Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul a decis: Creste salariul minim pe economie - vezi de cand si cu cat

Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 16:05
18028 citiri
Guvernul a decis: Creste salariul minim pe economie - vezi de cand si cu cat
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a decis ca salariul minim pe economie sa fie majorat de la 1.050 de lei, cat este in prezent, la 1.250 de lei. Cresterea se va aplica incepand cu 1 mai 2016.

Hotararea a fost luata miercuri de Executiv, in ultima sedinta de guvern de anul acesta, dupa lungi negocieri cu sindicatele.

Ultima sedinta de guvern din acest an: Cresterea salariului minim, pe agenda

"Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat de la 1.050 de lei la 1.250 lei lunar incepand cu 1 mai 2016, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi, a stabilit Guvernul printr-o Hotarare adoptata astazi.

Comparativ cu anul 2015, incepand cu 1 mai 2016 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste cu aproximativ 19%, astfel incat salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane in intretinere va fi de 917 lei", se arata intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Asadar, de majorarea salariului de baza minim brut pe tara vor beneficia circa 1.131.600 de salariati, dintre care 39.322 sunt angajati in sectorul bugetar si 1.092.364 in sectorul privat.

"Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut in actul normativ adoptat de Guvern va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 2.000 lei", avertizeaza Executivul.

Negocieri cu sindicatele

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de hotarare inaintat de Ministerul Muncii. Oficialii institutiei au negociat saptamana aceasta cu reprezentanti ai sindicatelor, care ar fi vrut ca majorarea sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2016.

Totusi, marti dimineata, la Comisia de Dialog Social, sindicatele, patronatele si Guvernul au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste salariul minim, si anume ca acesta sa fie majorat cu 200 de lei de la 1 mai 2016.

Ulterior, la sedinta Consiliului Economic si Social, patronatele si reprezentantii Guvernului au votat pentru cresterea salariului minim pe economie la 1.250 lei/luna, incepand cu 1 mai, in timp ce partea sindicala a votat impotriva, a declarat Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman si al Consiliului Economic si Social.

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu a explicat ca avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate sa tina cont sau nu de acest aviz.

Reprezentantul partii sindicale a explicat ca isi mentine pozitia, respectiv majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 sau 1.275 de lei de la 1 mai 2016.

Guvernul a cazut la pace cu sindicatele pe salariul minim: De cand va creste si cu cat

Peste un milion de romani au salariul minim pe economie

Potrivit datelor Inspectiei Muncii, in prezent exista aproximativ 129.950 de salariati activi cu un salariu de 1.200 de lei si 1.372.171 de salariati activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat recent ca o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelata cu efectuarea unui studiu de impact care sa analizeze efectele unei astfel de decizii in sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat in primul trimestru al anului 2016.

Disputa continua pe salariul minim: Cum s-a votat in Consiliul Economic si Social

In context, Dragu a aratat ca o crestere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus in sectorul public in conditiile in care salariile au fost deja majorate cu 10% pana la 25%.

Dezbaterile au venit dupa ce Guvernul a decis sa inghete salariul minim pe economie la 1.050 de lei, desi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#salariu minim crestere, #salariu minim majorat , #salariu minim pe economie