"Baietii destepti" din universitati castiga mai mult decat laureatii Nobel

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 15:47
9247 citiri
"Baietii destepti" din universitati castiga mai mult decat laureatii Nobel
Foto: Gandul

Asociatia pentru educatie si cercetare EDU CER din Romania cere Guvernului, Curtii de Conturi si Agentiei Nationale de Integritate sa investigheze modul in care "baieti destepti" din sistemul universitar si academic primesc de la statul roman, incalcand Codul Muncii, salarii lunare nete de 4-5 ori mai mari decat ale presedintelui Romaniei.

"Nu exista nici un membru al Academiei Franceze sau Engleze, cele mai prestigioase Academii de Stiinte din lume, care sa primeasca un salariu de la stat mai mare decat salariul presedintelui Frantei sau al primului ministru britanic.

Nu intamplator, cei peste 70 de rectori din Consiliul National al Rectorilor s-au opus in unanimitate noului proiect al Legii Educatiei Nationale, pentru ca le afecteaza singurele interese care conteaza cu adevarat pentru domniile lor, puterea si banii. Cei care se opun noului proiect de lege a Educatiei Nationale sunt exact profitorii 'sistemului' academic actual: unul pur clientelar, macinat de clanuri, coruptie, impostura si dorinta de imbogatire a sefilor de gasca", se arata in comunicatul de presa, remis Ziare.com de EDU CER, prin care se lanseaza campania "'Un singur salar', pentru orice bugetar!"

Marele jaf academic

In opinia asociatiei, aceste sume enorme "se scurg din bugetul de stat direct in buzunarele clanurilor si gastilor oligarhiei academice post decembriste, in cardasie cu clasa politica".

"Toate acestea anomalii sunt posibile datorita complicitatii institutiilor statului: Guvernul Roman, Fiscul, Curtea de Conturi si nu in ultimul rand rectorilor universitatilor sau conducerii Academiei Romane care tolereaza si incurajeaza astfel de angajati. In fapt, multe dintre personajele de mai jos, unii dintre ei impostori in stiinta autentica, primesc de la statul roman salarii lunare mai mari chiar decat laureati ai premiului Nobel!", se mai arata in comunicatul EDU CER.

Asociatia sustine ca angajatorii incalca cu buna stiinta prevederile Codului Muncii, care stipuleaza ca "durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana" (art. 111).

"Nu suntem pentru o salarizare egalitarista, expresie a unui populism revolut. Se pot castiga salarii oricat de mari in sistemul privat, daca sunt si legal impozitate", se mai arata in comunicatul citat.

EDU CER solicita Guvernului Romaniei sa verifice legalitatea situatiilor prezentate si sa ia masurile necesare.

De asemenea, EDU CER solicita Curtii de Conturi sa verifice cum au respectat conducerile insitutiilor publice mentionate mai jos Codul Muncii, iar Agentiei Nationale de Integritate sa se sesizeze din oficiu pentru nerespectarea legii privind declaratiile de avere si sa verifice legalitatea veniturilor mentionate in continuare.

Miliardari: cazuri concrete de salarii ilegale

Comunicatul EDU CER prezinta cateva exemple concrete de profesori universitari care incaseaza lunar salarii impresionante, de sute de milioane de lei.

1) Prof. dr. Catalin Zamfir, profesor, director, cercetator, academician, etc. etc., a incasat in anul 2007 salarii totale de 350 312 Ron: adica un salariu mediu lunar de peste 290 milioane de lei (29 192 Ron/luna mai precis - deci aproximativ 7100 Euro net pe luna).

Sursele din care dr. Zamfir a castigat acest salariu este bugetul de stat prin urmatoarele cumuluri: profesor la Universitatea din Bucuresti, salariu de director la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane, profesor la Universitatatea in Oradea, profesor la Universitatea din Pitesti, profesor la Institutul Adventist, indemnizatia de membru al Academiei Romane.

2) Prof. Dr. Elena Zamfir (sotia celui de mai sus): a incasat in anul 2007 salarii totale de 314 264 Ron: adica un salariu mediu lunar de peste 260 milioane de lei (26 188 Ron/luna mai precis).

Sursa acestui salariu de peste 4 ori mai mare decat al presedintelui statului roman: Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Stat din Oradea, Universitatea Emanuel din Oradea, Universitatea din Pitesti, Universitatea din Constanta, Universitatea Petre Andrei din Iasi si Universitatea Adventista din Cernica (!).

"Doamna Zamfir cumuleaza ilegal salarii de la 4 universitati de stat si 3 univerisati private. Averea familiei de universitari Zamfir mai numara 4 apartamente, doua masini (Volvo si VW) si conturi bancare de sute de mii de euro!", se mai arata in comunicatul EDU CER.

3) Prof. dr. Florian Popa, profesor, rector UMF-Bucuresti, deputat PSD, academician, director, medic, etc.: a incasat in anul 2008 salarii totale de 314 449 lei, adica un salariu mediu lunar de 26 204 lei.

4) Prof. dr. Ecaterina Andronescu, rector, profesor, senator PSD: a incasat de la stat in anul 2008 salarii totale de 183 140 Ron, adica un salariu mediu lunar de la stat de 15 260 Ron. Doamna Andronescu a incasat acest salariu prin cumul triplu de functii si salarii: profesor universitar, rector si parlamentar.

5) Prof. dr. Andrei Marga (vicepresedinte PNL), rectorul UBB-Cluj, un alt mare contestatar a Legii Educatiei Nationale, si-a completat ilegal in declaratia de avere in anul 2009 in dreptul salariului 'conform fisei fiscale' !

"La fel a procedat si sotia sa, dna Delia Marga : prin urmare nu putem retine decat cele 4 apartamente pe care familia de universitari Marga, ambii cu functii de conducere in aceeasi universitate de stat, le detin", se mai arata in comunicatul citat.

6) Prof. dr. Nicolae Robu, rector la Universitatea Politehnica Timisoara si senator PNL: a incasat de la stat in anul 2007 salarii totale de 191 012 Ron, adica un salariu mediu lunar de la stat de 15 917 Ron, prin cumul triplu de functii: profesor universitar, rector si parlamentar.

7) Prof. dr. Dan Balteanu si clanul geografilor multimiliardari: in luna aprilie 2009 toate agentiile de stiri din Romania prezentau o situatie "spectaculoasa", profesori de la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti primeau salarii lunare catalogate ca "ocazionale" de sute de milioane de lei vechi.

Mai precis: prof. dr. Erdeli George 36 842 lei, prof. dr. Ciulache Sterie 33 931 lei, prof. dr. Ielenicz Mihai 28 204 lei, prof. dr. Grecu Floare 27 839 lei, etc., desi Universitatea din Bucuresti se apropia de faliment.

Numele de mai sus fac parte din "echipa" academicianului Dan Balteanu. Desi in calitatea de director al unei institutii publice era obligat sa isi posteze declaratia de avere, acesta nu si-a facut-o publica deci nu se cunosc salariile pe care le primeste lunar.

Domnul Balteanu este simultan profesor la Universitatea din Bucuresti, profesor la Universitatea din Craiova, Universitatea din Galati, director la Institutul Geografic al Academiei Romane, membru in conducerea Institutului Social Roman (Institutul fondat in perioda 2000-2004 de camarila universitara a lui Adrian Nastase si finantat de Ministerul Educatiei), primeste indemnizatie de academician, indemnizatie de merit pe viata, etc. etc.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#salarii universitati, #cumul salarii profesori universitari, #andrei marga, #Ecaterina Andronescu , #salariu