Ziare.com

Bogdan Hossu, despre secretele legii salarizarii: Vom intra intr-un conflict social. Nu pe furt de informatie se construieste o politica stabila Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 08:36

   

Bogdan Hossu, despre secretele legii salarizarii: Vom intra intr-un conflict social. Nu pe furt de informatie se construieste o politica stabila Interviu
Desi proiectul legii salarizarii bugetarilor ar trebui sa fie adoptat in Guvern pana pe 31 martie, el ramane un mare secret. "Ceea ce s-a prezentat la discutii era de rasul curcilor. Nu pe un sistem de furt de informatie se construieste o politica stabila", afirma liderul confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Hossu a exclus varianta dublarii salariilor si a facut reprosuri severe actualului guvern in general si ministrului Muncii in special: "Cu filosofia dnei ministru, vom intra intr-un conflict social greu de evaluat astazi intre lucratorii din sectorul economic si cel bugetar. De aici consecinte greu de calculat pe piata muncii si in politica economica romaneasca."

Probleme sunt si in proiectul de modificare a legii functionarilor publici, si el nediscutat pana acum cu partenerii sociali, desi are acelasi termen de adoptare, 31 martie: "prietenii politicienilor pot deveni functionari publici pentru ca nu mai trebuie sa dea un examen. Prin asimiliare in baza unei experiente si la solicitarea ordonatorului de credit, pot sa fie asimilati unui functionar public automat".


Aveti primit oficial de la Ministerul Muncii un proiect al legii salarizarii unitare a bugetarilor?

Nu. Avem o promisiune ca probabil dupa intalnirea de luni sau marti cu sectorul din administratia publica sa primim un text, care va fi perfect intrucat indeplineste toate solicitarile colegilor din diferitele federatii din diferitele sectoare.

Adevarul e ca multi lideri sindicali s-au declarat multumiti dupa discutiile cu dna ministru Vasilescu.

Cei care s-au declarat multumiti cred ca nu realizeaza dimensiunea legii ca atare si faptul ca ea are trei compenete mari: corpul legii propriu-zise, care trebuie sa enunte cateva mecanisme de baza; anexa, care da salariul de baza pe diferitele specialitati, sectoare de activitate, functii si evolutia lor in timp; a treia componenta - sporuri.

Ceea ce s-a prezentat la discutii - si s-a si luat inapoi, ca era de rasul curcilor - a fost o grila cu salariile de baza fara sporuri, fara text. Este greu de facut o imagine clara cat timp nu ai desfasuratorul pe ansamblu.

Ceea ce ma ingrijoreaza nu e atat ierarhia in interiorul unui sector, cat echivalenta intersectoriala intre diferitele functii care sunt specifice diferitelor sectoare. Va dau un exemplu: un general de armata ar fi trebuit sa fie pe acelasi palier cu un judecator, cu un profesor universitar, cu un medic primar.

Dar avem un istoric complicat, pentru ca politicienii au incercat sa minta institutiile internationale care verificau asa ca au inghetat salariile de baza si au inventat o pleiada de sporuri in structura bugetara.

E greu de anticipat acum, pentru ca discutiile s-au facut numai la nivelul salariilor de baza si al evolutiilor lor pe 4 ani si au existat tot felul de declaratii contradictorii.

De exemplu, dna ministru al Muncii a spus ca in locul tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta vor da bani, dupa o saptamana a revenit si a anuntat ca va da vouchere de vacanta si indemnizatia de hrana. Dar daca vrei sa ajuti salariatul dai tichete de masa, nu indemnizatie de hrana, care are alt rol prevazut de lege.

Analiza de luni in comitetul confederal a aratat ca exista o stare de incertitudine si nemultumire chiar la cei care au fost la discutii pana acum, inclusiv pentru ca suntem sub presiune.

In ce sens?

Angajamentul politic este ca pe 31 martie proiectul sa fie inaintat Parlamentului. Deci e o presiune de timp si o lipsa totala de transparenta in constructia legislativa.

Pe 14 martie, cand vorbim noi, dvs nu ati primit nicio litera scrisa din proiectul care ar trebui adoptat de Guvern peste doua saptamani?

Exact. Si pentru ca proiectul sa fie adoptat pana pe 31 martie de Guvern, trebuie sa fie indeplinite niste proceduri: 10 zile pe site-ul ministerului, trecut prin Comisia de Dialog Social, trecut prin CES, avizat in Guvern ca initiativa legislativa.

Se poate?

Romania e tara tuturor posibilitatilor. Stam prost cu dialogul. Exista un nou guvern social democrat si in mod normal ar fi trebuit sa existe o intalnire cu toti partenerii sociali, macar ca mecanism de protocol, daca nu din interesul de a indentifica problemele si de a construi o agenda comuna, sustinuta de toti. Nu s-a realizat.

Suntem intr-o versiune noua de guvern, am incercat sa comunicam ca exista premisele unei stari conflictuale. Sa nu uitam ca exista cinci proiecte mari care au termen de intrare in Parlament pe 31 martie si iesire din Parlament pe 30 iunie: legea sanatatii, a educatiei, a salarizarii unitare, a functionarului public si codul economic al Romaniei.

Pe cate dintre ele au inceput discutii serioase pe text?

Pe niciunul. Legea salarizarii este din punct de vedere tehnic secret de serviciu. Se discuta pe niste tabele, dar nimeni nu are un draft.

Au iesit pe surse unele privind ordinea publica si apararea.

Da, mai avem si noi fotografiate cateva tabele de pe la discutii. Dar nu pe un sistem de furt de informatie se construieste o politica stabila. Aici nu e vorba sa pacalim, sa sanctionam pe cine greseste, ci sa construim impreuna un lucru durabil.

Teama mea este ca se va repeta experienta anilor trecuti, adica o lege care nu va avea durabilitate, va produce alte disfunctionalitati si rupturi.

E fezabil ce spune dna Vasilescu privind dublarea salariilor in urmatorii 4 ani?

Astazi fondul de salarii este de 62 de miliarde. Guvernul ar fi dispus sa aloce 7,5 - 8 miliarde pe an, adica 30-32 de miliarde. Deci cresterea medie va fi de 50%. Alt element de comparatie: dna ministru a declarat ca salariul minim pentru sectorul bugetar la capatul perioadei va fi 1.750 de lei. Astazi salariul minim e 1.450 de lei. Deci evident nu e vorba de dublare.

E posibil ca anumite categorii de salariati, datorita unor sporturi si unor conditii de munca, sa aiba venit salarial dublu si ma refer in primul rand la medici datorita unui cumul intre salariul de baza, sporuri, care nu stim deocamdata care sunt, si garzi. Un medic la capat de linie, maximul functiei si al vechimii, poate avea venit lunar peste salariul presedintelui.

Si nu salariul presedintelui urma sa fie varful sistemului bugetar?

Justificarea acestei idei, ca trebuie sa fie cel mai mare, e falsa. Trebuie sa fie retribuit adecvat.

Alt element care ne ingrijoreaza este ceea ce ne-a acuzat indirect dna ministru: ca nu acceptam cresteri de salarii. Cand ne-a prezentat gandirea schematica a ministerului privind salarizarea unica, a plecat de la ideea ca salariul minim pentru sectorul bugetar pentru anul 2020 sa fie aplicat de la 1 ianuarie 2018.

Noi, fiind confederatie, am pus intrebarea: dar salariul in sectorul economic cat va fi de la 1 ianuarie 2018? 1.550 de lei. Nu e normal, pentru ca e o discriminare in sens invers. Trebuie ca salariul de baza in sectorul bugetar sa fie egal cu salariul de baza la nivelul economiei nationale.

Cu filosofia dnei ministru, vom intra intr-un conflict social greu de evaluat astazi intre lucratorii din sectorul economic si cel bugetar. Desi ar trebui ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie cel mult egal cu cel din domeniul economic, vom ajunge sa fie cu mult mai mare. De aici un impact cu consecinte greu de calculat pe piata muncii si in politica economica romaneasca.

Inseamna ca forta de munca se va duce masiv spre sectorul bugetar care nu creeaza valoare adaugata la acelasi nivel ca sectorul economic si care, fiind limitat, va crea o presiune suplimentara pe forta de munca pentru migrare.

I-ati spus doamnei ministru aceste ingrijorari?

Unele da, unele nu, discutia pe subiectul acesta a durat o ora din care domnia sa vorbit 40 de minute. Ce n-am reusit sa ii spunem i-am transmis in scris, dar am constatat ca nu le-a prea citit.

O ultima remarca in privita legii salarizarii se refera la declaratiile politicienilor. Nu exista o viziune clara a dimensiunii si costurilor legate de salarizarea unitara. In continuare astazi nu exista o baza de date cu tot personalul bugetar. In noiembrie a fost emis HG-ul in aceasta privinta si atunci s-a incercat o mica lovitura reluata acum cu legea functionarilor publici.

Ce lovitura?

