Ziare.com

Cat a ajuns salariul mediu net in februarie si ce scaderi s-au constatat dupa trecerea contributiilor la angajat

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 10:42

   

Cat a ajuns salariul mediu net in februarie si ce scaderi s-au constatat dupa trecerea contributiilor la angajat
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, in februarie, in crestere usoara fata de luna precedenta, cu 3 lei sau 0,1%, potrivit informatiilor publicate miercuri de Institutul National de Statistica.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.134 lei), iar cele mai mici, in hoteluri si restaurante (1.499 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,2%.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2018.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2018 s-au datorat acordarii de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performante deosebite, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 12,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; de 10,1% in fabricarea produselor din tutun; intre 3,5% si 7,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea echipamentelor electrice.

Cresteri salariale intre 1,5% si 3% au avut loc in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, alte activitati de servicii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cercetare-dezvoltare.

Pe de alta parte, scaderi ale castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale); intre 3% si 5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi pe apa, alte activitati industriale; intre 2% si 2,5% in colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea altor mijloace de transport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+1,1%) si in administratie publica (+0,6%).

Castigul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala (-2,1%) comparativ cu luna precedenta.

Scaderi cauzate de trecerea contributiilor

Comparativ cu luna noiembrie 2017, inainte de trecerea contributiilor de la angajator la angajat, castigul net in industria extractiva - petrol brut si gaze naturale - a scazut de la 4.803 lei la 4.256 lei.

In sectorul extractiei de carbune, castigul mediu salarial net a scazut de la 3.055 lei la 2.857 lei. Pentru alte activitati extractive, castigul a cazut de la 1.961 lei la 1.740 lei.

Per total industrie extractiva, castigul a scazut de la 3.570 lei la 3.249 lei, potrivit Profit.ro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2944 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deci, tov. ministru Lia Olguta Vasilescu

ce ai de spus, ca tare priceputa mai esti tu? Cum ramane cu cele promise de voi, pentru a obtine un vot? Habarnisti care nu realizati ce trebuie facut si de unde trebuie inceput.Poate ne explica tov. ministru si de unde se iau banii dati suplimentar la parlamentari, alesii locali, ... Ca doar noi suntem doua Romanii intr-una singura!Nenorocitilor !Prea va bateti joc de neamul vostru, tradatori nerusinati!

 

incepe sa va fie clara ingineria financiara marca valcov&dragnea ?

acum inghititi galusca.
si nu uitati sa stati cuminti acasa la televizor.
acolo o sa vi se spuna cat de bogati si fericiti sunteti.
sa nu cumva sa va dea prin cap s ii stricati ploile lui daddy sau chiar sa il bagati la zdup ! inca nu a terminat treaba inceputa de un an... este un pic constipat, de aceea nu-i iese asa cum si-a dorit el.

la munca, saracilor, si fuguta la impozite. daddy are nevoie de banii si munca voastra, proletarilor !

 

Limpede!!

Intr-un an cu cresteri "fantastice" :"Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,2%."
Mai mult fata de luna precedenta a scazut cu 0.2%.
Daca acesta crestere ar fi distribuita uniform ar fi ceva dar la unii a scazut si la "ai nostrii" a crescut!!!
Bugetarii nostri,alesii nostri,guvernantii nostrii trai pe vatrai!!!

Nu sunt de acord cu revolutia fiscala in domeniul salarizarii,

dar, cu aceasta ocazie, au inceput sa iasa la lumina multe abuzuri si inechitati care existau (si inca mai exista) in salarizarea bugetara (si nu numai).
Stim ca au pierdut la net cei scutiti de plata impozitului (datorita faptului ca s-a redus cota de impozitare, dar s-au marit cotele pentru asigurarile sociale, pentru ca fondurile respective sunt in mare suferinta). Faptul ca unii sunt scutiti de plata impozitului, este, in mod evident, o inechitate. Nu cred ca se poate face o contestatie pornind de la o situatie inechitabila fata de restul salariatilor. Asta este, pomana cu scutirea de impozit are acum o valoare mai mica.
Un alt exemplu este cu buclucasele sporuri. Pe fostele salarii de baza mai mici, se ajunsese sa se calculeze sporuri care, nu de putine ori, depaseau salariul de baza. Un lucru anormal. Daca un salariat, cu aceeasi incadrare cu altul, la aceeasi meserie, lucreaza in conditii mai grele sau mai periculoase, chiar merita sa i se dubleze venitul prin aplicarea unui spor? Nu cred ca este corect. Normal ar fi salariatul respectiv sa aiba o alta incadrare.
Daca salariul de baza a fost marit, este de asteptat ca angajatorul sa nu mai poata onora sporurile vechi care erau la cote exagerate.

Corect este ca salariile nete de acum sa fie comparate cu cele din 2016, inainte de a incepe reforma fiscala si aplicarea noii legi a salariilor. Este normal sa apara la un moment dat diferente fata de o luna anterioara daca legea se aplica etapizat. Important este castigul fata de situatia existenta inainte de a fi intrat in vigoare noua lege.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor