CCR explica de ce nu au crescut salariile bugetarilor

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:22
2788 citiri
CCR explica de ce nu au crescut salariile bugetarilor

Curtea Constitututionala a Romaniei a explicat de ce salariile bugetarilor nu au putut reveni pana acum la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%. Desi admit ca masura are caracter temporar, judecatorii aduc ca argument "conditiile financiare mai dificile" decat se credea initial.

Judecatorii sustin ca legiuitorul are obligatia de a aduce veniturile la nivelul initial, fara a face precizari cu privire la modalitatea concreta de realizare a acestui proces, transmite postul de televiziune Digi 24.

Ponta vrea cota diferentiata de impozit pe salariu din 2013

Aceste explicatii sunt incluse in motivarea Deciziei 199/2011 din 6 martie 2012, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in 2011 a personalului platit din fondurile publice. Motivarea deciziei a fost publicata vineri in Monitorul Oficial.

Problema de drept a revenirii salariilor a fost invocata in fata mai multor instante civile din tara. Autorii exceptiei au sustinut ca dispozitiile legale referitoare la cresterea salariilor din 2011 doar cu 15% sunt neconstituttionale, intrucat incalca dreptul intern si pe cel international privind egalitatea in drepturi, dreptul la munca si protectie sociala.

"Solutia legislativa criticata a fost determinata de apararea securitatii nationale, concept care nu implica numai securitatea militara, ci si o componenta economica si sociala. Astfel, nu numai existenta unei situatii manu militari atrage aplicabilitatea notiunii de securitate nationala, ci si alte aspecte din viata statului - precum cele economice, financiare, sociale - care ar putea afecta insasi fiinta statului prin amploarea si gravitatea fenomenului", se arata in motivarea deciziei Curtii Constitutionale.

Prin Decizia 1.414 din 4 noiembrie 2009, Curtea a statuat ca situatia de criza financiara mondiala ar putea afecta, in lipsa unor masuri adecvate, stabilitatea economica a tarii si, implicit, securitatea nationala.

"Curtea a constatat ca se mentine in continuare pa parcursul anului 2011 existenta unei amenintari la adresa stabilitatii economice a tarii si, deci, implicit la adresa securitati nationale, in acest sens avand in vedere expunerea de motive la legea criticata".

Tot judecatorii Curtii Constitutionale spun ca se mentine contextul de criza economica, intrucat conditiile financiare s-au dovedit a fi mai difcile decat s-a anticipat initial, activitatea economica a tarii fiind in continuare marcata de recesiune".

"Exista un raport just de proportionalitate intre masura criticata si situatia care a determinat-o, respectiv criza economica accentuata, pastrandu-se un echilibru just intre cerintele de interes general ale colectivitatii si protectia drepturilor fundamentale ale individului", mai scriu judecatorii Curtii in motivarea deciziei din 6 martie 2012.

Kelemen Hunor: Cand am plecat, eram pregatiti pentru cresterea salariilor cu 15%

Acestia concluzioneaza ca este in acelasi timp o obligatie sub conditie care va duce la revenirea etapizata a cunatumului drepturilor salariale la nivelul anterior Legii 118/2010.

Problema reintregirii salariilor a fost amplu disputata in ultima perioada, devenind subiect de disputa intre Putere si Opozitie.

Victor Ponta a anuntat o crestere de 8% pentru bugetari in prima etapa in iunie, si o a doua etapa la sfarsitul anului. Pe de alta parte, democrat-liberalii spun ca erau bani suficienti pentru ca in iunie sa se dea toti banii.

Citeste si:
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Sursa: Ziare.com