ANFP vrea sa scoata tot sectorul bugetar si sa-l mute la ei, indiferent ca sunt functionari publici sau personal contractual si consecintele vor fi mai multe: accesul public la baza de date, cu regim special, va fi zero; crearea infrastructurii va costa 15-20 de milioane; vor fi angajate cel putin 50 de persoane in plus la ANFP care sa se ocupe de chestiunea aceasta.

Doamna Vasilescu avertiza ca firmele lui Ghita au acces la tot ce inseamna baza de date cu salariati, cu pensii. Asa e?

N-au. Stiu insa ca exista o problema, pentru ca softul legat de Revisal nu apartine ITM. Dar asta e din cauza ca facem licitatii si contracte minunate. Va dau un exemplu, contractul facut cu UE pe vremea ministrului Paslaru pentru vestitul studiu pe care vor sa-l faca pentru salariul minim prevede expres ca obiectul apartine CE. Numai la noi se fac contracte in care programe dedicate nu sunt proprietatea institutiei.

Proiectul legii functionarilor publici l-ati discutat cu reprezentantii Guvernului?

Nici macar nu ne-au anuntat ca au pus-o in dezbatere publica, se pare ca de pe 1 pana pe 10 martie. Am aflat intamplator ca e pe site, ministrul Consultarii Publice si Dialogului social mi-a spus ca au facut asa pentru ca din dezbaterea publica vin tot felul de observatii si dupa ce le primesc vor face discutia cu sindicatele, ca sa nu discutam de doua ori.

Dar pe textul pe care l-ati vazut pana la urma ce ati notat?

Va spun dupa prima citire doar. Se doreste ca tot personalul bugetar sa fie trecut in evidenta ANFP, ceea ce pune sub semnul intrebarii mai multe chestiuni. Am costatat ca practic se jongleaza intre termenul functionar public si personal bugetar.

Efectul e ca ii baga pe toti sub control total, inclusiv sub aspectul modalitatii de sanctionare, sub ANFP.

Pe elementele pe care le avem acum, practic toti "serelistii" pot deveni functionari publici. Eu folosesc termenul de SRL, pentru ca in general acolo sunt prietenii politicienilor si pot deveni functionari publici, pentru ca nu mai trebuie sa dea un examen. Prin asimiliare in baza unei experiente si la solicitarea ordonatorului de credit, pot sa fie asimilati unui functionar public automat.

Rezerva de functionari publici dispare ca sens, pentru ca orice ordonator de credit poate sa-si introduca orice prieten sau coleg de partid.

Alta problema e ca, daca esti functionar public si esti ales intr-o organizatie sindicala, ai timp 15 zile sa te suspenzi din functia publica. Deci noi suntem pericolul public, sindicatele.

Ingrijorator e ca in dezbaterea publica nu a prea intervenit nimeni, nici macar partidele de opozitie.

Dar au intervenit in chestiunea OUG 6 si 9. Cum vedeti dvs aceste aceste normative?

Ca justificare logica ar fi corecte, daca ar exista un mecanism de transparenta pentru utilizarea anilor respectivi. Din diferite motive, peste 1.000 de proiecte europene sunt blocate, pentru ca ordonatorii din administratia locala nu le-au dus in termen la capat. E o bataie de joc pentru banii bagati pana atunci. Ar trebui alocat restul de bani cu o urmarire atenta a finalizarii obiectivului. Sigur, ordonatorii trebuie sa clarifice de ce nu au reusit sa finalizeze in timp proiectul.

Problema de fond nu e atat in alocarea banilor, cat in lipsa de transparenta a alocarii lor. Noi am propus sa fie creat prin lege un organism la nivelul fiecarui CJ, cu reprezentanti ai confederatiilor patronale, sindicale si societatii civile din judetul respectiv, CJ sa fie obligat sa prezinte toate proiectele inainte de a fi avizate, iar dupa avizare sa prezinte etapizarea de aplicare si distribuire a banilor.

Dar inca avem mentalilitatea comunista, daca sunt sef, fac dupa cum ma taie capul, nu trebuie sa raportez nimic nimanui, nu trebuie sa explic nimic, fac dupa cum ma taie capul. Si cand exista o nebuloasa legata de gestionare si administrare, in spirit tipic romanesc, masina de zvonuri circula. Tristetea e ca de multe ori cam 75% din ce e zvon se si adevereste.

