierilor, ministrilor de Finante, Justitie si Muncii si reprezentanti sindicali, dar si patronali, pentru ca evident este un subiect care intereseaza toate aceste componente ale societatii", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, la finalul sedintei Guvernului.

El a adaugat ca grupul interministerial, sindicate si patronate isi va incepe activitatea in perioada imediat urmatoare si si-a exprimat speranta ca anul viitor salariul minim brut pe economie va fi stabilit pe baza mecanismului de indexare.

"Speram, asadar, pentru anul viitor sa avem un mecanism de indexare. Avem decizia care se stie pentru 1 mai (majorarea salariului minim brut pe economie la 1.250 lei-n.red) si se spera ca urmatoarea decizie de indexare a salariului minim sau de crestere sau, ma rog, de modificare a legislatiei privind salariul minim, sa se faca pe baza mecanismului de indexare", a mai spus Suciu.

Guvernul a decis, pe 30 decembrie 2015, ca salariul minim pe economie sa creasca la 1.250 de lei incepand cu 1 mai 2016. De aceasta majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, in total, 1.131.000 de salariati, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De aceasta crestere vor beneficia si cei aproximativ 39.000 de bugetari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege salariu minim economie, #lege salarizare bugetari performante , #salariu minim pe economie