Disputa continua pe salariul minim: Cum s-a votat in Consiliul Economic si Social

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 16:26
2943 citiri
Disputa continua pe salariul minim: Cum s-a votat in Consiliul Economic si Social
Foto: Arhiva Ziare.com

Patronatele si reprezentantii Guvernului au votat pentru cresterea salariului minim pe economie la 1.250 lei/luna, incepand cu 1 mai, in timp ce partea sindicala a votat impotriva, a declarat Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman si al Consiliului Economic si Social, la finalul sedintei CES de marti.

"Am avut sedinta plenului Consiliului Economic si Social al Romaniei in care s-a discutat salariul minim pe economie, hotararea de guvern.

Partea sindicala, am aici un reprezentant al partii sindicale, Liviu Apostoiu (vicepresedinte CNS Cartel Alfa - n.red.) a votat impotriva, mentinandu-si propunerile de la inceput.

Partea patronala a votat pentru data de 1 mai, asa cum este hotararea de guvern, respectiv 1.250 de lei, solicitand ca pana atunci sa avem o intalnire, sa gasim solutii de micsorare a taxelor si impozitelor pe salariu, care la ora actuala sunt foarte mari. Partea guvernamentala a votat pentru", a spus Florian Costache.

Acesta a explicat ca avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate sa tina cont sau nu de acest aviz.

Reprezentantul partii sindicale a explicat ca isi mentine pozitia, respectiv majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 sau 1.275 de lei de la 1 mai 2016.

"Partea sindicala a spus urmatorul lucru: noi ne dorim ca 1 ianuarie sa fie data de aplicare. Noi nu putem sa asteptam pana in luna mai pentru ca partea privata, sectorul privat, are nevoie de aceasta crestere de salariu minim. Atata vreme cat in partea bugetara s-a actionat la cresterea de salarii, in sectorul privat salariile sunt de mizerie si sectorul privat trebuie sa beneficieze de la 1 ianuarie (de cresterea salariului minim - n.red.) si acela era 1.200 de lei, asa cum noi am stabilit cu mai multa vreme inainte, cand s-a stabilit calendarul cresterilor de salariu minim cu Guvernul anterior.

Ponta critica Guvernul Ciolos: Cand nu ai habar despre economie si viata reala, spui ca faci un studiu

Basescu ii face lui Ciolos o propunere economica de Anul Nou

Aceasta sustinem in continuare si cerem sa se ia act de acest lucru, ca data trebui sa fie 1 ianuarie. Iar daca este 1 mai, atunci trebuie sa se aplice 1.275 de lei, care sa acopere fix faptul ca in lunile ianuarie, februarie, martie si aprilie nu se acorda o crestere de salariu. De aici rezulta acel 1.275 de lei, incepand cu 1 mai", a afirmat Liviu Apostoiu.

Guvernul a cazut la pace cu sindicatele pe salariul minim: De cand va creste si cu cat

Intrebat ce vor face sindicatele in cazul in care se va aplica aceasta forma a hotararii cu privire la salariul minim, Apostoiu a precizat ca decizia va fi luata dupa aprobarea hotararii in sedinta de guvern.

Sindicalistii si Guvernul nu s-au inteles pe salariul minim: Ce majorare au propus sindicatele

La finalul intalnirii Consiliul National Tripartit de luni, care a avut loc la Ministerul Muncii, Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/luna incepand cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, in acest context, "o corectie" la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni.

Guvernul Ciolos vrea sa majoreze salariul minim de abia de la 1 mai

Potrivit datelor Inspectiei Muncii, in prezent exista aproximativ 129.950 de salariati activi cu un salariu de 1.200 de lei si 1.372.171 de salariati activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat recent ca o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelata cu efectuarea unui studiu de impact care sa analizeze efectele unei astfel de decizii in sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat in primul trimestru al anului 2016.

In context, Dragu a aratat ca o crestere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus in sectorul public in conditiile in care salariile au fost deja majorate cu 10% pana la 25%.

Guvernul a decis, recent, sa inghete, deocamdata, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, desi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#salariu minim economie sindicate 2016 , #salariu minim pe economie