Legea salarizarii unice, discutata marti cu sindicatele si patronatele

Vineri, 21 August 2009, ora 20:20
1777 citiri
Legea salarizarii unice, discutata marti cu sindicatele si patronatele

Sindicatele si patronatele au fost invitate marti la Guvern pentru a analiza noua forma a proiectului Legii unitare de salarizare si pentru clarificari legate de nivelul salariului minim pe economie in urmatorii ani, a declarat vineri, la Realitatea TV, ministrul Muncii Marian Sarbu.

"Singurul lucru pe care il pot confirma este cel pe care l-am spus la inceput, ca niciun salariu nu va fi diminuat. Marti vom avea la Guvern o sedinta extrem de importanta pe aceasta tema, iar de marti seara, miercuri, toata saptamana viitoare cred ca vom putea sa dam mult mai multe detalii cu forma finala a legii.

Ei (sindicalistii n.r.) vor fi principalii nostri parteneri marti la guvern, la discutia cu primul ministru, dar vor acolo si organizatiile patronale. (...) Dorim sa aflam un punct de vedere mai clar in legatura cu evolutia salariului minim pe economie in urmatorii 4-5 ani", a afirmat Sarbu.

Ministrul a tinut sa precizeze ca aplicarea Legii unitare de salarizare nu va duce la diminuarea salariilor in sectorul bugetar, insa nu a precizat daca salariile bugetarilor vor mai creste anul viitor.

"Am auzit ca unele categorii de salarii, incepand de la 1 ianuarie, vor fi diminuate sau salariatii vor pierde din salarii conform Legii unice de salarizare si vreau sa precizez foarte clar ca unul dintre principiile pe care a fost si este in continuare contruit acest proiect de lege spune foarte clar ca niciun salariu aflat in plata nu va fi diminuat", a spus Sarbu.

"Daca - si lucrul acesta s-ar putea intampla doar pentru salariile foarte mari - inmultind salariul minim pe economie stabilit prin hotarare de guvern si coeficientul aflat in grila de salarizare pentru functia respectiva iese un salariu mai mic, atunci persoanei respective i se pastreaza salariul in plata", a completat el.

Atat ministrul Muncii Marian Sarbu, cat si secretarul de stat in ministerul Muncii Valentin Mocanu au declarat in cursul saptamanii trecute ca salariul minim pe economie ar putea creste anul viitor cu pana la 25% si ca aceasta masura ar putea afecta intre 100.000 si 150.000 de bugetari cu salarii de pana la 750 de lei.

Masura era cuprinsa intr-un proiect al Legii unitare de salarizare analizat miercurea trecuta de liderii confederatiilor sindicale cu reprezentantii ministerului Muncii.

Ultima varianta a proiectului Legii unitare de salarizare nu mai prevede majorarea salariilor bugetarilor in 2010 la capitolul privind impactul bugetar al aplicarii actului normativ, ci stipuleaza ca "in anul 2010 nu va exista un impact macro-economic produs de aplicarea acestei legi, intrucat pentru intregul personal bugetar se va realiza numai reincadrarea acestuia cu mentinerea drepturilor salariale in plata in anul 2009.

Surse guvernamentale spun ca majorarea salariului minim in 2010, care ar fi majorat salariile a circa 150.000 de bugetari, nu poate fi sustinuta din punct de vedere economic si ca "cel mai probabil anul viitor vor fi inghetate toate salariile, o masura in acest sens urmand a fi luata la sfarsitul acestui an".

"Este populista aceasta masura. Salariile nu pot fi majorate anul viitor. In cel mai bun caz vor fi inghetate salariile si sporurile in 2010", explicau sursele guvernamentale.

In plus, reprezentanti ai Executivului au afirmat vineri ca salariile bugetarilor nu cresc in 2010, iar coeficientul 1 din Legea unica va fi rupt de salariul minim pe economie, o decizie privind majorarea nivelului de referinta pentru grila pentru anul 2011 urmand fi luata in functie de evolutia economiei.

Potrivit surselor mentionate, FMI a recomandat autoritatilor romane sa rupa coeficientul 1 din grila de salarizare de salariul minim pe economie. Guvernantii mai spun ca o decizie finala in ce priveste valoarea coeficientului 1 va fi luata in cursul saptamanii viitoare.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#sindicate patronate Guvern marti, #lege salarizare unica , #salariu minim pe economie