
Guvernul Boc seamana cu un urias care se invarte in cerc cu o ghioaga in mana si izbeste tot ce prinde in cale, fara vreun discernamant. Asa se face ca masurile pe care le preconizeaza Executivul nu ating doar zonele intr-adevar bugetofage si ineficiente, ci si zone deja deficitare si chiar politici strategice pe termen lung.
Asadar, pentru ca nu este in stare sa dea afara functionarimea clientelara de prin administratia centrala si locala, pentru ca nu este dispus sa taie din numarul de ministere, agentii, din numarul de secretari de stat, soferi, secretare si consilieri aferenti fiecarui demnitar mai mic sau mai mare, guvernul Boc a bagat contabiliceste foarfeca si a taiat unde a picat linia riglei.
Toti bugetarii, ca sunt ei inutili sau, dimpotriva, vitali, vor avea salarii cu 25% mai mici, toti pensionarii, ca sunt de lux sau aflati deja la limita subzistentei vor pierde 15% din bani, indemnizatiile mamelor se amputeaza si ele cu 25%, iar contributia la pensiile private obligatorii se va reduce la 0,5% pe luna.
Asadar, medicii vor lua o leafa cu 25% mai mica. In sanatate este deja cod rosu din cauza hemoragiei masive de medici. In anii trecuti, peste 4.000 au plecat in strainatate. Anul acesta 6.000 de medici au semnat deja contracte cu angajatori straini si este de asteptat ca alti peste 2.000 sa faca acelasi lucru. Ce sa-i tina pe doctori in tara? Spitalele in care nu mai au nici macar strictul necesar pentru a-si face meseria? Lefurile jenante? Umilinta fara margini?
Efectele vor fi dramatice: "Vom ajunge sa ne tratam migrenele cu descantece si cu carbuni stinsi in apa, iar entorsele cu varza murata", spune presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae. Taierea a 25% din salariile medicilor este o masura care pune in pericol siguranta sanitara a acestui popor.
Veniturile mici, pensii sau salarii, vor fi ciuntite. Sa ne intelegem, cele mai mici salarii bugetare sunt ale celor care chiar fac treaba, caci clientela nu sta pe 1.000 de lei. Acesti oameni vor fi impinsi sub limita subzistentei.
Si in conditiile actuale jumatate din salariile romanilor se duc pe mancare, iar procentul va creste. Mai grav, potrivit studiilor Bancii Mondiale, calitatea mancarii din farfuriile romanilor este tot mai slaba. Este si acesta un atentat la starea de santate a poporului si, dincolo de aspectele morale, el se va resimti in cheltuieli tot mai mari in sistemul sanitar deja falimentar.
Indemnizatiile peste nivelul minim de 600 de lei incasate de mamele aflate in concediul de crestere a copilului vor fi amputate cu, se pare, un sfert. Astfel, raman incurajate sa faca copii familiile cele mai sarace, care fac din aceste indemnizatii un mod de viata, si sunt descurajate familiile din clasa medie, care pot da societatii copii sanatosi si bine educati.
Deficitul demografic al Romaniei este deja sever, mai ales la nivelul clasei medii, indemnizatia de 85% de-abia incepuse sa-l corecteze si vedem acum ca un guvern de dreapta loveste fara mila in clasa medie pe care ar trebui sa o consolideze si care reprezinta electoratul sau prin excelenta. Este un mod de a pune in pericol populatia Romaniei, sub aspect cantitativ si calitativ.
Acelasi guvern incapabil sa-si taie clientela si sa reporneasca economia pegateste si nationalizarea pensiilor viitoare. Reforma pensiilor, prin introducerea pilonului II, a fost una dintre putinele reforme reusite in Romania. Ea pornea de la o realitate grava: actualei generatii de angajati nu va mai avea cine sa-i plateasca pensiile la un nivel decent, inclusiv in cauza evolutiei demografice despre care vorbeam mai sus.
Fondurile de pensiile private urmau sa compenseze aceasta problema, iar rezultatelor primilor ani au fost incurajatori. In urmatorii ani contributia lunara la pilonul II trebuia sa ajunga de la 2%, la 6%. Guvernul vrea sa o reduca la 0,5%, impingand in faliment acest fonduri de pensii si dinamitand astfel chiar reforma pensiilor. Prin aceasta decizie, guvernul periciliteaza grav viitorul actualilor angajati si aprinde fitilul lung al unei bombe sociale care va exploda in 20-30 de ani.
Este clar ca e nevoie de ajustari, ca reducerea cheltuielilor bugetare e vitala. Dar nu cu ghioaga rotita in cerc, ci socotind la centima fiecare avantaj si dezavantaj, pe termen scurt, mediu si lung. Altfel, lipsa de viziune a guvernului va deveni mai grava decat chiar aceasta criza.
Sa ridice mana sus cine crede... Vezi tot