Guvernul a adoptat OUG prin care se recalculeaza salariile pentru 68.000 de politisti: In medie, cresterea lunara e de pana la 400 de lei

Joi, 14 Mai 2020, ora 20:17
11336 citiri
Guvernul a adoptat OUG prin care se recalculeaza salariile pentru 68.000 de politisti: In medie, cresterea lunara e de pana la 400 de lei

Guvernul a adoptat, in cadrul sedintei de joi, o ordonanta de urgenta prin care vor fi recalculate drepturile salariale pentru politistii care au un salariu lunar mai mic decat nivelul maxim aflat in plata. Ministrul de Interne, Marcel Vela a afirmat ca, daca predecesorii sai "ar fi aplicat legea asa cum trebuia, astazi nu era nevoie sa adoptam acest act normativ".

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat, joi, dupa sedinta de Guvern, ca a fost adoptata OUG pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.

"Aceasta ordonanta face un act de dreptate si, daca la vremea respectiva predecesorii mei ar fi aplicat legea asa cum trebuia, astazi nu era nevoie sa adoptam acest act normativ.

Ordonanta de urgenta adoptata astazi asigura punerea in aplicare a efectelor juridice ale deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie si prin aceasta ordonanta de urgenta se vor recalcula drepturile salariale pentru politistii care au un salariu lunar mai mic decat nivelul maxim aflat in plata pentru fiecare functie, grad, treapta, gradatie, vechime in functie sau in specialitate, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Aceasta ordonanta mai modifica prevederile ordonantei de urgenta 114 din 2018 cu modificarile si completarile ulterioare, care limiteaza in prezent valorile drepturilor salariale la nivelul acordat in decembrie 2018, respectiv in decembrie 2019, decizii care sunt anterioare deciziei numarul 51/2019, decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a declarat Marcel Vela.

Vela a mai spus ca, in medie, un politist in activitatea poate beneficia de o crestere lunara de pana la 400 de lei.

"Totodata, prin aceasta ordonanta Guvernul asigura sustinerea financiara a impactului generat de aplicarea efectelor deciziei numarul 51/2019, fiind esalonata plata drepturilor recalculate si datorate pentru ultimii trei ani. Din punct de vedere tehnic, ordonanta de urgenta a Guvernului vizeaza urmatoarele date. In medie, un politist in activitate poate beneficia de o crestere lunara de pana la 400 de de lei, in suma bruta, in functie de situatia particulara a fiecaruia.

Prin raportare la elementele vizate de aceasta ordonanta de urgenta inregistram un numar de aproximativ 68.000 de politisti pentru care acest act face dreptate. Cu privire la cuantumul sporului de fidelitate un numar de 18.000 de cadre pentru cuantumul sporului pentru absolvirea institutiilor de invatamant superior si aproximativ 6.000 de politisti pentru cuantumul sporului de pericol deosebit", a mai afirmat ministrul de Interne.

Marcel Vela a mai precizat ca va emite in curand normele metodologice pentru aplicarea acestui act normativ.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...