Finantele propun majorarea salariilor bugetarilor in trei transe, din octombrie

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 15:18
2281 citiri
Finantele propun majorarea salariilor bugetarilor in trei transe, din octombrie
Foto: bloombiz.ro

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va propune majorarea salariilor bugetarilor in trei transe, incepand chiar din luna octombrie a acestui an, pentru recuperarea pierderilor in urma ajustarii din vara anului 2010, a declarat vicepresedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, Adrian Nitu (PDL).

El a spus ca cele trei transe de majorare vor fi cel mai probabil de cate 5 procente, iar sumele necesare pentru prima transa din octombrie vor fi prevazute la rectificarea bugetara care va fi efectuata dupa plecarea Misiunii FMI.

"Comisia are un dialog pe aceasta tema cu ministrul Finantelor si aceasta este propunerea. Celelalte doua transe vor fi in 2012. Din moment ce noua ni s-a comunicat aceasta propunere inseamna ca in discutiile cu FMI s-a ajuns la concluzia ca exista spatiul fiscal necesar", a spus Nitu.

Salariile bugetare au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Tinand cont de baza de raportare la care s-a aplicat majoararea, salariile de baza ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% fata de vara lui 2010.

FMI este de acord cu majorarea salariilor bugetarilor daca acestea se incadreaza in tintele negociate cu autoritatile romane privind deficitul bugetar si plafonul cheltuielilor de personal in 2011 si 2012.

Membrii Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor vor avea vineri, o intalnire la Parlament cu delegatia Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks.

O misiune comuna a FMI, CE si BM se afla in Romania pana pe 1 august pentru a analiza o eventuala revizuire usoara a proiectiilor de crestere economica, situatia fiscala, rectificarea bugetara pentru 2011, parametrii generali ai bugetului pe 2012, arieratele companiilor de stat si absorbtia fondurilor europene.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, nu le da sperante bugetarilor pentru acest an. El a declarat pentru Realitatea TV ca in 2011 angajatii de la stat nu vor primi niciun ban in plus, abia in 2012 fiind posibila o crestere a lefurilor.

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă disperat să-şi asigure supravieţuirea la putere”
USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă disperat să-şi asigure supravieţuirea la putere”
Partidele USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, adoptată de PSD, PNL şi UDMR, cu încălcarea flagrantă a oricăror...
Corina Creţu demisionează din Pro România: ”Nu pot gira colaborarea cu AUR”
Corina Creţu demisionează din Pro România: ”Nu pot gira colaborarea cu AUR”
Europarlamentarul Corina Crețu și-a anunțat marți, 5 martie, demisia din Pro România, partid înființat de fostul premier Victor Ponta. Ea a scris, într-o postare pe Facebook, că ”nu...
#majorari salarii bugetari, #trei transe majorare , #salariu