Ancheta in Sanatate dupa majorarea salariilor medicilor: Cum se justifica CNAS

Luni, 08 August 2016, ora 17:52
2626 citiri
Ancheta in Sanatate dupa majorarea salariilor medicilor: Cum se justifica CNAS
Foto: Pixabay

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) arata intr-un comunicat ca banii in plus decontati spitalelor publice pentru cresterea salariilor medicilor nu puteau fi decontati si celor private pentru aceleasi servicii, dupa ancheta declansata de Consiliul Concurentei.

Majorarea salariilor din sanatate cu 25 la suta, din 1 octombrie 2015, a fost facuta din bani de la bugetul de stat, insa prin CNAS, care a crescut tarifele pentru serviciile medicale decontate spitalelor publice.

Acest lucru ar fi creat o discriminare fata de furnizorii privati de servicii de sanatate, potrivit unor opinii din sistem.

CNAS spune ca, daca masura ar fi vizat si spitalele private, era necesara modificarea sumelor alocate intregului sistem, ceea nu ar fi fost posibil.

"Spitalele private si cele publice aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate primesc aceleasi sume in functie de clasificarea spitalelor, situatie reglementata in 2015. Insa, pe langa aceste sume, spitalele private percep de la pacienti coplata, sumele fiind consistente, iar cazurile internate sunt selectate.

In schimb, in spitalele publice ajung toate cazurile grave, foarte grave, oameni ai strazii", au explicat reprezentantii CNAS pentru News.ro.

In plus, banii pentru majorarile salariale din sanatate au fost alocati de la bugetul de stat cu destinatie speciala, potrivit acelorasi surse.

Consiliul Concurentei a anuntat luni ca "suspecteaza ca prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unitatilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 si mentinute prin HG nr. 161/2016) se creeaza premisele unei diferentieri intre furnizorii privati si furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontarii serviciilor medicale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate".

"Consiliul Concurentei intelege necesitatea cresterii salariale din domeniul sanitar, investigatia declansata avand drept scop analizarea conformitatii masurilor adoptate cu regulile in materie de concurenta", a precizat autoritatea.

Guvernul sustinea, la adoptarea masurii, ca majorarea salariilor din sectorul public de sanatate are un impact bugetar de aproximativ 1,7 miliarde de lei anual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salarii medici Consiliul Concurentei CNAS , #salariu