Suntem la doua cicluri electorale complete si in Romania lucrurile nu se imbunatatesc, nu exista mentalitatea politicului aflat la putere sa construiasca un cadru legislativ ca si cum ar fi in opozitie. Gandirea e: sunt cu cutitul in mana, am tortul si il tai cum vreau eu, nu conteaza ca la sfarsit nu am am nici tort, nici cutit.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16516 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sectorul bugetar nu produce nimic

Pensionarii de astazi au produs dar in 89 pensiile erau de 100 dolari. Deci daca acesti oameni nu produc sau au produs atat de putin, de ce sa fie pensia minima 200 dolari sau cea speciala 500 dolari cand ar trebui sa fie 100, sau sa fie cresteri la salariile bugetarilor? Singurul care a realizat cresterea economica este sectorul privat.

 

Daca nu produce sa fie desfiintat ?

Pensionarii sa fie eutanasiati ? Si asa s-a distrus ce au creat pensionarii.
Daca sectorul privat este pructiv , de ce salariile sunt mizerabile ? Se lucreaza 12 ore si sunt platite 6.
Patronii sa faca salariile mari sa fuga toti bugetarii la ei.

socialistii au facut promisiunin cu nemiluita si acum se bazeaza pe

ceva cresterea economica si colectarile ANAF!
este cumva ca in povestea cu ...pasarea de pe gard!
desigur dincolo de culoarea politica si resorturile ei,bani mai multi in buzunare ramane scopul oricarui muritor!
din pacate nu exista o solutie,un sistem de salarizare universal valabil,datorita hatisului de paliere,functii,profesii si ...mult subiectivism!

Realitatea trista e ca inflatia dolarului

in ultimii 30 ani a dus 100 dolari atunci la 200 acum. Deci economic cam tot acolo ne aflam. Iar preturile au crescut prin aliniere cu cele europene. Guvernantii ar trebui sa inteleaga ca este o diferenta intre productivitate si umanitate si fara a dezvolta mediul privat ci doar a-l taxa nu vor fi bani. Bugetul de pensii poate fi usor crescut prin bani de la investitii, care oricum se scurg si sunt de 10 miliarde euro anual. Nu este normal ca unii sa fie mai egali decat altii: magistratii, medicii, pensionarii speciali ci ar trebui sa existe solidaritate cu majoritatea saraca a romanilor.

Secera ... In viata reala nu merge cu pomeni date

din pix de catre patron! Sunt alte reguli economice.
Nimenu nu sustine eutanasierea asistatilor sau bugetarilor, asa cum sustine PSD-ul impuscarea manifestantilor in strada, cu mitraliera AKM :(

Am explicat in comentariul anterior ca este doar o strategie de fidelizare a electoratului socialist, care va fi platita de catre restul cetatenilor tarii, care nu sunt bugetari.

In RO sunt 3.5 milioane de persoane care produc, pentru 5.5 milioane de asisitati si pentru 3.5 milioane de bugetari, care nu sunt altceva decat tot o forma de parazitism social.

Lui Dragnea ii lipsesc veniturile din impozitarea celor din Diaspora, dar asta este alta mancare e peste! Si in plus, Diaspora este traditional anti PSD :))) Ghinion !!!

Vom intra intr-o inflatie

..groaznica.Euro va creste la 6.4,apoi la 8.4,cred ca in max 1-2 ani.Toate economiile (celor care au asa ceva) se vor reduce intii cu 20%,apoi se vor injumatati.Bancile vor fi decimate,cele care nu cotizeaza la psd.
Se vor intoarce vremurile .Ati uitat inflatia din 90,2006,etc?Dar falimentarea bancorex,albina,bir,carpatica,banca romaneasca(acum),FNI,caritas,asirom,toate detinute de securisti?
Deci pomenile bugetarilor se vor face pe baza celor putini care mai muncesc.Tara asta nu produce nimic,duceti-va in portul Cta sa vedeti ce se exporta(si importa!),laminate,cereale,cherestea,ceva loganuri,ca in lumea a treia.Faptul ca niste excroci construiesc aiurea case (vezi Neptun-Olimp,de ex,falimentar),sau prin bucale,in cimp,asta nu inseamna ca produc ceva la pib.
Ati vazut ca avem la aceeasi populatiue de trei ori mai multi sparlamentari(si toti penali) ca in Olanda?Avem nevoie de ei?Cu siguranta nu,daca ii trimiteti acasa pe toti,sa vedeti ca tara merge muuuult mai bine.Muriti ba hotilor!

