Cu 3 zile inainte de alegeri, Guvernul promite angajatilor din sanatate cate 100 lei in plus

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 13:29
3890 citiri
Cu 3 zile inainte de alegeri, Guvernul promite angajatilor din sanatate cate 100 lei in plus
Foto: Arhiva (Ziarul Unirea)

Federatia Sanitas a renuntat la protestele anuntate, dupa ce Guvernul le-a promis sindicalistilor ca din ianuarie 2015 vor fi majorate cu 100 de lei salariile tuturor angajatilor din sanatate si din asistenta sociala, nu doar cele sub plafonul de 1.500 de lei, asa cum se discutase in iunie.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca, in cadrul discutiilor pe care sindicalistii le-au avut, miercuri, cu premierul Victor Ponta, s-a stabilit ca salariile pentru angajatii din sistemul sanitar si cei din asistenta sociala sa fie majorate cu 100 de lei, din 1 ianuarie 2015.

Sepi a precizat ca Guvernul s-a angajat si sa finalizeze in 30 de zile negocierile privind contractul colectiv de munca in domeniul sanitar si sa inceapa discutii pentru eliminarea problemelor aparute in aplicarea Legii 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Federatia Sanitas ameninta cu proteste de strada - care sunt nemultumirile (Video)

Sindicalistii au mai cerut extinderea numarului de unitati care sa intre in contractul colectiv de munca din asistenta sociala.

In urma cu o saptamana, Federatia Sanitas ameninta cu proteste, daca pana in 29 octombrie Guvernul nu va gasi solutii pentru majorarea cu 100 de lei a salariilor tuturor angajatilor din sanatate si din asistenta sociala, incepand din 1 noiembrie 2014, si pentru aplicarea prevederilor Legii 284/2010, din 1 ianuarie 2015.

Federatia Sanitas cerea atunci de la Guvern ca pana in 29 octombrie sa fie aprobat un act normativ privind cresterea salariilor intregului personal din sistemul sanitar si de asistenta sociala, pentru ca angajatii sa primeasca di noiembrie salarii mai mari cu 100 de lei.

Sindicalistii amenintau ca, in cazul in care nu vor fi solutionate revendicarile lor, in 29 octombrie vor picheta sediului Guvernului, iar in 12 noiembrie vor organiza un miting de amploare.

"Mentionam ca responsabilitatea pentru consecintele acestor forme radicale de protest revine in intregime factorilor decizionali din Guvernul Romaniei, care trateaza cu indiferenta criza generala din sistemul sanitar romanesc", arata Federatia Sanitas, intr-un comunicat de presa.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, anunta, la finele lunii iunie, ca a ajuns la un acord cu reprezentantii Federatiei Sanitas pentru cresterea cu 10% a salariilor angajatilor din sistemul public de sanatate si ale asistentilor sociali situate sub plafonul de 1.500 de lei.

Ioana Petrescu nu vorbea de cresterea salariilor cu 10% din toamna, ci preciza ca majorarea va fi efectuata in doua etape, respectiv cu 5% incepand cu 1 decembrie 2014 si cu inca 5% de la 1 martie 2015.

Ministerul estima ca de aceasta majorare salariala vor beneficia aproximativ 126.000 de angajati din sistemul public sanitar si de asistenta sociala.

Reprezentantii Federatiei Sanitas anuntau atunci ca oferta guvernamentala de majorare a salariilor din sanatate si asistenta sociala mai mici de 1.500 de lei a fost respinsa de Consiliul National al Sanitas. Sindicalistii cereau cresteri salariale pentru toti angajatii si dadeau atunci data de 15 septembrie ca termen pentru negocieri in vederea gasirii unei solutii, fara proteste.

In luna iunie, Federatia Sanitas a organizat proteste la ministerele Sanatatii, Muncii si Finantelor Publice. Sindicalistii au cerut, printre altele, incheierea unui contract colectiv de munca in sectorul sanitar, cresterea cu zece la suta a salariilor din sanatate si asistenta sociala, precum si deblocarea posturilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Guvernul creste salarii sanatate, #Ponta creste salarii Sanitas, #Sanitas majorare salariu alegeri , #salariu