Incepe dezmatul bugetar? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Iulie 2015, ora 07:31
13695 citiri
Incepe dezmatul bugetar? (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

In principiu, decizia de majorare a salariilor inaltilor demnitari este una corecta.

Nu poti avea o institutie bine condusa, indiferent cum se numeste ea, daca sefii sunt prost platiti. Nu mi se pare admisibil ca un presedinte de tara UE sa castige 1.500 de euro pe luna.

Dar nu cred ca majorarea se justifica atat prin argumentul anticoruptiei invocat de premierul interimar Oprea. La nivelul spagilor care apar in dosarele DNA nu cred ca dublarea sau triplarea salariului lunar are importanta. Coruptii de nivel inalt nu iau spaga ca sa traiasca, pentru ca nu le ajung lefurile ca unui marunt functionar, ci din lacomie, din dorinta de face averi pe care nu le vor face nici cu viitorul salariu.

Daca vrei anticoruptie serioasa, iei la puricat toate legile si procedurile pentru a descoperi bresele care faciliteaza coruptia. Asta e cea mai serioasa preventie.

Dar oferind lefuri mai mari, decente, confortabile, pentru functii importante dai sansa ca spre ele sa se indrepte si oameni competenti care nu au obsesia inavutirii, dar nici nu vor sa traga mata de coada. Si pentru ca sunt cinstiti, pana acum se duceau doar in mediul privat unde se poate castiga bine cu acte in regula.

Este important ca ei sa fie atrasi astfel spre functii publice. Dar vor avea acces la ele? Ajung aici la prima obiectie majora pe care o am privind cresterea lefurilor pentru functiile numite, pentru ca acelea elective sunt alta categorie.

Lefuri mai mari pentru premier si pentru ministri? In ordine. Dar pentru ce? Daca le dai bani mai multi, trebuie sa le impui si criterii manageriale pe masura. Poti impune exigente de performanta si chiar bonificatii in functie de ea, exact cum e in mediul privat.

Guvernantii nu au dreptul la lefuri mai mari doar pentru ca exista, ci in schimbul beneficiilor pe care le genereaza, performantei pe care o livreaza poporului si pe care poporul o simte in mod direct in viata lui de zi cu zi. Ati simtit aceasta performanta?

Daca maresti lefurile, dar nu impui si exigente pe masura, oare noile salarii le vor incasa cei competenti, despre care vorbeam, sau tot clienti politici si mai interesati de numiri?

Incurajezi reforma administratiei sau clientelismul cu miza mai mare?

Pe de alta parte, avem cred o problema in privinta momentului. Ca sa "vanda" decizia maririi mai mult decat substantiale a salariilor demnitarilor intr-o tara cu medici, profesori, cercetatori etc extrem de prost platiti, dl Oprea a impachetat-o impreuna cu anuntul unei majorari generale de lefuri la nivelul sectorului bugetar in cursul acestui an.

De aici lucrurile cred ca devin de-a dreptul periculoase. TVA la alimente a scazut, de la 1 ianuarie va scadea si TVA general. Deci cel putin in prima faza ne putem astepta la o gaura in buget despre care insusi ministrul Teodorovici anticipa ca va duce deficitul de anul viitor spre limita de 3%, daca nu chiar peste ea.

Pe fondul acesta, deja au fost decise cresteri ale salariului minim pe economie si ale salariilor personalului nedidactic din invatamant. Urmeaza, intelegem, si cresterea salariilor tuturor bugetarilor. De unde?

In condtiile in care investitiile au fost taiate, reformele in companiile de stat nici nu au inceput, arieratele statului catre firmele private se ridica la peste 300 de milioane de lei, iar ANAF fugareste doar mici evazionisti.

Peste gard, Grecia plateste pretul politicilor nesustenabile si al dezmatului bugetar. Este o lectie care ar trebui sa ne puna pe ganduri, sa ne indemne la prudenta maxima, dupa cum spunea si profesorul Mircea Cosea pentru Ziare.com: "Ma mira ca se fac cadouri populiste in conditiile in care nu are nimeni vreo garantie ca partea a doua a anului va fi atat de buna incat ne vom mentine cresterea si vom avea un buget stabil. Ar fi trebuit asteptat macar efectul contabil, pe hartie, al reducerii TVA la alimente, pentru a vedea daca ea este atat de eficienta sub aspectul colectarilor incat sa permita si alte flexibilizari".

In schimb, noi incepem sa aruncam cu bani. Si nu in investitii care sa genereze crestere economica, sa creeze premisele unei bunastari viitoare, ci in cresteri de salarii care nu exista nicio garantie ca in contextul relaxarii fiscale si al turbulentelor externe vor mai fi sustenabile.

Mi se pare un aventurism de neimaginat care ar putea avea un pret urias nu pentru Guvern, indiferent care va fi el, ci pentru tara. Un pret, pe care, repet, il vedem in Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#crestere salarii demnitari, #crestere salarii bugetari , #salariu