Salariul minim creste de la 1 ianuarie 2019: Cum stam, de fapt, comparativ cu alte state UE

Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 12:02
44604 citiri
Salariul minim creste de la 1 ianuarie 2019: Cum stam, de fapt, comparativ cu alte state UE

Guvernul a decis majorarea, de la 1 ianuarie 2019, a salariului minim brut pe tara.

Cu toate ca initial s-a intentionat ca atat angajatii cu peste 15 ani vechime, cat si cei cu studii superioare sa primeasca de la 1 ianuarie un salariu minim brut de 2.350 de lei, Executivul s-a razgandit. Astfel, de aceasta majorare beneficiaza doar cea de-a doua categorie. Pentru cei cu vechime de peste 15 ani, salariul minim brut va fi tot 2.080 lei.

Dar cum sta Romania la acest capitol comparativ cu celelalte state UE?

Cea mai recenta analiza la nivel european este din iulie 2018, cand salariul minim in Romania era de 1.900 de lei brut, echivalentul a 407 euro.

Astfel, potrivit Eurostat, 22 din cele 28 de state membre acorda un salariu minim national. Exceptii fac Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.

Nominal, sume mai mici decat la noi se gasesc in Bulgaria (261 de euro) si Lituania (400 de euro) . Suntem urmati de:

  • Ungaria - 418 de euro
  • Letonia - 430 de euro
  • Croatia - 465 de euro
  • Cehia - 468 de euro
  • Slovacia si Polonia - 480 de euro

Sursa: Eurostat

Dar iata ca, la 1 ianuarie 2019, dupa majorarea la 2.080 de lei (echivalentul a 448 de euro), salariul minim pe economie din Romania il va depasi si pe cel din Ungaria, precum si pe cel din Letonia. Daca ne raportam la cealalta majorare, de 2.350 de lei (echivalentul a 500 de euro), atunci vom fi lideri in regiune, suma fiind mai mare inclusiv decat in Slovacia si Polonia.

Potrivit Eurostat, cand vine vorba de valoarea nominala a salariului minim, la polul opus se afla:

  • Luxemburg - 1.999 de euro
  • Irlanda - 1.613 de euro
  • Olanda - 1.594 de euro
  • Belgia - 1.562 de euro
  • Franta - 1.498 de euro

In perioada iulie 2008-iulie 2018, salariul minim a crescut in aproape toate tarile, cu o singura exceptie notabila: Grecia, unde a scazut.

In acest interval, salariul minim a crescut, in medie, cu 11,5%, de la an la an, in tara noastra, astfel ca avem cea mai rapida ascensiune din UE. Suntem urmati de Bulgaria, cu o rata anuala de crestere, in medie, de 8,8%.

Un avans semnificativ s-a inregistrat si in Letonia, Slovacia si Estonia (6%), dar si in Lituania (5,6%).

Paritatea puterii de cumparare (PPC)

Daca vorbim despre salariul minim luand in considerare diferentele legate de inflatie prin aplicarea PPC la consumul final al gospodariilor, iata ca diferentele dintre tari nu mai sunt atat de mari.

Sursa: Eurostat

In fapt, disparitatea s-a redus de la 1:7,7 (adica cel mai mic salariu minim din UE are o valoare nominala de 7,7 ori mai mica decat cel mai mare salariu minim din UE) la 1:2,9 cand a fost luat in calcul PPC-ul, potrivit datelor valabile la 1 iulie 2018.

De asemenea, Romania a trecut in grupa a doua, urcand cateva pozitii semnificative.

Avertismentele patronilor

In perioada 13-23 noiembrie, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat Testul IMM privind efectele cresterii salariului minim de la 1.900 lei la 2.080 lei si la 2.350 lei, sub forma unui sondaj online, in randul membrilor, la care au participat 963 de respondenti.

Astfel, 81,90% dintre cei care au participat la cercetarea de piata au precizat ca nu sunt de acord cu un salariu minim pe economie diferentiat pe diferite criterii. De asemenea, 74,60% din respondenti au sustinut ca aceasta masura va aduce dificultati intreprinderilor.

Printre acestea se numara: concedierea unor salariati, scaderea competitivitatii, scumpirea pretului produselor si serviciilor, pierderea unor contracte/piete, scaderea profitului. Asta pentru ca, odata cu cresterea salariului minim, 62,70% au admis ca vor fi nevoiti sa creasca si alte salarii, punand astfel presiune pe planul de afaceri.

In plus, 47,20% din respondenti au mentionat ca pot asigura o crestere a lefurilor de 50 de lei, doar 5,30% putand da o crestere de peste 200 de lei.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...
Comentarii
Stan
rank 5
Pardon, am vrut sa spun mai sus 27,6%, nu 27,6€, scuze,...