Majorarile salariale in Sanatate si Educatie ar putea fi adoptate cu incalcarea Constitutiei: Cine are curaj sa sesizeze CCR?

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 13:30
5720 citiri
Majorarile salariale in Sanatate si Educatie ar putea fi adoptate cu incalcarea Constitutiei: Cine are curaj sa sesizeze CCR?
Foto: Arhiva Hepta.ro

PSD si aliatii sai forteaza adoptarea legii prin care sunt majorate salariile in Sanatate si Educatie, cu toate ca se incalca astfel alte prevederi legale si chiar si Constitutia.

Deputatii PSD, ALDE si UDMR din comisiile de specialitate au adoptat marti majorarea cu 15% in medie a salariilor din Sanatate si Educatie, iar decizia finala de plen se va lua luni.

Daca legea va fi adoptata in forma actuala, fara sa prevada surse concrete de finantare, aceasta incalca practic Constitutia.

Mai mult, aceasta lege ar incalca o alta aflata deja in vigoare, cea a responsabilitatii fiscal-bugetare, lucru de asemenea neconstitutional.

Cei care au atras atentia asupra acestor nereguli au fost ministrul Muncii, Dragos Paslaru, si ministrul de Finante, Anca Dragu, care au facut trimitere la art. 9 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, care prevede la alin.1 ca "Nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului Guvernului (...) care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor in sectorul bugetar".

Incalca Parlamentul Constitutia daca adopta o lege care contravine flagrant unei legi deja in vigoare? Raspunsul este "da", dupa cum au explicat pentru Ziare.com Laura Stefan (Expert Forum) si Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale.

Laura Stefan: Constitutionalitatea legii poate fi pusa sub semnul intrebarii

Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum, a precizat ca articolul 1 din Constitutia Romaniei prevede, printre altele ca " (5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

"Acest principiu presupune faptul ca pe langa respectarea Constitutiei este obligatorie si respectarea legilor in vigoare la un moment dat. CCR a avut decizii numeroase in care a declarat neconstitutionale anumite acte normative pentru ca fusesera adoptate cu nerespectarea unor prevederi legale - adica incluse in legi, nu in Constitutie.

Asadar, este posibil ca la o eventuala atacare la CCR acest act normativ sa aiba vulnerabilitati din perspectiva art 1.5 din Constitutie, tocmai pentru ca nu a fost respectata prevederea legala care interzice promovarea actelor normative care conduc la cresteri salariale in sectorul bugetar cu mai putin de 180 de zile inainte de incheierea mandatului guvernului", a declarat Laura Stefan pentru Ziare.com.

De asemenea, aceasta a adaugat ca, in opinia sa, "pe langa aceasta vulnerabilitate, legea despre care discutam este analizabila si din perspectiva art 138.5 din Constitutie - (5) Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".

In plus, "in lipsa indicarii sursei de finantare pentru aceste cresteri salariale se poate pune sub semnul intrebarii constitutionalitatea legii", a subliniat Laura Stefan.

Augustin Zegrean: Daca nimeni nu sesizeaza CCR, ramane lege

Si Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, este de aceeasi parere.

"Curtea de multe ori a solutionat astfel de situatii: art. 5 lin 1 din Constitutie spune ca in Romania respectarea legilor este obligatorie. Deci si Parlamentul trebuie sa respecte legea. Mai este vorba si despre art. 138 din Constitutie, care spune ca orice lege care presupune modificarea bugetului trebuie sa arate sursa de finantare. Cineva trebuie sa atace legea la Curtea Constitutionala si Curtea stie ce are de facut", a declarat acesta pentru Ziare.com.

Intrebat cine poate ataca legea la CCR daca ea va fi adoptata totusi de Parlament, Augustin Zegrean a facut trimitere la art. 146 din Constitutie, potrivit caruia cei in masura sa faca acest lucru sunt presedintele Romaniei, Guvernul, un anumit numar de senatori si deputati, presedintii camerelor parlamentare, Inalta Curte sau Avocatul Poporului.

Pe de alta parte, intrebat ce se intampla daca, din ratiuni electorale, nu ataca nimeni legea la CCR, Augustin Zegrean a raspuns: "Ramane lege".

De altfel, fostul presedinte al Curtii ne-a dezvaluit ca nu ar fi o premiera.

"Sigur ca sunt foarte multe legi care se bat cap in cap in Romania si asta incurca foarte mult lucrurile. Fie uita sa abroge, fie spun 'orice dispozitie contrara se abroga', formula uzitata dar care da nastere la multe interpretari si confuzii. (...) Dar in cazul de fata ei nu pot sa abroge dispozitia despre care vorbiti, care e obligatorie. Ea nu se poate scoate", a subliniat acesta.

Trecuta rapid prin comisiile din Camera Deputatilor, legea privind majorarile salariale ar urma sa intre la votul in plen cel mai probabil luni. Daca proiectul va fi adoptat si partidele parlamentare nu vor indrazni sa il conteste la CCR ca sa nu piarda voturi la alegerile din 11 decembrie, el ajunge la presedintele Klaus Iohannis, care poate sesiza el insusi Curtea sau o poate trimite la Parlament pentru reexaminare, precizand explicit ce obiectii are.

Daca nici presedintele nu va reactiona, desi ilegale, majorarile salariale vor intra in vigoare, urmand sa fie gestionate de viitorul guvern, rezultat din alegeri.

Citeste mai multe despre majorarea salariilor in Sanatate si Educatie:

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#majorari salariale Sanatate Constitutie , #salariu