Gherghina: Toate salariile brute ale bugetarilor au crescut cu 15% in ianuarie (Video)

Joi, 17 Februarie 2011, ora 08:10
1655 citiri
Gherghina: Toate salariile brute ale bugetarilor au crescut cu 15% in ianuarie (Video)

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina, a anuntat miercuri ca salariile brute ale angajatilor din sistemul bugetar au crescut cu 15% incepand cu luna ianuarie 2011, fata de octombrie 2010.

El a precizat insa ca veniturile nete au avut o evolutie diferita de la o persoana la alta, in functie de situatia impozitului si de eventuale deduceri personale, mentionand ca la fel s-a intamplat cu reducerea bruta de 25%, din iulie.

"Acelasi lucru s-a intamplat si in luna iulie, cand s-a facut reducerea de 25%. Datorita acestor deduceri care se aplicau si atunci - si, asa cum va spuneam, se aplica din 2005 - de exemplu, un profesor debutant care avea 1.116 lei, cand i s-a redus salariul brut cu 25%, netul nu s-a redus cu 25%, si cu 22%, pentru faptul ca a intrat in alta suma de deducere personala, prin Ordinul 1016/2005.

Iar acum, de exemplu, aceeasi persoana - atunci a castigat 3 puncte procentuale, deci nu i s-a redus cu 25%, ci numai cu 22% - acum netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%", a anuntat Gherghina.

Acesta a explicat ca venitul net al fiecarui angajat din sistemul bugetar poate fi influentat de deducerile personale de care beneficiaza si care se calculeaza conform prevederilor legale.

"Pe salariul brut nu au fost primite sume mai mici de 15% fata de salariile din octombrie dar, pe net, e posibil sa apara diferente din cauza deducerilor personale sau a altor retineri", a completat secretarul de stat.

Deducerea lunara personala se acorda in functie de venitul lunar brut si de numarul de persoane aflate in intretinere. Astfel, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv, deducerea lunara personala este de 250 de lei pentru angajatii care nu au persoane in intretinere, mergand pana la 650 de lei pentru angajatii care au cate patru sau mai multe persoane in intretinere.

De asemenea, pentru persoanele cu venituri brute lunare cuprinse intre 1.001 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt descrescatoare fata de exemplele mentionate si sunt stabilite prin ordin al ministrului Finantelor Publice, iar pentru cei care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acorda deducerea personala.

Bugetarii se plang ca salariile nu au crescut cu 15%, asa cum a promis Guvernul

In legatura cu informatiile potrivit carora au existat cazuri ale angajatilor din sistemul sanitar in care nu a fost platita integral majorarea salariilor brute cu 15%, premierul Emil Boc a afirmat ca a cerut date in acest sens ministrului Sanatatii, Attila Cseke, si presedintelui Casei Nationale de Sanatate, Lucian Duta.

"Datele pe care ministrul Sanatatii si presedintele CNAS mi le-au prezentat in Guvern au fost legate de faptul ca exista asemenea situatii punctuale acolo unde nu s-a facut reforma in sistemul sanitar, astfel incat sa se incadreze in procentul de 70% din totalul bugetului, pentru plata salariilor, asa cum am stabilit inca din luna iulie", a declarat premierul.

Citeste si:
Cum se va desfășura congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie, pe fondul înrăutățirii situației pandemice COVID-19
Cum se va desfășura congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie, pe fondul înrăutățirii situației pandemice COVID-19
Biroul Național al USR PLUS a decis, vineri, 24 septembrie, organizarea congresului din 2-3 octombrie în condiții de maximă siguranță, cu maxim 150 de persoane simultan în sala mare de la...
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Procurorii DNA au făcut verificări la Consiliul Județean Iași și la Școala de Arte după ce în instituția condusă de Costel Alexe au apărut suspiciuni în privința unor angajări....
Sursa: Ziare.com