Ziare.com

CCR explica de ce nu au crescut salariile bugetarilor

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:22

   

CCR explica de ce nu au crescut salariile bugetarilor
Curtea Constitututionala a Romaniei a explicat de ce salariile bugetarilor nu au putut reveni pana acum la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%. Desi admit ca masura are caracter temporar, judecatorii aduc ca argument "conditiile financiare mai dificile" decat se credea initial.

Judecatorii sustin ca legiuitorul are obligatia de a aduce veniturile la nivelul initial, fara a face precizari cu privire la modalitatea concreta de realizare a acestui proces, transmite postul de televiziune Digi 24.

Ponta vrea cota diferentiata de impozit pe salariu din 2013

Aceste explicatii sunt incluse in motivarea Deciziei 199/2011 din 6 martie 2012, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in 2011 a personalului platit din fondurile publice. Motivarea deciziei a fost publicata vineri in Monitorul Oficial.

Problema de drept a revenirii salariilor a fost invocata in fata mai multor instante civile din tara. Autorii exceptiei au sustinut ca dispozitiile legale referitoare la cresterea salariilor din 2011 doar cu 15% sunt neconstituttionale, intrucat incalca dreptul intern si pe cel international privind egalitatea in drepturi, dreptul la munca si protectie sociala.

"Solutia legislativa criticata a fost determinata de apararea securitatii nationale, concept care nu implica numai securitatea militara, ci si o componenta economica si sociala. Astfel, nu numai existenta unei situatii manu militari atrage aplicabilitatea notiunii de securitate nationala, ci si alte aspecte din viata statului - precum cele economice, financiare, sociale - care ar putea afecta insasi fiinta statului prin amploarea si gravitatea fenomenului", se arata in motivarea deciziei Curtii Constitutionale.

Prin Decizia 1.414 din 4 noiembrie 2009, Curtea a statuat ca situatia de criza financiara mondiala ar putea afecta, in lipsa unor masuri adecvate, stabilitatea economica a tarii si, implicit, securitatea nationala.

"Curtea a constatat ca se mentine in continuare pa parcursul anului 2011 existenta unei amenintari la adresa stabilitatii economice a tarii si, deci, implicit la adresa securitati nationale, in acest sens avand in vedere expunerea de motive la legea criticata".

Tot judecatorii Curtii Constitutionale spun ca se mentine contextul de criza economica, intrucat conditiile financiare s-au dovedit a fi mai difcile decat s-a anticipat initial, activitatea economica a tarii fiind in continuare marcata de recesiune".

"Exista un raport just de proportionalitate intre masura criticata si situatia care a determinat-o, respectiv criza economica accentuata, pastrandu-se un echilibru just intre cerintele de interes general ale colectivitatii si protectia drepturilor fundamentale ale individului", mai scriu judecatorii Curtii in motivarea deciziei din 6 martie 2012.

Kelemen Hunor: Cand am plecat, eram pregatiti pentru cresterea salariilor cu 15%

Acestia concluzioneaza ca este in acelasi timp o obligatie sub conditie care va duce la revenirea etapizata a cunatumului drepturilor salariale la nivelul anterior Legii 118/2010.

Problema reintregirii salariilor a fost amplu disputata in ultima perioada, devenind subiect de disputa intre Putere si Opozitie.

Victor Ponta a anuntat o crestere de 8% pentru bugetari in prima etapa in iunie, si o a doua etapa la sfarsitul anului. Pe de alta parte, democrat-liberalii spun ca erau bani suficienti pentru ca in iunie sa se dea toti banii.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2444 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dar cum se explica faptul ca in timp ce angajatii

nu primesc salariul intreg, statul infiintaza 2 ministere?? Pe aia ii remunereaza cu 85% din salar sau cu 100%?? Cit de normal este ca in timp ce multi bugentari au inca salariile afectate de criza, guvernul sa remunereze 2 ministere suplimentare doar ca sa-si satisfaca clientela politica ?? In mod normal ar trebui sa ne comunice cam citi bani vor fi alocati de la buget celor 2 ministere pe parcursul urmatoarelor 6 luni!!

 

Bine

c-au fost bani pentru marirea pana la nesimtire a salariilor si pensiilor voastre, magistrati corupti si infractori !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor