Ziare.com

Guvernul a aprobat cresterea salariului minim si a pensiilor

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 17:41

   

Guvernul a aprobat cresterea salariului minim si a pensiilor
Guvernul a aprobat, marti, intr-o sedinta extraordinara, indexarea pensiilor cu 4%, precum si cresterea salariului minim in doua trepte.

Astfel, punctul de pensie va fi majorat in 2013 la 762,1 lei, reprezentand o crestere de 4%, masura fiind prevazuta in proiectul de Lege a bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2013.

Proiectul de act normativ prevede ca bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileste la venituri in suma de 50.703,8 milioane lei, aceeasi suma fiind prevazuta si la cheltuieli.

Totodata, salariul minim va creste de la 1 februarie la 750 de lei si de la 1 iunie la 800 de lei.

Astfel, salariul minim pe economie va creste cu 50 de lei, de la data de 1 februarie, ajungand la nivelul de 750 de lei, potrivit proiectului de buget pentru 2013, iar de la 1 iulie va urma o a doua etapa de crestere a salariului minim, pana la 800 de lei.

De asemenea, Guvernul a aprobat si celelalte masuri fiscale convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Uniunii Europe si ai Bancii Mondiale.

Astfel, Guvernul va impune firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.

De asemenea, este introdusa o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, taxa impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014.

Companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, vor fi suprataxate cu 60%, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Guvernul schimba modalitatea de impozitare pentru agricultorii persoane fizice, de la o taxa pe venitul declarat, in prezent, la impozit pe suprafata sau numar de animale, si taxarea a peste 600.000 de agricultori care primesc anual subventii, dar nu declara profit si nu platesc impozit.

Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi va fi redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest plafon vor fi obligate sa plateasca impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.

Totodata, pentru microintreprinderile care se incadrau in aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi optionala alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitarii pe veniturile realizate.

Calendarul de crestere a accizelor la tigarete va fi decalat cu trei luni, pentru ca majorarea sa fie aplicata in fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie ca in prezent, procedura urmand fie mentinuta pana in anul 2017 inclusiv.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6774 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A identificat guvernul surse de finantare pentru aceste majorari ?

Din creion si din GUSA, nu tine !

 

Este nevoie de reduceri de taxe

nu mariri de salarii pentru proletari - cand proletarii uslasi vor munci mai mult atunci si patronii o sa ii plateasca mai bine - salariul minim trebuie taiat la 200 de lei astfel incat patronii sa creeze locuri de munca. Clasa bogata s-a saturat sa plateasca taxe si biruri lui Pontenescu ca sa plateasca toti proletarii uslasi

 

Asta este a 2 a "epoca de aur" a Romaniei!!

Va fi bine in Ro ! Vom vedea cand se vor satura romanii de prea mult bine :))!

 

viorele !

- mai da-le 50 de lei , sa taca !

Toate maririle de taxe percepute companiilor

vor fi aruncate in carca romanilor, ca doar nu vor ramane cu profiturile ciuntite. Ponta stie foarte bine lucrul acesta.

 

nici o bucurie

Prin inventarea de noi taxe, impozite si biruri, pontalaul va avea grija ca populimea sa restituie statului de 10 ori mai mult decat primeste din pomenile electorale.

 

cresterea salariului

750 lei = 172 euro. In rest nimic de comentat.

Da-ti fratilor ca aveti de unde!

FMI si bancile au bani de dat credite, iar de dat inapoi nu-i dati voi, tot poporul trage. Oricum, pereturile au crescut si vor creste, inflatia la fel, asa ca sa vedem cine si ce va simti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor