Balbaiala in Coalitie - Cresc sau nu salariile bugetarilor de la 1 octombrie?

Luni, 01 August 2011, ora 18:21
7054 citiri
Balbaiala in Coalitie - Cresc sau nu salariile bugetarilor de la 1 octombrie?
Foto: Arhiva

Liderii coalitiei de guvernare ar fi decis, luni, ca salariile bugetarilor vor creste de la 1 octombrie, procentul de crestere urmand sa fie stabilit in functie de incasarile la bugetul de stat. Informatia a fost confirmata initial de Varujan Pambuccian, dezmintita de Kelemen Hunor si Emil Boc, iar la final chiar si de Pambuccian.

Surse participante la intalnirea coalitiei de luni dimineata au declarat pentru Antena3 ca s-a decis majorarea salariilor de la 1 octombrie, iar pentru stabilirea procentului de crestere liderii coalitiei asteapta sa vada de cati bani va dispune statul dupa ce se inregistreaza si incasarile la finalul trimestrului III.

Liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian a confirmat informatia pentru Gandul.

"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar ramane sa mai discutam procentul cu care se vor majora. Sa vedem daca este o masura sustenabila", a declarat Varujan Pambuccian.

In schimb, intrebat daca in coalitie s-a luat decizia majorarii salariilor bugetarilor incepand cu 2011, liderul UDMR Kelemen Hunor a raspuns ca nu.

"Nu cunosc declaratiile lui Pambuccian, dar astfel de discutii astazi in coalitie nu au existat, privind octombrie 2011", a declarat Kelemen, pentru Newsin.

El a explicat ca discutiile din coalitie au fost purtate "in sensul ca anul viitor, in functie de ce posibilitati sunt, asa cum am promis, sa repunem din salariile taiate".

"E asa cum am promis, deci nu e nicio noutate si in sensul asta am discutat. Ca anul viitor, in functie de buget (sa se majoreze salariile actuale - n.r.), dar premisele sunt pozitive, in sensul chiar de a recupera din salariile pierdute, dar de anul viitor", a explicat liderul UDMR.

Inclusiv premierul Emil Boc a dezmintit zvonurile. "La sedinta coalitiei nu s-a discutat nimic despre majorarea salariilor. Avem in plan ca de la 1 ianuarie sa incepem recuperarea salariala, dar asta va depinde de cresterea economica de incadrarea in bugetul planificat pentru 2012", le-a spus premierul Emil Boc jurnalistilor prezenti la Palatul Victoria.

Si ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a negat ca Guvernul ar intentiona sa majoreze salariile, precizand ca obiectivul principal al Executivului se refera la banii pentru investitii. "Cu ocazia rectificarii vom da bani pentru investitii si vom lua in calcul plata arieratelor. E prematur sa vorbim de majorarea salariilor", a declarat Ialomitianu.

Pambuccian revine asupra declaratiilor, dupa o convorbire cu premierul Boc

Premierul Emil Boc si liderul grupului deputatilor minoritatilor Varujan Pambuccian au avut o discutie legata de modul in care au aparut in presa speculatiile privind cresterile salariale, Pambuccian precizand ca nu a facut nicio o afirmatie legata de cresteri incepand cu 1 octombrie 2011.

"Domnul Varujan Pambuccian l-a asigurat pe premier ca nu a spus asa ceva", a declarat Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL.

"Domnul Pambuccian este unul din membrii coalitiei foarte atent la chestiunile de risipa bugetara si de cedare populista in ceea ce priveste executarea bugetului. De altfel, domnia sa are in general viziuni destul de pesimiste in legatura cu viitorul si el este recunoscut in coalitie ca vocea care spune: 'Vor veni vremuri grele. Nu risipiti.'", a mai spus Sever Voinescu.

PDL: Nu cresc salariile, nimeni din Coalitie nu a dat semne de slabiciune populista

Varujan Pambuccian insusi a declarat pentru NewsIn ca au fost preluate gresit declaratiile sale privind cresterile salariale.

"Eu ce sa fac domnule daca un coleg de-al dvs pune in gura mea o chestie spusa de un coleg de-al meu vineri (deputatul PDL Adrian Nitu - n.r.), eu ce vina am? Asta e, a aparut, sa fie sanatoasa. Declaratiile mele le-ati auzit cred pe toate televiziunile, le-am dat prin viu grai, cred ca am fost clar", a fost reactia lui Pambuccian pentru Newsin, dupa ce liderii PDL si UDMR au negat ca s-ar fi stabilit cresteri salariale de anul acesta, afirmatii cu care a fost citat in presa liderul minoritatilor.

