
Una dintre anomaliile de pe piata muncii din Romania este ca unele salarii din administratia centrala si locala sau din agentiile guvernamentale sunt mai mari si decat cele ale presedintilor de banci, sustine analistul financiar Dragos Cabat.
"In strainatate exista un decalaj intre joburile din sistemul privat si cele de la stat, in favoarea mediului privat, salariile de la stat sunt mai sigure, dar sunt mai prost platite. Acest lucru se intampla in majoritatea tarilor din UE, cu cat tarile sunt mai dezvoltate, cu atat raportul este mai clar in favoarea slujbelor din mediul privat", a explicat Cabat pentru Bloombiz.
Astfel, pentru un job din mediul privat cu acelasi tip de educatie si aceeasi munca prestata, salariul din privat ar trebui sa fie cu 40% mai mare. Raportul este, insa, inversat in tarile unde coruptia este mai ridicata.
"Oamenii care lucreaza la stat si castiga mai mult decat cei din mediul privat de obicei au obtinut aceasta slujba prin influente politice si nu pe baza de competentei", a adaugat Dragost Cabat.
Analistul financiar a piata muncii este foarte distorsionata in special in cazul profesorilor deoarece acestia castiga foarte putin la stat si "sume imense" in invatamantul particular.