Scenariul nu e nou, doar ca e mai nerusinat

Nu au interesul sa construiasca ceva temeinic, umbla cu prosteala. Nimic despre echilibru, despre salariile si pensiile nerusinate si nemeritate. Nici nu cred ca isi fac planuri pe termen lung. Tot ce fac e subordonat unui scop: sa puna mana pe putere in totalitate, pana cand unii reusesc sa-si scape pieile si sa-si puna in siguranta averile, altii sa mai poata acumula ceva.
Nu au nici cea mai mica intentie legata de binele acestei tari. Se bazeaza pe cei cu minte mai putina, sau pe smecherii care intra in jocul lor. Cand va veni timpul sa plateasca integral salariile promise, vor lasa altora "onoarea" si vor tipa ca nu au fost lasati sa-si duca opera pana la capat.
Asa o ducem de 27 de ani, ne paseaza de la unii la altii, ei prospera, iar tara se duce de rapa. Scenariul nu e nou, doar ca e mai nerusinat si mai agresiv decat oricand. Si, as putea spune mai disperat, din cauza DNA. Dar rezolva ei repede si cu DNA. In primul rand cu DNA.

Sectorul bugetar OFERA SERVICII contra impozit pe venit.

Servicii sanitare, scolare, de aparare, de transport CFR si asistenta sociala.

Deci guvrnul este doar un gestionar al bugetului constituit din taxe, impozite si amenzi.

 

inca un membru al sistemului iese la atac

unde ai fost d-le boosu in 2010 cand besescu taia salariile cu 15% ale functionarilor. dar cand ciolos propunea in primavara anului trecut si chiar se angaja cu un nou proiect al legii salarizarii. te-ai trezit ursuletule. iti dam voi sa mai hibernezi

 

D-na IED a primit o noua misiune!

Sa ia pulsul sindicatelor!Si daca poate sa mai bage si o stramba!

 

Simpatic acest ersonaj

Eu nu am auzit niciodata sindicatele plangandu-se ca nu mai exista productie, ca uzinele si fabricile s-au distrus.
Doar la imparteala banilor apar, in rest la cutia lor.
Problema tarii nu e ca nu se impart corect 100% resursele, problema este ca Romania nu are resurse, ea fiind transformata in piata de consum.

 

Foarte interesant

Foarte interesanta este reactia medicilor (care se presupune ca au cat de cat scoala) : se bucura la niste promisiuni de crestere a salariilor fara sa scoata un cuvant despre conditiile unde isi vor desfasura activitatea pentru a fi platiti !
In momentul de fata sistemul sanitar romanesc seamana mai degraba cu cel din timpul razboiului cand se dadeaua ingrijiri medicale direct pe campul de lupta, printre gloante si proiectile !
Cu o singura diferenta : cei de atunci nu cereau spaga soldatilor !
Si inca o intrebare : daca vor creste salariile doctorilor va creste automat si spaga ?

Interesant

Tota lumea stie ca mafia PSD arunca la "mishto" cu cresteri de pensii, salarii si ajutoare sociale (fara nici o sustinere economica) pentru a inchide gura unor categorii sociale care chiar au nevoie de aceste mariri !
De ce ?
Pentru ca aceste categorii sa nu se alature protestelor deja existente, iar mafia PSD sa poata hacui in liniste justitia si mai ales DNA-ul !

 

Tactica

Tactica mafiei PSD e simpla : dupa ce ne-au furat 27 de ani, acum incearca sa-si acopere urmele, fara sa tina seama de viitorul Romaniei !
Pe borfashi nu-i intereseaza viitorul Romaniei, ci numai sa nu ajunga la puscarie !
Iar sindicatele sunt masa perfecta pentru manipulare, cu promisiuni nesustenabile economic !
Acum pe bune : cine crede in promisiunile lui Olguta Centurista ?

 

Foarte usor

Este foarte usor sa manipulezi cu promisiuni aiuritoare o populatie adusa la saracie lucie si la disperare dupa 27 de ani in care ai furat-o si ti-ai batut joc de ea fara nici o remuscare!

 

Strategia PSD de a isi fideliza un nou public care sa ii voteze este

limpede ca apa de izvor: fac pomeni pre-electorale bugetarilor, care depind de "generozitatea" socialistilor. Este vorba de o masa de aproximativ 3.5 milioane. Cum masa asistatilor scade vertiginos, din cauze naturale, Dragnea incearca sa refaca masa de viitori alecgatori perin aceste manevre. Chit ca ii dezbina pe romani in doua tabere: bugetarii asistati si cei care muncesc "la liber".

Strategia lui Dragnea nu este rea, si urmareste contracararea masei de 3-5 milioane de romani cu drept de vot din Diaspora!

Iata cum se asigura perpetuarea comunismului de cumetrie in Romania! Iata cum unii isi pot face palate si in acelasi timp vacante exotice, in timp ce majoritatea isi numara banii de doua ori, inaintea sfarsitului de luna... Un adevarat socialism, o teleormanizare programata.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor