De azi cresc si salariile in invatamant, cu 20%: Cine da banii si cat de sigure sunt majorarile

Joi, 01 Martie 2018, ora 23:00
22025 citiri
De azi cresc si salariile in invatamant, cu 20%: Cine da banii si cat de sigure sunt majorarile
Foto: Arhiva Ziare.com

Incepand de la 1 martie cresc si salariile profesorilor, nu doar ale medicilor. In cazul cadrelor didactice, majorarea prevazuta de Guvern se ridica la 20%.

Conform calculelor facute pe Portalinvatamant.ro, unele cresteri sunt de peste 1.000 de lei.

Iata cateva exemple de mariri ale salariilor de baza:

Invatamant preuniversitar

  • profesor cu studii superioare, gradul I, gradatia 5: salariul de baza creste de la 4.935 de lei in ianuarie pana la 5.922 de lei in martie
  • debutant: 3.581 de lei in ianuarie/3.680 de lei in martie
  • invatator/educator cu gradul I (peste 40 de ani vechime): 3.946 de lei in ianuarie/4.736 de lei in martie
  • debutant: 2.664 de lei in ianuarie/3.197 de lei in martie

Invatamant universitar

  • profesor universitar (peste 40 de ani vechime): 9.252 de lei in ianuarie/11.103 lei in martie
  • conferentiar: 6.342 de lei in ianuarie/7.611 lei in martie

Conform sursei citate, salariul de baza al unui rector gradul I va creste pana la 12.604 lei, iar pentru un rector gradul II va ajunge la 14.259 lei.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dat miercuri seara si alte exemple, reamintind ca pentru profesori este "a doua majorare salariala a anului", fiind prevazuta in Legea salarizarii bugetarilor.

"Ca sa ofer si exemplu, un asistent universitar care pana ieri a avut un salariu de 3.834 de lei va avea un salariu de la 1 martie de 4.101 lei, deci o crestere de 600 de lei. Un profesor universitar care in 2016 avea 6.453 de lei, in decembrie ajunsese la 6.921 de lei, in ianuarie la 8.652 de lei, iar de maine va avea 10.383 de lei.

Un profesor gradul I, profesor de invatamant preuniversitar, care, in 2016 avea un salariu de 3.436 de lei si care a ajuns in decembrie 2017 la 3.779, va avea de maine 4.424 de lei", a precizat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la Romania TV.

In ciuda afirmatiilor facute de diversi membri ai Guvernului, majorarea salariala din ianuarie pentru profesori nu s-a ridicat in realitate la 25%, ci doar la 4%, din cauza schimbarilor fiscale, printre care mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Lider FSLI: Sunt muncitori sau gunoieri care au salarii mai mari decat un profesor

Contactat joi de Ziare.com, liderul FSLI, Simion Hancescu, a subliniat ca toate salariile din invatamantul preuniversitar cresc incepand de azi, banii fiind asigurati de Ministerul Educatiei.

"Coeficientul de majorare este fix, de 20%, si valabil pentru tot personalul didactic de predare si auxiliar (cei care predau, secretare, bibliotecare, contabil si asa mai departe). Banii sunt prinsi in Legea Bugetului de stat pentru acest an, la Ministerul Educatiei, care este ordonator de credite incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Ei vor fi virati catre unitatile de invatamant", ne-a declarat liderul FSLI.

Intrebat daca profesorii pot sta linistiti pentru ca vor beneficia de aceste cresteri de venituri, Simion Hancescu a raspuns: "Marirea este prinsa in lege si eu nu cred ca isi vor permite sa nu o acorde".

"Ca sa va dau si niste exemple: de la 1 martie, un profesor debutant va ajunge la aproximativ 1.740 de lei net, deci va avea cam 300 de lei in plus. Un profesor cu vechime de peste 25 de ani, ultima treapta acum, conform legii, va ajunge de la 2.050 lei net, cat avea la 1 ianuarie, la 2.455 de lei net", a precizat acesta.

Liderul FSLI a recunoscut ca exista totusi si anumite probleme legate de salarizarea in invatamantul preuniversitar.

"Sunt niste probleme in unele judete, unde se depaseste costul standard per elev. Este o mai veche problema a noastra, pentru ca exista scolile mici, unde ai un numar mic de elevi si n-ai ce sa faci, dar culmea este ca avem probleme si la unele scoli mari, unde sunt peste 30 de elevi la clasa in medie, dar sunt si profesori cu gradul I, cu doctorat, cu gradatie de merit.

S-au luat niste masuri care nu sunt in regula pe la acele inspectorate, pentru ca nu se acorda toate facilitatile prevazute de lege, de exemplu, reducerea cu doua ore pentru cei care au gradul I si peste 25 de ani vechime (de la 18 la 16 ore), sunt si asemenea judete. Sau in anumite judete nu se platesc orele de educatie fizica invatatorilor care le fac, conform legii. Nu se platesc concedii medicale celor care ii suplinesc pe cei care sunt in concedii, sunt si astfel de situatii. Deci avem si anumite nemultumiri", a adaugat liderul sindical.

O alta problema se refera la reincadrare, in conditiile in care "pana la 1 iulie 2017 am avut 11 trepte de salarizare si au ramas doar 7", a mai precizat acesta.

Insa "doua lucruri deranjeaza sistemul de invatamant", a subliniat Simion Hancescu.

"In primul rand, faptul ca pozitionarea in grila nu este in regula: pe o scara de la 1 la 12 profesorii au coeficienti intre 1,64 si 2,71.

Dar deranjeaza si faptul ca in administratia locala lucrurile au fost tratate altfel in Legea salarizarii si s-a ajuns acum ca si salariati cu studii gimnaziale sau medii sa aiba salarii mai mari chiar decat profesorii. Pentru ca acolo nu exista grila stabilita, in functie de salariul primarului se negociaza salariile cu toti angajatii. Si sunt muncitori, soferi, ingrijitoare, gunoieri care au salariile mai mari decat profesorii. Asta este marea prostie facuta de Legea 153", a explicat liderul FSLI.

Intrebat daca aceste nemultumiri au fost discutate si la Ministerul Muncii, Simion Hancescu a spus ca ele i-au fost, intr-adevar, prezentate ministrului.

"Acum asteptam. Doamna ministru s-a angajat ca in doua saptamani o sa ne invite sa discutam. Legat de grila a spus clar ca nu e nicio modificare anul acesta, dar sa vedem ce se intampla legat de reincadrare, unde mai avem anumite nereguli", a mai spus liderul FSLI.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#cresteri salarii profesori martie, #majorari salariale profesori , #salariu