Cat costa statul de drept? (Opinii)

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 23:57
4322 citiri
Cat costa statul de drept? (Opinii)

Inteleg constrangerile bugetare care fac dificila plata drepturilor salariale castigate de bugetari in instanta.

"Nu sunt bani la buget. Daca am plati si am pune in aplicare toate aceste titluri executorii ar insemna sa depasim deficitul stabilit prin acordul cu FMI. Am inteles de la cei de la Ministerul Finantelor ca ar fi vorba de o suma de aproximativ 9 miliarde de lei", a declarat presedintele comisiei de buget - finante din Camera Deputatilor.

Dupa cum am mari suspiciuni in privinta corectitudinii acestor hotarari judecatoresti, cat timp, pe de-o parte, instantele sunt profund politizate, iar pe de alta parte judecatorii si-au aparat prin ele chiar propria cauza, caci parte dintre aceste hotarari stabilesc chiar drepturi salariale ale magistratilor, ceea ce e aberant. Dar chiar si asa fiind, formula aleasa de Putere pentru a eluda aceste hotarari, adica esalonarea platilor pana in 2016 mi se pare o smecherie periculoasa, din mai multe motive.

Practic, guvernul incalca o hotarare judecatoreasca, comitand ceea ce unui om obisnuit nu i-ar fi permis. Sa zicem ca un om obisnuit are o datorie statuata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Ce credeti ca i s-ar intampla daca ar refuza sa o plateasca la solicitarea creditorului si ar stabili unilateral un grafic de restituire a datoriei intins nu pe cateva luni, ci pe 5 ani? I s-ar intampla o intalnire deloc placuta cu executorul judecatoresc, care i-ar pune sechestru pe bunuri si i le-ar scoate apoi la vanzare astfel incat si-ar plati datoria fortat. Sigur ca statul nu va pati asa ceva, singurul risc fiind ca CCR sa-i tranteasca reglementarea.

Exemplul dat societatii romanesti de insusi Guvernul Romaniei este extrem de periculos caci el pune sub semnul intrebarii obligativitatea hotararilor judecatoresti, o situatie indamisibila intr-un stat de drept. Si asa Justitia din Romania are o credibilitate minima, si asa aplicarea legii este in mare suferinta, asa ca exact acest semnal lipsea. Un beneficiar al hotararilor judecatoresti cu aplicare esalonata pe 5 ani nu se va simti la randul sau indreptatit sa nu-si mai indeplineasca obligatiile, cel putin fata de stat, pe acelasi motiv - "n-am". De ce n-ar avea voie fiecare roman ceea ce are voie guvernul?

Apoi, daca am fi avut macar o esalonare pe un termen rezonabil, cateva luni, un an, ar mai fi fost cum ar mai fi fost, insa termenul este cu mult prea lung, caci, avand in vedere chiar o rata a inflatiei mica, pana in 2016 suma restituita, daca va fi restituita pana la urma, va avea o valoare reala cu mult mai mica decat la pronuntarea hotararii judecatoresti. Ce penalitati ar acumula un om obisnuit daca ar amana 5 ani plata unei datorii? Sau ce doabanzi ar produce in 5 ani suma datorata?

Daca ne uitam la graficul de esalonare a platilor stabilit de guvern vom vedea ca cea mai mare parte a banilor, adica 95%, urmeaza sa fie platita din 2013 pana in 2016, adica de viitorul guvern. Actuala putere arunca peste gard un bolovan care nu va fi mai usor de dus, avand in vedere ca in perioada aceea urmeaza sa fie platite si alte datorii publice, acumulate de la declansarea cirzei si care vor ajunge atunci la scandenta. Si daca acum a mers cu esalonarea, ce va impiedica guvernul de atunci, indiferent care va fi el, sa zica din nou ,,n-am" si sa decida o reesalonare pe inca niste ani, evenatual pana la calendele grecesti.

Pana la urma alegerea e una singura si foarte clara. Suntem sau nu un stat de drept? Daca da, atunci hotararile judecatoresti trebuie respectate fara cracnire. Judecatorii incalca legea si politizeaza actul de justitie? Daca ar exista vointa politica reala pentru reformarea ei, pana la urma ar fi inlaturata si aceasta disfunctionalitate sau macar suspiciunea de disfunctionalitate. Dar aceasta vointa nu exista, ca dovada trantirea proiectului care inasprea conditiile si procedurile de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Eu cred insa ca statul de drept valoreaza mai mult de 9 miliarde de lei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#drepturi salariale bugetari, #salarii bugetari instanta 2016 , #salariu