Liderul PSD, Victor Ponta, a comentat situatia spunand ca PDL crede ca dand "cate 1 leu sau 2" lumea va uita cine a taiat anul trecut salariile, iar PDL va urca 1-2% in sondaje. "Dar pentru tara nu va fi nimic bun", a afirmat Ponta, atragand atentia asupra faptului ca daca este vorba despre un procent de crestere a salariilor de 5% atunci asistam la o noua minciuna, pentru ca asta inseamna ca salariile nu vor fi recuperate in intregime, asa cum a promis coalitia de guvernare.

FMI: Exista bani, guvernul decide daca ii baga in investitii sau majoreaza salariile

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a confirmat luni, la Antena3, ca Guvernul are la dispozitie banii necesari pentru o "crestere modesta" a salariilor, urmand sa decida daca o va face in acest an sau in 2012.

"In termenii acestui an bugetul arata bine(...)Daca mai stam cateva luni si lucrurile arata la fel de bine, Guvernul poate sa aleaga ajustari modeste(...) Reprezinta o problema a guvernului daca ia initiativa in 2012, sau hotaraste ca reprezinta o prioritate in 2011", a declarat Franks la Antena3.

Seful delegatiei FMI a mai subliniat ca si procentul de crestere va fi decis de guvernul Boc. "Nu vreau sa dictez guvernului, e decizia lor, dar trebuie sa pastram o anumita cifra rezonabila, sa nu se exagereze. S-ar putea sa fie aceptabila o crestere mica", a declarat Jefrey Franks.

De asemenea, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a explicat ca toate analizele facute cu autoritatile romane au aratat ca exista posibilitatea ca "spatiul fiscal creat in aceasta perioada de timp sa poata fi folosit cu aceasta destinatie(...) Guvernul are posibilitatea sa acorde aceasta usoara crestere salariala, dar decizia apartine autoritatilor romane. Aceasta potentiala crestere nu afecteaza stabilitatea macroeconomica, dar trebuie ca tintele de deficit fiscal si de pondere a cheltuielilor cu personalul sa nu fie depasite".

Tanasescu a mai explicat ca autoritatile romane au dreptul de a decide pentru ce folosesc banii economisiti, in conditiile in care analizele facute arata ca toate cheltuielile programante au avut o tendinta descrescatoare.

"Decizia finala privind banii economisiti este o prerogativa a autoritatilor(...) Prudenta trebuie sa fie cea care sa isi puna amprenta", a mai atentionat Mihai Tanasescu.

Discutiile pe acest subiect vin la scurt timp dupa ce delegatia FMI, CE si BM prezenta in Romania a prezentat concluziile acestei ultime vizite, iar seful delegatiei, Jeffrey Franks a afirmat ca Guvernul a creat premisele unei modeste reveniri a salariilor in 2011, subliniind insa ca aceasta ar fi conditionata de noi disponibilizari.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) exista spatiu pentru cresterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supraangajare in sectorul public", a spus Franks.

Zvonul cresterii salariilor in acest an a fost lansat in urma cu cateva zile de un deputat PDL, acesta sustinand, la finalul intalnirii Comisiei de Buget, finante cu delegatia FMI, ca s-a discutat aceasta majorare cu un procent de 5%.

Finantele propun majorarea salariilor bugetarilor in trei transe, din octombrie

Tanasescu: FMI nu are nimic impotriva majorarii salariilor bugetarilor

Proaspata decizie a Coalitiei pare sa vina in contradictie cu pozitia presedintelui Traian Basescu. Intr-o declaratie de presa sustinuta la Cotroceni, acesta le ceruse, duminica, politicienilor, "in special celor din arcul guvernamental", sa fie responsabili si sa isi infraneze tentatia populista de a promite mariri de pensii si salarii.

"Fac un apel la toti cei predispusi sa faca un mare rau Romaniei - ruperea echilibrelor fragile in care ne aflam si care s-au obtinut cu costuri extrem de ridicate din partea populatiei. Este un apel la ratiune", a insistat presedintele Basescu.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#majorare salarii bugetari 2011, #majorare salarii, #crestere salarii , #salariu