De la cititori: De unde sa mai tai 25%?

Vineri, 07 Mai 2010, ora 09:52
5849 citiri
De la cititori: De unde sa mai tai 25%?

Nu sunt economist! Habar nu am care sunt mecanismele care pun economia in miscare. Cunostiintele mele la capitolul buget se reduc la bugetul familiei, astfel ca nu inteleg ceea ce se numeste macroeconomie, ci doar mica economie de la mine din casa.

Iar "mica economie", de la mine din casa inseamna asa: nevoi vitale care nu pot fi amanate sau neplatite, adica mancare, facturile la utilitati si rata la banca, si restul. Restul adica toate cele la care am renuntat.

La ce am renuntat? La masina, si toata familia circula cu mijloacele de transport in comun, doar cu abonament, pentru ca este mai rentabil, am renuntat la toate abonamentele de mobil si am trecut pe cartele, la cel mai ieftin operator de telefonie, in limita a 20 de lei pe membru de familie/lunar si asta doar pentru mine si sotul meu, pentru ca avem nevoie cu adevarat de telefon (asa ca ala mare care are doar 16 ani si-a pierdut telefonul).

Am mai renuntat la telefonul fix si la pachetul cu HBO din abonamentul de la cablu, pentru ca si asa nu mai am timp sa ma uit la televizor, pentru ca sefii mi-au conditionat pastrarea locului de munca de orele suplimentare, pe care nu mi le platesc, iar putinul timp care imi mai ramane il dedic familiei (desi de cele mai multe ori sunt prea obosita ca sa mai inteleg ce inseamna familie), nu am mai cumparat nicio haina noua, mai putin pentru fiica-mea care creste si nu am incotro, desi si ei i-am tranformat rochitele din vara trecuta in fuste, cu ajutorul unei cunostiinte care se pricepe la croitorie.

Am renuntat sa mai dau un bon de masa pe mica mea gustare de la serviciu si imi iau mancare de acasa. La fel si barbatul meu si asa, cu doua pachete de tichete de masa pe luna, iese de o tura de cumparaturi serioase (moment in care folosim si masina, ca sa nu uitam ca avem masina), am schimbat tigarile cu unele mai ieftine sau le cumpar de la contrabandisti (stiu ca e nesanatos, dar pe criza asta este singurul lucru care mi-a mai ramas), am renuntat la trufandalele de primavara din piata, ca sunt prea scumpe, cumpar cea mai ieftina cafea si umblu dupa promotii la alimente, am renuntat la coafor, am renuntat sa mai cumpar carti si ziare (imprumut sau recitesc carti vechi, sau ma distrez cu ziarele gratuite), am lasat doar un bec in fiecare lampa din tavan, am stat toata iarna cu repartitoarele de la calorifer la economic, dar si asa factura a fost mult prea mare, am renuntat la concediu, si anul trecut, si o sa renuntam si anul acesta...

Si ca sa intelegeti, familia mea este compusa din patru guri (ca eu asa am ajuns sa gandesc), eu si barbatul meu muncim la stat, avem doi copii, unul la liceu, altul la gradinita, si amandoi avem, ceea ce guvernantii numesc "salariu mediu pe economie".

Si am si eu o intrebare: cum si de unde sa mai tai 25%, dupa ce eu, la mine in casa, am taiat toate cate am spus ca am taiat?

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...