Ziare.com

Cum ar trebui aplicata masura de reducere a salariilor mari de la stat? Sondaj Ziare.com

de Camelia Sisea
Joi, 21 Iunie 2012, ora 13:52

   

Cum ar trebui aplicata masura de reducere a salariilor mari de la stat? Sondaj Ziare.com
Masura de a plafona salariile mari ale bugetarilor din companii de stat si societatile autonome, discutata de Guvern in aceasta saptamana, raspunde criticilor vehemente privind nivelul acestor venituri in contextul crizei economice si al performantelor slabe ale companiilor, insa scoate din aria sa de aplicativitate numeroase institutii finantate tot prin colectarea de taxe, ai caror angajati sunt renumerati cu sume exorbitante.

Astfel, masura ignora o categorie importanta de salariati din cadrul unor structuri "paraguvernamentale", ale caror venituri sunt echivalente cu cele ale unor sefi de stat din Occident, a precizat analistul Lucian Davidescu, pentru Ziare.com.

"Exista structurile paraguvernamentale, agentii, institutii de reglementare care se autointituleaza nebugetare, care spun ca se autofinanteaza, desi iau bani tot in baza unei taxe, care nu ofera servicii pe piata si, in virtutea acestei false autofinantarii, isi permit sa dea ce salarii cred de cuvinta", a spus analistul.

De exemplu, Angela Toncescu, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a avut un salariu de 29.000 de euro pe luna.

Potrivit acestuia, problemele grilei de salarizare trebuie rezolvate pentru toata lumea.

"Nu este normal sa avem astfel de exceptii in care derapajele sunt teribile. Avem salarii in interiorul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Valorilor Mobiliare comparabile cu cele de sef de stat occidental. Exista un decalaj important intre economia noastra si a lor, intre marimile salariilor tarilor. Acest decalaj se pare ca in anumite cazuri foarte privilegiate s-a sters. Pentru aproape oricine altcineva din tara asta nu s-a sters", a adaugat Davidescu.

In plus, aplicarea masurii privind reducerea salariilor mari din companiile de stat este complicata in contextul in care in interiorul acestor institutii exista departamentele cu activitati specifice pentru care trebuie sa existe o salarizare corespunzatoare.

"Poate ca ar trebui sa se faca in mod diferentiat, pentru ca exista calificari pentru care chiar asa se plateste, zona IT sau zona juridica sau de litigii, acolo unde chiar se ocupa institutia si activitatea nu a fost externalizata. Este posibil sa ajungem la situatia in care, dupa aceasta masura, activitatile sa fie externalizate si vor fi platiti la fel de mult bani sau poate chiar mai multi, pentru ca o casa de avocati ar putea sa ceara mai mult decat departamentul de justitie", a mai spus Davidescu.

In ceea ce priveste corelarea veniturilor angajatilor cu performantele companiilor, nu putem vorbi, in prezent, de performanta in cadrul companiilor de stat, considera analistul.

"Nu prea exista companie performanta in Romania, exista companii cu profit, dar profitul nu este neaparat meritul lor. Se va putea vorbi de un calcul dupa criterii de performanta in momentul in care companiile vor lucra pe piata libera cu actiuni cotate la bursa, astfel incat actionarii sa spuna daca mai vor sa nu sa investeasca in compania respectiva, si cu produse libere pe piata care sa fie cumparate sau nu", a spus Davidescu.

Salariile, limitate la nivelul de secretar de stat

Guvernul intentioneaza sa diminueze salariile angajatilor din companiile nationale si din societatile comerciale la care statul este actionar unic sau majoritar, care depasesc nivelul veniturilor directorului general sau al managerului.

In 2009, salariile directorilor de companii de stat au fost reduse la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, vor face exceptie de la lege operatorii economici ale caror venituri si cheltuieli se aproba de organisme internationale anterior aprobarii de catre Guvern. "Dupa inventarierea tuturor companiilor de stat, se va lua fiecare contract in parte, deoarece este posibil sa fie un contract cu valabilitate inca sase luni, doi ani sau trei ani", a precizat Zaharescu.

Astfel, masura e posibil sa nu fie aplicata la unele companii unde au fost semnate recent astfel de contracte.

"Cred ca este anormal ca in companiile cu capital de stat, in afara de salariul managerului sau al directorului general care este limitat la nivelul unui secretar de stat, toate celelalte salarii de sub el sa fie de zeci, sute si foarte multe sute de milioane de lei", a spus premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Cum credeti ca ar trebui aplicata masura de reducere a salariilor mari?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3008 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aici avem o problemă

Pe de o parte cind auzi de salarii de zeci de mii de euro iți cam sare muștarul in condițiile in care salariul mediu e de 3-400 de euro.
Pe de altă parte mă intreb: exemplul dat cu CSA - comisia asta reglementează, practic, numai corporații; firmele implicate sint mari, răspunderea e, bănuiesc, la fel de mare; posibilitatea de corupție e ridicată - sintem in Romania și o mită de zeci de mii de euro pentru o astfel de firmă e un mizilic; atunci ești obligat să dai salarii mai mult decit decente ca să ii ferești pe oameni de tentație. Probabil că 29.000 de euro pe lună pot fi reduși la jumătate liniștit dar dacă reduci la 1.000 garantat ocupantul postului se va uita să vadă de unde găsește "suplimente". Și de tras după aia tragem toți că suplimentele vin contra unor servicii...

