Cresterea salariilor bugetarilor, cu sau fara efect asupra economiei

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 15:58
3491 citiri
Cresterea salariilor bugetarilor, cu sau fara efect asupra economiei
Foto: Gazeta afacerilor

Majorarea salariilor bugetarilor cu 15 la suta, desi o veste buna in sine, trebuie corelata cu faptul ca, in 2011, Guvernul va recurge la noi disponibilizari, efectul asupra economiei reale si a consumului urmand a fi aproape nul.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a anuntat ca bugetarii vor fi reincadrati in functii, urmand a beneficia de cresteri salariale.

De asemenea, potrivit proiectului pentru Legea Salarizarii, obtinut de Mediafax, salariile de baza din sectorul public ar urma sa fie majorate, in 2011, cu 15 procente. Totusi, cresterea se va face raportat la luna octombrie a acestui an, cand, potrivit guvernantilor, au fost finalizate toate scaderile salariale dispuse in luna iunie.

Astfel, comparativ cu luna iunie, inainte de reducerea de 25 la suta, salariile bugetarilor vor continua sa fie mai mici cu 13,75 la suta.

"Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platite din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminueaza cu un procent de 13,75%", se arata in proiectul de lege.

Marirea salariala, insa, nu poate fi luata separat, ci trebuie sa avem in vedere un alt aspect, poate mult mai dureros: in scrisoare suplimentara convenita cu Fondul Monetar International, Guvernul s-a angajat sa opereze, si in 2011, disponibilizari din aparatul de stat.

In plus, pentru anul viitor, Ministerul Muncii va avea la dispozitie un buget mai scazut de salarii, de numai 39 de miliarde de lei.

Salariile bugetarilor in 2011: Cresc, dar raman mai mici ca in 2010

Potrivit analistului Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, restructurarea numarului de bugetari in 2011, va fi, de fapt, o restanta din acest an.

"Se insista pe tinta aia pentru ca nu a fost indeplinita. Anul asta, era tinta de 70.000 si, pana in luna septembrie, au plecat din sistem 30.000, deci au ramas putin mai mult de jumatate decat trebuia sa faca. Deci, intr-o luna si jumatate, isi imagineaza toti ca nu au cum sa o indeplineasca si atunci a ramas o restanta din acest an", a spus Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.

Statul taie "la metru"

Un alt aspect ce trebuie luat in calcul este si faptul ca o parte a disponibilizarilor ar putea fi, de fapt, desfiintarea unor posturi bugetate, insa, in prezent, neocupate.

In plus, situatia statistica legata de disponibilizari este destul de incerta si nu se cunoaste nici daca s-a discutat despre o noua tinta in acest sens sau daca a ramas valabila cea anterioara.

"Din pacate, acest tip de abordare va naste intotdeauna discutii, in sensul ca ar trebui ca disponibilizarile sa aiba loc pe baza unei minime analize a aparatului bugetar, a institutiilor din care se fac disponibilizari. Nu se discuta deloc sau prea putin pe aceasta tema si oricine poate contesta o disponibilizare sau alta", a explicat, pentru Ziare.com, analistul Constantin Rudnitchi.

Potrivit spuselor sale, in prezent, "se taie la metru si mai putin cu finete", fiind importanta atingerea tintelor impuse in acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Analistul este de parere ca, din punct de vedere economic, majorarea salariilor cu 15 la suta se poate lua doar in conditiile in care se discuta si despre disponibilizari.

"Trebuie sa taiem de undeva ca sa putem sa avem o astfel de crestere. Mai este ceva luat in calcul: mai sunt poate posturi bugetate si neocupate, poate se mai fac niste jonglerii pe aceasta tema", a spus Rudnitchi.

Ministrul Muncii asigura ca salariile bugetarilor vor creste din 2011

Insa, pentru economia reala, cele doua aspecte - disponibilizarea si cresterea salariala - s-ar putea anula reciproc.

Singura speranta ar fi ca cei disponibilizati sa ajunga, totusi, sa lucreze din nou, fie in mediul privat, fie sa-si deschida propria afacere.

"In principiu, ar trebui ca oamenii care sunt disponibilizati sa-si si gaseasca ceva de lucru. Se presupune ca ei nu vor sta prea mult timp fara sa lucreze, macar o parte dintre ei", a explicat Rudnitchi.

Aici intervine insa un alt aspect: cresterea economica. Pentru 2011, FMI estimeaza ca produsul intern brut al Romaniei se va majora cu 1,5 la suta. In acest caz, este oare cresterea suficienta pentru a determina companiile sa faca, din nou, angajari, sau sa dea destula incredere posibililor antreprenori sa isi inceapa o afacere? Raspunsul, evident, se va putea afla doar la sfarsitul anului viitor.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#crestere salariala bugetari, #cresteri salariu bugetari, #disponibilizari bugetari , #salariu