"Bugetul Familiei" - programul national de educatie financiara

Sambata, 15 Mai 2010, ora 15:54
2806 citiri
"Bugetul Familiei" - programul national de educatie financiara

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor Romania, sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, desfasoara in un program national de educatie financiara numit "Bugetul Familiei".

Programul se adreseaza actualilor si potentialilor consumatori de produse si servicii financiare din Romania, dar si acelor persoane care vor sa aiba un control mai strict asupra propriilor finante. Acesta isi propune sa aduca mai aproape de consumatori notiunile de baza ale lumii financiare moderne si sa le ofere acestora instrumente practice de calcul ale bugetului personal si modalitatile in care pot evita situatiile de supraindatorare.

Pe langa informatiile redactate de catre specialisti intr-un limbaj accesibil si usor de inteles, site-ul le ofera vizitatorilor acces la experti financiari, care raspund in doar cateva ore intrebarilor legate de buget si finante personale.

In plus, au fost organizate dezbateri publice sub sigla "Bugetul Familiei" in cinci orase importante din tara, ultima oara fiind la Galati, la care au participat peste 150 de autoritati, ONG-uri si jurnalisti.

De asemenea, programul a mai cuprins realizarea de materiale de informare adresate consumatorilor de servicii financiare (Ghidul tau pentru buget, Contracte financiare pe intelesul tuturor), organizarea in Bruxelles, Belgia, a unei dezbateri privind necesitatea unui program de educatie financiara in Romania la care au participat jurnalisti romani si reprezentanttnti ai celor mai importante asociatii de protectia consumatorilor din Europa (DG Sanco, DG Markt, DG Employment si Eurofinas), organizarea unei conferinte despre transpunerea in legislatia din Romania a directivei privind creditul de consum, la care au participat reprezentanti ai celor mai importante asociatii ale industriei financiare din tara, cat si organizarea unei dezbateri pe tema importantei educatiei financiare la care au fost invitati reprezentanti ai celor mai importante institutii de presa din Romania, care au contribuit cu recomandari despre cum poate fi imbunatatit programul "Bugetul Familiei".

Anul trecut, programul "Bugetul Familiei" a fost inclus in baza de date a Comisiei Europene pentru educatie financiara, un proiect menit sa incurajeze initiativele de imbunatatire a cunostiintelor financiare ale consumatorilor.

Anul acesta se mai are in vedere, pe langa realizarea unui "Ghid al educatiei financiare", program care va fi prezentat de-a lunul unor training-uri, primul fiind organizat la Bucuresti pe 3-4 iunie, la cel putin 10 organizatii neguvernamentale locale, vor continua dezbaterile in alte sapte orase din tara, si este posibil ca de anul viitor elevilor clasei a X-a de la liceele economice sa li se predea "Educatia financiara".

Proiectul este realizat cu sprijinul Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private si este derulat in colaborare cu compania de credite de consum Provident Financial Romania, care face parte dintr-un grup britanic cunoscut. Partenerii programului sunt Centrul European al Consumatorilor Romania, Consiliul Concurentei si Junior Achievement Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#program educatie financiara, #Bugetul Familiei , #salariu