 

Ba avem mai mult decat o problema!

Problema principala este Legea nr.284/ 28.12.2010, privin salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.Facem 2 ani decat s-a promulgat aceasta lege, sa nu mai punem la socoteala ca inaintasa sa, Lg.nr.330/ 05.11.2009 nu s-a aplicat niciodata, deci 3 ani de haos in salarizarea bugetarilor, in care unii au suferit si altii s-au unflat pana sa plesnesca(vezi sporurile acordate ilegal si pe care acum u.s.l.-asii i-a ,,gratiat"sa mai dea banii inapoi).Stau si ma gandesc, oare cei care conduc aceasta tara, sunt sanatosi la cap??

Sunt sanatosi, sunt sanatosi....

Nu e nici unul nebun. Ar fi bine ca i-ai gini imediat si la alegeri ai da cu el de pamant. Dar ei sunt perfect sanatosi. Insa le place banu' si puterea pe care o cumpara acesta. Oricum, romanii sunt defetisti (vezi mioritza....) si cred ca nu se poate face nimic impotriva sortii si a celor care ne conduc..... Daca eram sarbi sau greci sau spanioli era altceva si nu dansa nimeni brasoveanca la miting..... :) asa ca stam pe forum si ne injuram intre noi. Nimeni in romania nu cauta solutii. Toti cauta vinovati.

deci USL taie si mai mult decat PDL ! asta e

ce trebuie retinut .

Le-a luat si la pensionari biletele de tratament gratuite ...

Bravo USL !
Esti tare , dottore !

bre .. de ce nu faceti pe net locuri in care sa se adune

nemultumitii
si poate rasare din mijlocul lor dorinta de a vota independenti ...?

Eu unul sunt nula la IT , dar voi ..........

Cred ca Ponta a baut apa dupa caini!

De-un paregzamplu, daca taie din salariile "nesimtite" ale nuclearistilor ... sa te tii frate!

Si-asa pleaca pe capete-n China, sa le faca alora centrale nucleare noi.
Ca-i una sa-ti pui creierii pe bigudiuri pentru mai putin de 1000 euro si cu totul alta pentru 10.000 de dolari ... chinezesti.

Daca-l mana Aghiutza sa-si bata joc de ei, va trebui sa opereze el personal cele doua reactoare, sa se bage-n costum de plastic cu respiratie prin furtun si sa se vare in campuri de radiatii gamma.
Ca sa-nvete diferenta dintre un "secretar de stat ... in koor" (pe care si l-a facut el etalon de remunerere) si-un omulet care intr-adevar munceste, pe bani de zece ori mai putini decat confratii lui din alte tari.

Sa speram ca n-o va face, pentru ca atunci intr-adevar il va vedea pe dreacul: romanului ii ajunge la un moment dat nesimtirea "guvernantilor" la os si-o ia razna, spre alte zari.

O seara bune, prieteni.

 

Nu salariul, ci venitul

trebuie sa fie redus unor angajati din aceste companii de stat, pentru ca una este salariul si altceva este venitul. Iar ca sa faci acest lucru, e foarte greu pt ca in acele societati comerciale, exista niste contracte incheiate intre sindicate si patronat care contin unele drepturi, iar rezilierea acestora nu se poate face unilateral fara a se genera costuri suplimentare(procese). De ce credeti ca cei care au fost inainte nu s-au atins de acestea? Si in acest moment, salariul directorului general este cel mai mare din unitate, in schimb venitul acestuia este strict salariul pe cand al celor de sub el, este completat de sporuri si alte drepturi...in concluzie...e un fas ceea ce doresc domnii de la putere sa faca...un balon de sapun... Succes in gloria eterna pe culmile "capitalismului" rosu ;-)

 

Frate Geyer!

Daca pesedistii-comunistii lui Ilievici ar fi asa cum vor ei sa ne faca sa credem ca sunt, si anume "cinstiti si deontologi" de rup pamantul, pai in primul rand ar trebui sa se lege de "veniturile" j.avrelor care-au devalizat Romania, de 22 de ani incoace!
Care-au furat cu shapte maini si-au mancat cu shapte burtzi!

P-aia sa-i "deontologizeze" Ilievici-ul criminal inca nearestat, dar gratiat de k.oorva ordinara Codruta Koorveshi.

Nu tot pe amaratii care le aduc bani cu nemiluita pentru vile, mashini si ko.orve, nu tot pe "fraierii" care in prostia lor de platitori onesti ai birurilor la "stat", le fac viata dulce tuturor p.utorilor ordinare, prostilor de dau in gropi si cleptomanilor de toate culorile "politice", ceva ce nu s-a pomenit nici pe vremea fanariotzilor!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor