Castigul salarial mediu net a crescut in martie la 1.509 lei

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 11:54
1308 citiri
Castigul salarial mediu net a crescut in martie la 1.509 lei

In luna martie 2010, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.074 lei, cu 6,9% mai mare fata de luna precedenta.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.509 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 98 lei (6,9%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (4345 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (794 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna martie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 106,7%, arata datele publocate, miercuri, de INS.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 132,1%, cu 8,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2010. In luna martie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna februarie 2010, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu pentru anul 2009, prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (tichete cadou) si realizarilor de productii mai mari.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 35,1% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 34,7% in intermedieri financiare, intre 22% si 25% in activitati de fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intre 13% si 19% in captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, colectarea si epurarea apelor uzate, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Cresteri intre 10% si 13% s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de editare, activitati de posta si de curier, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Scaderile castigului salarial mediu net din luna martie 2010 fata de luna precedenta au fost nesemnificative inregistrandu-se in activitatile de cercetare-dezvoltare (-0,6%), respectiv de sanatate si asistenta sociala (-0,1%), ca urmare a acordarii de premii ocazionale in primele doua luni ale anului 2010.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in activitatile de administratie publica (2,9%) si invatamant (5,0%), urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a sumelor din alte fonduri si a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009). In activitatile de sanatate si asistenta sociala (-0,1%) s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%.

O tânără care a obținut o creștere consistentă de salariu a divulgat strategia care a funcționat: "Munca zgomotoasă câștigă întotdeauna, nu munca grea"
O tânără care a obținut o creștere consistentă de salariu a divulgat strategia care a funcționat: "Munca zgomotoasă câștigă întotdeauna, nu munca grea"
O tânără care a reușit să obțină o creștere substanțială a salariului a relatat strategia simplă pe care a folosit-o fără să implice munca excesivă. Avni Barman a lucrat la...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#salariu martie, #crestere salariu, #salariu mediu net , #salariu