Salariul minim nu va creste in niciun caz de la 1 noiembrie, a dat asigurari miercuri premierul Viorica Dancila, precizand ca urmeaza sa se stabileasca momentul oportun.
"In niciun caz de la 1 noiembrie. Am discutat cu sindicatele. Vom vedea daca e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie", a declarat Dancila.
De altfel, cresterea salariului minim pe economie a creat tensiuni intre sindicate si patronate: primele sustin aplicarea majorarii in acest an, iar cele din urma cer ca masura sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2019, asa cum s-a anuntat initial.
Cele trei parti au avut o discutie marti, in cadrul careia fiecare si-a spus punctul de vedere, iar Executivul a anuntat ca urmeaza sa ia o decizie in cel mai scurt timp posibil. Guvernul a propus si o solutie de compromis: majorarea sa se aplice cu 1 decembrie, pentru a se marca Centenarul.
Patronatele au anuntat ca nu sunt insa de acord nici cu ideea avansata sambata de Lia Olguta Vasilescu, ca salariul minim sa creasca de la 1 noiembrie, nici cu varianta 1 decembrie, afirmand ca este imposibil pentru companii sa creasca salariile in acest an pentru ca bugetele sunt deja facute. Mai mult, ele critica Guvernul pentru ca nu le-a consultat pe aceasta tema, desi, potrivit legii, era obligat sa o faca.
De cealalta parte, sindicatele spun ca pentru ele nu exista nicio problema daca salariul minim va creste de la 1 noiembrie sau 1 decembrie. Asta cu toate ca recunosc ca sectorul economic va avea de suferit.
Companiile nu isi permit sa majoreze salariul minim de pe o zi pe alta, a fost ideea exprimata de reprezentantii patronatelor prezenti la intalnirea de marti de la Guvern.
Silvia Vlasceanu, vicepresedinte al Confederatiei Patronale "Concordia", a declarat pentru Ziare.com ca pentru mediul privat este imposibil sa aplice aceasta masura in acest an.
"Patronatele au fost de acord, la unison, ca nu putem aplica majorarea salariului minim de la 1 noiembrie si nici de la 1 decembrie, pentru ca este sfarsit de an, bugetele sunt facute. Nu putem sa schimbam fara niciun fel de predictibilitate, previziune, calcule.
Sunt companii care nu isi permit sa faca aceasta majorare de pe o zi pe alta si, mai ales, la sfarsit de an. Poate pentru sistemul bugetar e altceva, dar pentru mediul privat este imposibil. Asta am incercat sa le explicam. Nu este momentul sa faci la sfarsit de an asa ceva. Este o crestere a costurilor cu salariile cu 20% si se cunoaste, nu ne permitem.
Intelegem si suntem de acord ca salariile sunt mici. Si noi vrem ca oamenii sa fie platiti bine, sa fie multumiti si sa stea in Romania. Dar nu credem ca asa se rezolva saracia. Noi am sustinut ca nu putem creste salariul de la 1 noiembrie si nici 1 decembrie. 1 decembrie are asa un iz putin politicianist, se doreste sa fie odata cu Centenarul. Eu, personal, am spus ca, daca se doreste sa fie marcat Centenarul, nu aveti decat sa anuntati pe 1 decembrie ca de la 1 ianuarie se mareste salariul", a declarat Silvia Vlasceanu.
Totodata, patronatele critica Guvernul pentru ca nu le-a chemat la consultari pe tema cresterii salariului minim in acest an. Mai mult, ele precizeaza ca nici cand s-a decis ca majorarea va avea loc la 1 ianuarie nu au fost consultate.
"Noi am aflat data de la care vor sa creasca salariul minim in urma cu cateva zile. Nu a existat nicio discutie. Prima consultare pe tema datei a fost ieri. Iar tema salariului minim este un subiect care se discuta conform legii in Consiliul National Tripartit de Dialog Social.
Invitatia de ieri nu a venit pentru membrii Consiliului. Au fost convocate sindicatele si patronatele. Nici pentru cifrele din programul de guvernare nu ne-au consultat, dar macar erau publice si stiam ca de la 1 ianuarie e asumat. Acum ca a aparut peste noapte o alta idee, nu putem sa o preluam asa", a subliniat Silvia Vlasceanu.
Vicepresedintele Confederatiei Patronale "Concordia" ne-a mai declarat ca reprezentantii Guvernului au promis ieri ca vor mai avea loc discutii inainte de luarea unei decizii finale.
"Ne-au promis ca vor continua discutia. Nu au parut sa fie decisi. Speram sa mai avem discutii, asa au promis, ca vor mai sta de vorba cu patronatele. Sindicatele au avut niste discutii cu Guvernul la care noi nu am fost invitati", a conchis Silvia Vlasceanu.
De cealalta parte, sindicatele afirma ca sunt de acord ca salariul minim sa fie majorat inca de anul acesta. Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa, a declarat pentru Ziare.com ca, cel mai probabil, masura se va aplica de la 1 decembrie pentru a se marca Centenarul.
"Suntem de acord si cu 1 noiembrie. Pozitia intregii parti sindicale a fost sa se aplice, ca doar nu exista probleme legate de acest aspect. Problema este ca partea patronala a cerut sa se aplice de la 1 ianuarie, dar nu exista o hotarare. Partea guvernamentala le-a propus angajatorilor sa accepte ideea unui compromis, in sensul in care sa se aplice de la 1 decembrie.
A ramas sa se faca o noua analiza la nivelul Guvernului care va fi comunicata partenerilor sociali saptamana aceasta sau cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare.
Una dintre marile acuze pe partea angajatorilor era ca timpul este foarte scurt, este greu de rezolvat, inclusiv problemele birocratice de inregistrare in REVISAL, pentru a intra in ordine normala si a ramas ca cel mai probabil sa o aplice de la 1 decembrie. Mai ales ca ar suprapune doua actiuni: sarbatorirea celor 100 de ani si, pe de alta parte, cresterea salariului minim pentru marea majoritate a salariatilor", a declarat Bogdan Hossu.
Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa a subliniat ca din datele prezentate de Guvern reiese ca sectorul bugetar nu va fi afectat de aceasta masura.
In schimb, pentru sectorul economic vor fi probleme.
"Pentru sectorul bugetar nu vor fi probleme. Nu exista impact bugetar, pentru ca in mare parte sectorul bugetar respecta cele trei salarii minime. Impactuul nu exista decat asupra sectorului economic", a precizat Hossu.